Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Przystawki Zielone oliwki w pieczonych warzywach z migdałami

Przystawki


Zielone oliwki w pieczonych warzywach z migdałami

Oliwki z dodatkami to wspaniała przekąska. Bardzo często ją przygotowuje, gdy spodziewam się gości. Jest szybka, prosta i pełna południowych aromatów. Idealnie sprawdzają się w letnie wieczory przy lampce wina.


Przygotowanie:

 

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.


Krok 2: Czosnek (całą główkę, bez rozbierania jej na ząbki) owinąć w folię aluminiową, lub w papier do pieczenia.


Krok 3: Do piekarnika włożyć papryki oraz czosnek i piecz, aż papryki się zarumienią. W międzyczasie sprawdzać czosnek. Gdy będzie miękki, wyjąć go i ostudzić.


Krok 4: Migdały zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić i ostudzić.


Krok 5: Wyjąć papryki i lekko ostudzić. Obrać dokładnie ze skóry.


Krok 6: Oliwki odcedzić i przesypać do miski. Do oliwek dodać migdały, pocięte w paski papryki, obrane ząbki czosnku i dokładnie wymieszać.


Krok 7: Zioła posiekać i dodać do całości. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek i wymieszać.

 

 

Oliwki można marynować na tysiące sposobów. Jestem pewna, że sami stworzycie własne kompozycje aromatów, a "nudne" oliwki nabiorą nowego charakteru.

Komentarze


2.67/5 3 3
4

kuszące - upały w pełni - apetyt znikowy - świetne na takie dni


2

zgadza sie . pomysł super Ciekawia mnie inne kombinacje. Macie jakies pomysły?


2

ZDJecie mega!

Zobacz również


Sernik czekoladowy


Uwielbiam serniki, tym razem zdecydowałam się poeksperymentować i upiec sernik...

Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem


I znów przyszła pora na szczyptę orientalnych smaków. Tym razem słodycz ananasa...

Złociste kapuśniaki drożdżowe z kminkiem


Kolejna odsłona świątecznych przysmaków. W tym przypadku pokażę jak przygotować...