Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Ryby i owoce morza Pieczony pstrąg w cytrynie z puree ziemniaczanym

Ryby i owoce morza


Pieczony pstrąg w cytrynie z puree ziemniaczanym

Ryby to bardzo trudny temat w kuchni polskiej. Wielu z nas ich nie lubi ich, a co za tym idzie unika cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak dla wielbicieli tego przysmaku przygotowałem pieczone filety z pstrąga w soku z cytryny i ziołami.


Przygotowanie:

Krok 1: Filety oczyszczamy z łusek, myjemy dokładnie, a następnie solimy, pieprzymy i polewamy obficie sokiem z cytryny. Po ok 10 minutach, gdy sok z cytryny lekko wsiąknie w rybę, posypujemy ją ziołami włoskimi.

Krok 2: Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Gotujemy na miękko.

Krok 3: Na rozgrzaną patelnie wylewamy olej i smażymy rybę na skórze, ok. 30 sek. by wierzch pozostał wciąż surowy.

Krok 4: Lekko usmażoną rybę układamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 15 min, na 160 st.

Krok 5: Ugotowane ziemniaki doprawiamy i dodajemy kilka łyżek słodkiej śmietanki. Blendujemy do powstania puree.


 

Jeśli chcemy to rybę możemy tylko smażyć lub tylko piec. Ja zrobiłem tak, bo wydaje mi się dzięki temu smaczniejsza.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Pstrąg pieczony w soli z pomarańczą i rozmarynem


Ryba pieczona w soli zawsze wzbudza duże "kontrowersje". Zazwyczaj nikt nie jest w stanie...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności