Pieczony pstrąg w cytrynie z puree ziemniaczanym
Ryby to bardzo trudny temat w kuchni polskiej. Wielu z nas ich nie lubi ich, a co za tym idzie unika cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak dla wielbicieli tego przysmaku przygotowałem pieczone filety z pstrąga w soku z cytryny i ziołami.
Przygotowanie:
Krok 1: Filety oczyszczamy z łusek, myjemy dokładnie, a następnie solimy, pieprzymy i polewamy obficie sokiem z cytryny. Po ok 10 minutach, gdy sok z cytryny lekko wsiąknie w rybę, posypujemy ją ziołami włoskimi.
Krok 2: Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Gotujemy na miękko.
Krok 3: Na rozgrzaną patelnie wylewamy olej i smażymy rybę na skórze, ok. 30 sek. by wierzch pozostał wciąż surowy.
Krok 4: Lekko usmażoną rybę układamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 15 min, na 160 st.
Krok 5: Ugotowane ziemniaki doprawiamy i dodajemy kilka łyżek słodkiej śmietanki. Blendujemy do powstania puree.
Jeśli chcemy to rybę możemy tylko smażyć lub tylko piec. Ja zrobiłem tak, bo wydaje mi się dzięki temu smaczniejsza.