Pierniki na choinkę
Zbliżające się święta skłaniają nas do przygotowania bożonarodzeniowych ozdób. Postanowiłem połączyć tę kwestie z moją pasją czyli kulinariami. Na choince w moim domu nie może zabraknąć aromatycznych pierników. Przedstawiam Wam mój autorski przepis na te smakołyki.
Przygotowanie:
Krok 1: W rondelku rozpuszczamy masło oraz miód. Doprowadzamy do zagotowania.
Krok 2: Do miski wsypujemy mąkę oraz wszystkie przyprawy łącznie z sodą.
Krok 3: Do mąki wlewamy gorący miód, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli czas na to pozwoli najlepiej, aby stało w chłodnym miejscu przez tydzień lub dwa.
Krok 4: Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blasze.
Krok 5: Do piekarnika nagrzanego do 170 st. wkładamy pierniki i pieczemy ok 3/4 min na złoty kolor.
Musimy pamiętać, że to ciasto bardzo szybko się piecze, dlatego najlepiej jak druga osoba będzie cały czas stała przy piekarniku, a efekty na pewno zaskoczą. Nie tylko w smaku, ale i wyglądzie.
Fantastyczna ozdoba świąteczna - u mnie w domu zawsze na choince są jeszcze szyszki i czekoladowe cukierki
fajne