Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Podpłomyki alla pizza z patelni

Dania główne


Podpłomyki alla pizza z patelni

Pamiętam zaskoczenie moich znajomych, gdy po raz pierwszy podałam podpłomyki. Z niedowierzaniem patrzyli jak powstaje cos z niczego. Nawet moje przyjaciółki, które do dziś uważają się za beztalencia kulinarne z wielkimi sukcesami wymyślają co chwila to nowe wersje tego prostego dania. Przepis jest pewniakiem... klucz to cienko rozwałkowane ciasto, a potem już z górki.


Przygotowanie :

Krok 1: Ze składników zagnieść ciasto. Powinno być dość zwarte, troszeczkę twardsze niż na pierogi. Odłożyć na około 30 minut do lodówki.

Krok 2: Podzielić na 4-5 części w zależności od wielkości patelni. Rozwałkować na grubość około 3-5mm. Jeżeli jest większe od patelni, wyciąć kółko, tak aby cały placek mieścił się na jej płaskiej części.

Krok 3: Pomidory wraz z czosnkiem rozdrobnić blenderem na gładko, dodać oregano i lekko posolić.

Krok 4: Patelnię ustawić na małym gazie, położyć na niej placek i sprawdzać od czasu do czasu jego stopień wypieczenia. Gdy się zarumieni, przewrócić na druga stronę i skręcić gaz na minimum.

Krok 5: Posmarować pomidorami, położyć salami, mozzarellę i przykryć pokrywką. Gdy ser się rozpuści, sprawdzić czy ciasto od spodu jest już upieczone. W razie potrzeby podkręcić lekko gaz na sam koniec, uważając aby nie przypalić spodu.



W ten sposób można robić dowolną "pizzę" z ulubionymi składnikami. Należy uważać, aby odcisnąć z nadmiaru wody niektóre składniki, takie jak na przykład szpinak, czy mozzarellę. Nadmiar wody może spowodować, że ciasto się ugotuje, zamiast się zarumienić...

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Grillowany camembert z sokiem malinowym i pistacjami


Przystawka z sera camembert zdecydowanie króluje w sezonie grillowym. Pasują do niego...

Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem i serem...


Bardzo lubię łączyć sery pleśniowe z owocami lub warzywami ze słodkiego syropu lub...

Naleśniki z kamutem z kozim twarogiem aromatyzowanym...


Gdy myślę o naleśnikach, wspominam zawsze moje pierwsze kroki z kuchni francuskiej, gdy...