Carpaccio z pieczonego indyka z marynowanym patisonem
Zima jest taką porą roku, kiedy to w naszych piwnicach i spiżarniach półki uginają się pod ciężarem zalegających tam różnego rodzaju przetworów warzywnych i owocowych. Czasem warto przystanąć przed taką półką i zastanowić się chwilkę nad tym, co ciekawego można było by zrobić, wykorzystując jeden ze słoików, który tam się znajduje. Zapraszam na pyszną przekąskę z marynowanym patisonem.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso marynujemy w sosie sojowym i miodzie ok 1 godzinę, następnie obsmażamy na oliwie z każdej strony po 1 minucie na dużym ogniu po to, aby zamknąć soki w środku. Po obsmażeniu przekładamy do naczynia i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 st. C Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: Na talerzu układamy sałatę, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz polewamy oliwą z oliwek. Mięso kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie.
Krok 3: Patisony marynowane kroimy w plastry i układamy na mięsie, całość polewamy Balsamico di Modena i gotowe.
Pamiętajmy o tym, aby ocet balsamiczny dodać przed samym podaniem przekąski.
świetne - niedzielne gotowanie się szykuje :D
zaaaajeFAJNE - wyprobuje napewno