Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Orzeźwiające grzanki z chałki z karmelizowanym...

Wegetariańskie

Orzeźwiające grzanki z chałki z karmelizowanym rabarbarem i kiwi

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 10 min

Rabarbar i kiwi zaliczamy do owoców z natury kwaśnych. W tym przypadku postanowiłem zrównoważyć ich kwaśność poprzez skarmelizowanie. Dodatkowo słodyczy dodaje miód, który pokrywa grzanki z puszystej chałki. Tak przygotowane grzanki proponuję podać w upalne dni jako deser, który doskonale orzeźwi wszystkie zmysły.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 laski rabarbaru
- 1 kiwi
- 2 kromki ze świeżej chałki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Krok 1: Chałkę oprószamy cynamonem, smarujemy z obu stron lekko miodem, następnie na miód nakładamy równie cienką warstwę masła.

Krok 2: Obieramy kiwi, kroimy na małe kawałki. Rabarbar dokładnie myjemy i również kroimy w plastry.

Krok 3: Na patelni rozgrzewamy trochę masła i wrzucamy wcześniej przygotowany rabarbar i kiwi, posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy na dużym ogniu ok 2 minuty tak aby się owoce nie rozpadły.

Krok 4: Na drugim palniku mocno rozgrzewamy mniejszą patelnię i układamy na niej kromki chałki wcześniej wysmarowane miodem i masłem. Opiekamy na dużym ogniu po ok. 1 min. z każdej strony aż zrumienieją.

Krok 5: Gdy grzanki są już gotowe układamy je na talerzu i na wierzch nakładamy warstwę skarmelizowanych wcześniej owoców i gotowe.


 

Opcjonalnie całość można polać bitą śmietaną, ale to już jest wariant dla tych, którzy nie zliczają skrupulatnie kalorii w spożywanych posiłkach.

Zobacz również

Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami

Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i...

Przygotowanie: Krok 1: Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm i wrzucamy do osolonej,...

Risotto z groszkiem i serem owczym

Risotto z groszkiem i serem owczym

Przygotowanie:   Krok 1: Ryż podsmażyć na oliwie przez 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w...
Komentarze (1)
1
ciasteczko13
ciasteczko13
2014-06-24 11:43:36

fantastyczne - idealne na śniadanie w ogrodzie - na bank zrobie! :SD

Twój komentarz
Ocena