Szynka drobiowa
Dziś przygotowałam bardzo dietetyczną szynkę z piersi kurczaka, której smak urozmaiciłam moimi ulubionymi przyprawami. Wbrew pozorom nie jest sucha, jedynie o czym warto pamiętać to dodanie żelatyny.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso dokładnie myjemy, następnie kroimy na paski różniej grubości.
Krok 2: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy sok z cytryny ,przyprawę sułtańską, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Pokrojony drób przekładamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy.
Krok 4: Przykrywamy folią, by mięso bardziej przeszło przyprawami, odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.
Krok 5: Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy - u mnie był to woreczek na mrożonki.
Krok 6: Do woreczka wkładamy paseczki mięsa w dowolnej kombinacji, które posypujemy żelatyną, woreczek szczelnie zamykamy. Szynkowar odstawiamy na pół godziny.
Krok 7: Do garnka wlewamy wodę, na dno wkładamy ściereczkę, na to stawiamy szynkowar, po zagotowaniu gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 8: Wyjmujemy szynkowar z garnka, studzimy, pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc.
Krok 9: Rano wyjmujemy naszą szynkę drobiową z szynkowara.
Dodanie żelatyny do środka sprawia ze wędlina jest zwarta, nie rozpada się.
hmmmm, sama nie wiem.