Orzeźwiające grzanki z chałki z karmelizowanym rabarbarem i kiwi
Rabarbar i kiwi zaliczamy do owoców z natury kwaśnych. W tym przypadku postanowiłem zrównoważyć ich kwaśność poprzez skarmelizowanie. Dodatkowo słodyczy dodaje miód, który pokrywa grzanki z puszystej chałki. Tak przygotowane grzanki proponuję podać w upalne dni jako deser, który doskonale orzeźwi wszystkie zmysły.
Przygotowanie:
Krok 1: Chałkę oprószamy cynamonem, smarujemy z obu stron lekko miodem, następnie na miód nakładamy równie cienką warstwę masła.
Krok 2: Obieramy kiwi, kroimy na małe kawałki. Rabarbar dokładnie myjemy i również kroimy w plastry.
Krok 3: Na patelni rozgrzewamy trochę masła i wrzucamy wcześniej przygotowany rabarbar i kiwi, posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy na dużym ogniu ok 2 minuty tak aby się owoce nie rozpadły.
Krok 4: Na drugim palniku mocno rozgrzewamy mniejszą patelnię i układamy na niej kromki chałki wcześniej wysmarowane miodem i masłem. Opiekamy na dużym ogniu po ok. 1 min. z każdej strony aż zrumienieją.
Krok 5: Gdy grzanki są już gotowe układamy je na talerzu i na wierzch nakładamy warstwę skarmelizowanych wcześniej owoców i gotowe.
Opcjonalnie całość można polać bitą śmietaną, ale to już jest wariant dla tych, którzy nie zliczają skrupulatnie kalorii w spożywanych posiłkach.
fantastyczne - idealne na śniadanie w ogrodzie - na bank zrobie! :SD