Sałatka z pomarańczą i czosnkiem niedźwiedzim
Sezon na pyszne, chrupiące sałaty powoli się rozpoczyna. Dobrze skomponowana sałata może zastępować pełno warościowy posiłek.
Przygotowanie:
Krok 1: Sałatę umyć, osuszyć i rozdrobnić.
Krok 2: Czosnek niedźwiedzi posiekać i wymieszać z sałatą.
Krok 3: Filety umyć i pociąć w paseczki przypominające polędwiczki. Doprawić solą i pierzem i smażyć z obu stron, aż się zarumienią, a mięso będzie sprężyste. Około 3-4 minuty z każdej strony w zależności od grubości.
Krok 4: Chleb pokroić w kostkę, lekko skropić oliwą z oliweki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
Krok 5: W między czasie wyfiletować pomarańczę. Najpierw należy obkroić całą skórkę, wraz z białą błonką, która jest na ząbkach, a następnie ostrym nożem wyciąć pojedyncze ząbki pomarańczy.
Krok 6: Na sałacie ułożyć kurczaka, na nim pomarańcze.
Krok 7: Do słoiczka wlać sok pomarańczowy, musztardę, miód i oliwę. Dodać sól i mocno wstrząsnąć, tak aby utworzyła się emulsja.
Krok 8: Sałatkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i polać dressingiem. Posypać grzankami oraz startym serem pecorino.
Na naszym rynku pojawia się co raz więcej odmian sałaty. Ja osobiście jestem fanką sałaty rzymskiej i radicchio. Są to sałaty, które bardzo dobrze znoszą dłuższe pobyty w lodówce, dlatego z czystym sumieniem mogę je polecić wszystkim zapracowanym, którzy robią zakupy raz w tygodniu.