Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli

Przepisy


Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli

Doro wat to potrawa wywodząca się z Etiopii. Główną przyprawą jest berberia, którą dość ciężko dostać w Polsce. Jednak można stworzyć jej odpowiednik samemu, wystarczy połączyć przyprawy z listy składników.

Przygotowanie:

Krok 1: Kurczaka podzielić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso skropić z każdej strony sokiem z cytryny, oprószyć solą i odstawić na około pół godziny.

Krok 2: Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka na średni ogień (najlepiej takiego o nieprzywierającym dnie). Cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Ważne jest to, aby oddała jak najwięcej wody.

Krok 3: Do cebuli dodać 3 łyżki klarowanego masła, zmniejszyć ogień i dalej smażyć przez około 10 minut.

Krok 4: Czosnek oraz imbir bardzo drobno posiekać, dodać do całości i smażyć jeszcze około 1-2 minuty, uważając aby nie przypalić czosnku.

Krok 5: Dodać resztę przypraw (lub berberię), zalać bulionem i włożyć mięso.

Krok 6: Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu przewracając mięso. Po tym czasie należy odkryć pokrywkę, aby sos się delikatnie zredukował i doprawić solą.

Krok 7: W międzyczasie ugotować jajka na twardo.

Krok 8: Gotowe danie podawać z jajkami na twardo.


 

W doro wat w oryginale jest podawane z etiopskimi plackami, natomiast równie wspaniale smakuje z ryżem, ziemniakami jak i pieczywem.

Komentarze


3.00/5 1 1
3

dziwy pomysł - dziwne połaczenia - no ale nie mówie nie

Zobacz również


Delikatna zupa z kurczakiem i kaszą jęczmienną


Uwielbiam takie zupy, znajdziemy w nich zarówno pożywne mięso jak i pełne...

Kurczak duszony w cydrze z jabłkami i pietruszką


W związku z zaistniałą sytuacją zrobiłem na złość Władimirowi Putinowi i...

Sojowy kurczak z sezamem, na plastrach z cukini


Czasami wpadam do sklepu nie mając pomysłu na konkretną potrawę. Wtedy chce kupić...