Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli

Przepisy

Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 60 min

Doro wat to potrawa wywodząca się z Etiopii. Główną przyprawą jest berberia, którą dość ciężko dostać w Polsce. Jednak można stworzyć jej odpowiednik samemu, wystarczy połączyć przyprawy z listy składników.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 1 kurczak
- 4 duże cebule
- sok z 1 cytryny
- 3 centymetry świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki (w zależności od upodobań)
- po dużej szczypcie suszonego czosnku, kolendry, kozieradki, cynamonu, mielonych goździków i ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól
- 4 jajka

Przygotowanie:

Krok 1: Kurczaka podzielić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso skropić z każdej strony sokiem z cytryny, oprószyć solą i odstawić na około pół godziny.

Krok 2: Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka na średni ogień (najlepiej takiego o nieprzywierającym dnie). Cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Ważne jest to, aby oddała jak najwięcej wody.

Krok 3: Do cebuli dodać 3 łyżki klarowanego masła, zmniejszyć ogień i dalej smażyć przez około 10 minut.

Krok 4: Czosnek oraz imbir bardzo drobno posiekać, dodać do całości i smażyć jeszcze około 1-2 minuty, uważając aby nie przypalić czosnku.

Krok 5: Dodać resztę przypraw (lub berberię), zalać bulionem i włożyć mięso.

Krok 6: Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu przewracając mięso. Po tym czasie należy odkryć pokrywkę, aby sos się delikatnie zredukował i doprawić solą.

Krok 7: W międzyczasie ugotować jajka na twardo.

Krok 8: Gotowe danie podawać z jajkami na twardo.


 

W doro wat w oryginale jest podawane z etiopskimi plackami, natomiast równie wspaniale smakuje z ryżem, ziemniakami jak i pieczywem.

Zobacz również

Nowy Odsłona Magazynu Max Kuchnie

Nowy Odsłona Magazynu Max Kuchnie

Wydając dzisiejszy numer, mamy już w tzw. kolejce przynajmniej 40, pachnących nowością,...

Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem z pomidorów malinowych i bazylii

Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem...

Przygotowanie: Krok 1 (dip): Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pestki, wrzucamy...
Komentarze (1)
1
Gość
likers
2014-08-01 12:26:28

dziwy pomysł - dziwne połaczenia - no ale nie mówie nie

Twój komentarz
Ocena