Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz

Ciasta i desery


Pierniki na choinkę

Zbliżające się święta skłaniają nas do przygotowania bożonarodzeniowych ozdób. Postanowiłem połączyć tę kwestie z moją pasją czyli kulinariami. Na choince w moim domu nie może zabraknąć aromatycznych pierników. Przedstawiam Wam mój autorski przepis na te smakołyki.


Przygotowanie:

Krok 1: W rondelku rozpuszczamy masło oraz miód. Doprowadzamy do zagotowania.

Krok 2: Do miski wsypujemy mąkę oraz wszystkie przyprawy łącznie z sodą.

Krok 3: Do mąki wlewamy gorący miód, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli czas na to pozwoli najlepiej, aby stało w chłodnym miejscu przez tydzień lub dwa.

Krok 4: Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blasze.

Krok 5: Do piekarnika nagrzanego do 170 st. wkładamy pierniki i pieczemy ok 3/4 min na złoty kolor.

 
 

Musimy pamiętać, że to ciasto bardzo szybko się piecze, dlatego najlepiej jak druga osoba będzie cały czas stała przy piekarniku, a efekty na pewno zaskoczą. Nie tylko w smaku, ale i wyglądzie.

Komentarze


2.00/5 2 2
3

Fantastyczna ozdoba świąteczna - u mnie w domu zawsze na choince są jeszcze szyszki i czekoladowe cukierki


1

fajne

Zobacz również


Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami, czerwoną...


Kaczka i jabłka to idealny duet, który swoim smakiem podrażni każde, nawet...

Karmelizowany arbuz z fetą i miętą


Pierwsze skojarzenie jeśli chodzi o arbuza, to ogrom wody jaki zawiera w sobie ten owoc....

Kluski kładzione z orzechami włoskimi


Zapomniane kluski kładzione, jeżeli już pojawiają się na naszych talerzach, to...