Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Podpłomyki alla pizza z patelni

Dania główne

Podpłomyki alla pizza z patelni

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Pamiętam zaskoczenie moich znajomych, gdy po raz pierwszy podałam podpłomyki. Z niedowierzaniem patrzyli jak powstaje cos z niczego. Nawet moje przyjaciółki, które do dziś uważają się za beztalencia kulinarne z wielkimi sukcesami wymyślają co chwila to nowe wersje tego prostego dania. Przepis jest pewniakiem... klucz to cienko rozwałkowane ciasto, a potem już z górki.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Składniki na 4 sztuki
- 500g mąki
- 250ml wody (około)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Dodatki:
- 1 puszka pomidorów pelati (bez skóry)
- oregano
- 4 ząbki czosnku
- 250g sera mozzarella
- salami lub szynka
- świeża bazylia
- sól, pieprz

Przygotowanie :

Krok 1: Ze składników zagnieść ciasto. Powinno być dość zwarte, troszeczkę twardsze niż na pierogi. Odłożyć na około 30 minut do lodówki.

Krok 2: Podzielić na 4-5 części w zależności od wielkości patelni. Rozwałkować na grubość około 3-5mm. Jeżeli jest większe od patelni, wyciąć kółko, tak aby cały placek mieścił się na jej płaskiej części.

Krok 3: Pomidory wraz z czosnkiem rozdrobnić blenderem na gładko, dodać oregano i lekko posolić.

Krok 4: Patelnię ustawić na małym gazie, położyć na niej placek i sprawdzać od czasu do czasu jego stopień wypieczenia. Gdy się zarumieni, przewrócić na druga stronę i skręcić gaz na minimum.

Krok 5: Posmarować pomidorami, położyć salami, mozzarellę i przykryć pokrywką. Gdy ser się rozpuści, sprawdzić czy ciasto od spodu jest już upieczone. W razie potrzeby podkręcić lekko gaz na sam koniec, uważając aby nie przypalić spodu.



W ten sposób można robić dowolną "pizzę" z ulubionymi składnikami. Należy uważać, aby odcisnąć z nadmiaru wody niektóre składniki, takie jak na przykład szpinak, czy mozzarellę. Nadmiar wody może spowodować, że ciasto się ugotuje, zamiast się zarumienić...

Zobacz również

Cukinia zapiekana z ryżem

Cukinia zapiekana z ryżem

Przygotowanie:   Krok 1: Kilka cukinii obieramy, kroimy w grube plastry i wrzucamy do...

Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Przygotowanie schabowych: Krok 1: Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez papier...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena