Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli
Doro wat to potrawa wywodząca się z Etiopii. Główną przyprawą jest berberia, którą dość ciężko dostać w Polsce. Jednak można stworzyć jej odpowiednik samemu, wystarczy połączyć przyprawy z listy składników.
Przygotowanie:
Krok 1: Kurczaka podzielić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso skropić z każdej strony sokiem z cytryny, oprószyć solą i odstawić na około pół godziny.
Krok 2: Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka na średni ogień (najlepiej takiego o nieprzywierającym dnie). Cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Ważne jest to, aby oddała jak najwięcej wody.
Krok 3: Do cebuli dodać 3 łyżki klarowanego masła, zmniejszyć ogień i dalej smażyć przez około 10 minut.
Krok 4: Czosnek oraz imbir bardzo drobno posiekać, dodać do całości i smażyć jeszcze około 1-2 minuty, uważając aby nie przypalić czosnku.
Krok 5: Dodać resztę przypraw (lub berberię), zalać bulionem i włożyć mięso.
Krok 6: Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu przewracając mięso. Po tym czasie należy odkryć pokrywkę, aby sos się delikatnie zredukował i doprawić solą.
Krok 7: W międzyczasie ugotować jajka na twardo.
Krok 8: Gotowe danie podawać z jajkami na twardo.
W doro wat w oryginale jest podawane z etiopskimi plackami, natomiast równie wspaniale smakuje z ryżem, ziemniakami jak i pieczywem.
dziwy pomysł - dziwne połaczenia - no ale nie mówie nie