Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Carpaccio z pieczonego indyka z marynowanym...

Przystawki

Carpaccio z pieczonego indyka z marynowanym patisonem

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 35 min

Zima jest taką porą roku, kiedy to w naszych piwnicach i spiżarniach półki uginają się pod ciężarem zalegających tam różnego rodzaju przetworów warzywnych i owocowych. Czasem warto przystanąć przed taką półką i zastanowić się chwilkę nad tym, co ciekawego można było by zrobić, wykorzystując jeden ze słoików, który tam się znajduje. Zapraszam na pyszną przekąskę z marynowanym patisonem.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 200 g piersi z indyka
- mix sałat
- marynowane patisony
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ocet Balsamico di Modena
- sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Mięso marynujemy w sosie sojowym i miodzie ok 1 godzinę, następnie obsmażamy na oliwie z każdej strony po 1 minucie na dużym ogniu po to, aby zamknąć soki w środku. Po obsmażeniu przekładamy do naczynia i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 st. C Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: Na talerzu układamy sałatę, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz polewamy oliwą z oliwek. Mięso kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie.

Krok 3: Patisony marynowane kroimy w plastry i układamy na mięsie, całość polewamy Balsamico di Modena i gotowe.
 

 

Pamiętajmy o tym, aby ocet balsamiczny dodać przed samym podaniem przekąski.

Zobacz również

Grillowany camembert z sokiem malinowym i pistacjami

Grillowany camembert z sokiem malinowym i...

Przygotowanie:  Krok 1: Camembert grillujemy z każdej strony, tworząc na jego skórce...

Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem i śliwką kalifornijską

Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem...

Przygotowanie: Krok 1: Szpinak dokładnie płuczemy, suszymy i przekładamy do miski. Do...
Komentarze (2)
2
Gość
zacny
2014-02-21 15:35:05

zaaaajeFAJNE - wyprobuje napewno

Gość
tomkulinarny
2014-02-14 09:10:17

świetne - niedzielne gotowanie się szykuje :D

Twój komentarz
Ocena