Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Zielone oliwki w pieczonych warzywach z migdałami

Przystawki

Zielone oliwki w pieczonych warzywach z migdałami

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 1 godz.

Oliwki z dodatkami to wspaniała przekąska. Bardzo często ją przygotowuje, gdy spodziewam się gości. Jest szybka, prosta i pełna południowych aromatów. Idealnie sprawdzają się w letnie wieczory przy lampce wina.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 500 g zielonych oliwek bez pestek
- 2 czerwone papryki
- 1 duża główka czosnku
- 50 g blanszowanych migdałów
- garść świeżych ziół: tymianek, bazylia
- oliwa extravergine z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:

 

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.


Krok 2: Czosnek (całą główkę, bez rozbierania jej na ząbki) owinąć w folię aluminiową, lub w papier do pieczenia.


Krok 3: Do piekarnika włożyć papryki oraz czosnek i piecz, aż papryki się zarumienią. W międzyczasie sprawdzać czosnek. Gdy będzie miękki, wyjąć go i ostudzić.


Krok 4: Migdały zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić i ostudzić.


Krok 5: Wyjąć papryki i lekko ostudzić. Obrać dokładnie ze skóry.


Krok 6: Oliwki odcedzić i przesypać do miski. Do oliwek dodać migdały, pocięte w paski papryki, obrane ząbki czosnku i dokładnie wymieszać.


Krok 7: Zioła posiekać i dodać do całości. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek i wymieszać.

 

 

Oliwki można marynować na tysiące sposobów. Jestem pewna, że sami stworzycie własne kompozycje aromatów, a "nudne" oliwki nabiorą nowego charakteru.

Zobacz również

Pasta z tuńczyka i wiejskiego twarożku

Pasta z tuńczyka i wiejskiego twarożku

Przygotowanie: Krok 1: Tuńczyka odciskamy z zalewy i skrapiamy sokiem z limonki oraz oliwą....

Smażone jabłka z serem pleśniowym i kminkiem

Smażone jabłka z serem pleśniowym i kminkiem

Przygotowanie: Krok 1: Umyte jabłka kroimy w grube talarki, wyjmujemy pestki. Krok 2: Na...
Komentarze (3)
3
kulinaria
kulinaria
2014-07-08 12:52:42

kuszące - upały w pełni - apetyt znikowy - świetne na takie dni

chefnatasza
chefnatasza
2014-07-09 11:38:43

zgadza sie . pomysł super Ciekawia mnie inne kombinacje. Macie jakies pomysły?

Gość
soja
2014-07-10 13:42:28

ZDJecie mega!

Twój komentarz
Ocena