Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Zupa z czerwonej kapusty, z jabłkiem, boczkiem i...

Przepisy


Zupa z czerwonej kapusty, z jabłkiem, boczkiem i miodem

Nic nie przebije koloru tej zupy, nawet barszcz czerwony. Mój zachwyt na nią, zaczyna się od samego patrzenia na nią, przechodzi przez zapach, a kończy się na rozkosznym smaku.

Wersja dla wegetarian, to zamiana boczku na ser pleśniowy. Sprawdzona i zaakceptowana propozycja, więc z czystym sumieniem mogę podzielić się z Wami przepisem.


Przygotowanie: 

Krok 1: W garnku, w którym przygotujemy zupę szklimy drobno posiekaną cebulę, na maśle.

Krok 2: Dodajemy kostki boczku, smażymy aż wytopi się tłuszcz z mięsa. Dodajemy drobno posiekaną w piórka, czerwoną kapustę.

Krok 3: Dusimy ok. 15 minut (aż kapusta stanie się miękka) wraz z 2 łyżkami miodu. Od czasu do czasu podlewamy odrobiną wody, żeby nic się nie przypaliło.

Krok 4: Zalewamy bulionem (mam nadzieję, że tym który sobie sami przygotowaliście:)), dodajemy liście laurowe, sól i sporo pieprzu (ja lubię jak jest trochę ostra od pieprzu).

Krok 5: Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, a także tak samo pokrojone ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut.



To zupa, która pasuje na jesienno-zimowe dni. Na czas kiedy pojawiają się jabłka w polskich sadach i sweter na naszych ramionach. Świetnie rozgrzewa!

Komentarze


1.67/5 3 3
5

Ciekawe połączenie smaków!


Jak dla mnie to lekkie przegięcie w połączeniu smaków.


Świetny pomysł na zupę inną niż zwykle - u mojej córeczki na urodzinach zrobiłam, każdy byl zachwycony :)

Zobacz również


Pierniki na choinkę


Zbliżające się święta skłaniają nas do przygotowania bożonarodzeniowych ozdób....

Krem ze szpinaku z bazylią i batatami


Uwielbiam szpinak! Zwłaszcza ten baby, który króluje teraz na półkach sklepowych....

Ciasto jogurtowe z soczystymi papierówkami


Papierówki przypominają mi czas wakacji z okresu dzieciństwa. Do dziś w babcinym...