Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Tatar ze śledzia

Przystawki

Tatar ze śledzia

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 10 min

Tatar to dobrze nam znana przystawka, najczęściej rzecz jasna w wersji z wołowiną. Restauracje coraz częściej podają również tatara z łososia lub tuńczyka, ale jeśli boimy się używać surowego mięsa, dobrym sposobem na domowe odwzorowanie tej potrawy jest użycie śledzia matjas.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 4 śledzie matjas

- 5 małych korniszonów

- 5 małych marynowanych pieczarek

- łyżka musztardy francuskiej

- łyżka octu balsamicznego

- łyżeczka brązowego cukru

- pęczek szczypiorku

- 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
 

Krok 1: Matjasy zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 min, potem płuczemy pod bieżącą wodą.
 

Krok 2: W tym czasie korniszony, pieczarki i szczypior bardzo drobno siekamy.
 

Krok 3: Odsączone śledzie siekamy drobniutko.
 

Krok 4: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki na 30 min, żeby smaki dokładnie się złączyły.




Jeśli nie lubicie słonego smaku śledzia matjas, kupcie tego marynowanego w occie. 

Zobacz również

Home shake

Home shake

Przygotowanie: Krok 1: Truskawki wrzucamy do misy blendera i miksujemy na miazgę. Krok 2: Do...

Śledź w skórce z młodego ziemniaka

Śledź w skórce z młodego ziemniaka

Przygotowanie: Krok 1: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy wraz ze skórką. Krok 2: Gdy są...
Komentarze (2)
2
sarawkuchni
sarawkuchni
2014-01-09 11:20:06

zdrowo i smacznie :)

dorka
dorka
2014-01-03 15:00:54

Super, często taki jadam - mąż wie co lubie ;) hehe Fajny przepis!

Twój komentarz
Ocena