Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Zupy Zupa brokułowa z prażoną kaszą gryczaną i...

Zupy


Zupa brokułowa z prażoną kaszą gryczaną i świeżym lubczykiem

Bardzo lubię krupnik, ta zupa bardzo go przypomina, jednak w tym wydaniu trochę odmieniłem oblicze tradycyjnego krupniku. Zamiast tradycyjnej kaszy jęczmiennej wrzuciłem prażoną kaszę gryczaną, która ma bardziej wyraźny smak.

Przygotowanie:

Krok 1: Do gotującego bulionu wrzucamy skrojoną w plastry marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy skrojonego w talarki pora i skrojoną w piórka cebulę a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 2: Do całości dodajemy umyte różyczki brokuła, świeże liście lubczyku oraz wsypujemy wypłukaną wcześniej kaszę i znów gotujemy tym razem do momentu aż kasza zmięknie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Na koniec dodajemy sok z cytryny – taką ilość, aby zupa nie zrobiła się zbyt kwaśna.


 

Jeśli ktoś lubi zupy bardziej tłuste i zabielane, można mając już zupę na talerzu zatopić w niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Delikatna zupa z kurczakiem i kaszą jęczmienną


Uwielbiam takie zupy, znajdziemy w nich zarówno pożywne mięso jak i pełne...