Tatar ze śledzia
Tatar to dobrze nam znana przystawka, najczęściej rzecz jasna w wersji z wołowiną. Restauracje coraz częściej podają również tatara z łososia lub tuńczyka, ale jeśli boimy się używać surowego mięsa, dobrym sposobem na domowe odwzorowanie tej potrawy jest użycie śledzia matjas.
Przygotowanie:
Krok 1: Matjasy zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 min, potem płuczemy pod bieżącą wodą.
Krok 2: W tym czasie korniszony, pieczarki i szczypior bardzo drobno siekamy.
Krok 3: Odsączone śledzie siekamy drobniutko.
Krok 4: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki na 30 min, żeby smaki dokładnie się złączyły.
Jeśli nie lubicie słonego smaku śledzia matjas, kupcie tego marynowanego w occie.
Super, często taki jadam - mąż wie co lubie ;) hehe Fajny przepis!
zdrowo i smacznie :)