Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Pierniki na choinkę

Ciasta i desery

Pierniki na choinkę

Ulubione4
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Zbliżające się święta skłaniają nas do przygotowania bożonarodzeniowych ozdób. Postanowiłem połączyć tę kwestie z moją pasją czyli kulinariami. Na choince w moim domu nie może zabraknąć aromatycznych pierników. Przedstawiam Wam mój autorski przepis na te smakołyki.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- szczypta szafranu
- 1/3 szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko

Przygotowanie:

Krok 1: W rondelku rozpuszczamy masło oraz miód. Doprowadzamy do zagotowania.

Krok 2: Do miski wsypujemy mąkę oraz wszystkie przyprawy łącznie z sodą.

Krok 3: Do mąki wlewamy gorący miód, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli czas na to pozwoli najlepiej, aby stało w chłodnym miejscu przez tydzień lub dwa.

Krok 4: Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blasze.

Krok 5: Do piekarnika nagrzanego do 170 st. wkładamy pierniki i pieczemy ok 3/4 min na złoty kolor.

 
 

Musimy pamiętać, że to ciasto bardzo szybko się piecze, dlatego najlepiej jak druga osoba będzie cały czas stała przy piekarniku, a efekty na pewno zaskoczą. Nie tylko w smaku, ale i wyglądzie.

Zobacz również

Marshmallow z gorącą czekoladą i snikersem

Marshmallow z gorącą czekoladą i snikersem

Przygotowanie:   Krok 1: Formę 23cm posypuję cukrem pudrem.   Krok 2: W rondelku na średnim...

Mus z mleka kokosowego i kakao

Mus z mleka kokosowego i kakao

Przygotowanie: Krok 1: Mleko kokosowe, kakao i cukier puder dokładnie mieszamy, do momentu...
Komentarze (2)
2
Gość
powerpod
2013-12-18 16:51:51

fajne

varko
varko
2013-12-17 17:11:09

Fantastyczna ozdoba świąteczna - u mnie w domu zawsze na choince są jeszcze szyszki i czekoladowe cukierki

Twój komentarz
Ocena