Zielone oliwki w pieczonych warzywach z migdałami
Oliwki z dodatkami to wspaniała przekąska. Bardzo często ją przygotowuje, gdy spodziewam się gości. Jest szybka, prosta i pełna południowych aromatów. Idealnie sprawdzają się w letnie wieczory przy lampce wina.
Przygotowanie:
Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 2: Czosnek (całą główkę, bez rozbierania jej na ząbki) owinąć w folię aluminiową, lub w papier do pieczenia.
Krok 3: Do piekarnika włożyć papryki oraz czosnek i piecz, aż papryki się zarumienią. W międzyczasie sprawdzać czosnek. Gdy będzie miękki, wyjąć go i ostudzić.
Krok 4: Migdały zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić i ostudzić.
Krok 5: Wyjąć papryki i lekko ostudzić. Obrać dokładnie ze skóry.
Krok 6: Oliwki odcedzić i przesypać do miski. Do oliwek dodać migdały, pocięte w paski papryki, obrane ząbki czosnku i dokładnie wymieszać.
Krok 7: Zioła posiekać i dodać do całości. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek i wymieszać.
Oliwki można marynować na tysiące sposobów. Jestem pewna, że sami stworzycie własne kompozycje aromatów, a "nudne" oliwki nabiorą nowego charakteru.
kuszące - upały w pełni - apetyt znikowy - świetne na takie dni
zgadza sie . pomysł super Ciekawia mnie inne kombinacje. Macie jakies pomysły?
ZDJecie mega!