Zupa brokułowa z prażoną kaszą gryczaną i świeżym lubczykiem
Bardzo lubię krupnik, ta zupa bardzo go przypomina, jednak w tym wydaniu trochę odmieniłem oblicze tradycyjnego krupniku. Zamiast tradycyjnej kaszy jęczmiennej wrzuciłem prażoną kaszę gryczaną, która ma bardziej wyraźny smak.
Przygotowanie:
Krok 1: Do gotującego bulionu wrzucamy skrojoną w plastry marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy skrojonego w talarki pora i skrojoną w piórka cebulę a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 2: Do całości dodajemy umyte różyczki brokuła, świeże liście lubczyku oraz wsypujemy wypłukaną wcześniej kaszę i znów gotujemy tym razem do momentu aż kasza zmięknie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Na koniec dodajemy sok z cytryny – taką ilość, aby zupa nie zrobiła się zbyt kwaśna.
Jeśli ktoś lubi zupy bardziej tłuste i zabielane, można mając już zupę na talerzu zatopić w niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany.