Praktyczne Oświetlenie W Kuchni | Porady Max Kuchnie
Praktyczne Oświetlenie W Kuchni | Porady Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE

Oświetlenie


LED w kuchni?

Duża efektywność, trwałość, energooszczędność. To tylko niektóre z licznych zalet diod LED, które szturmem wkraczają praktycznie w każdą sferę życia, nie omijając kuchni. Warto więc poznać ich zastosowania, zalety, ale też i wady.

Nie takie nowatorskie

Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale diody znane są już ludzkości od połowy poprzedniego wieku. Prawdziwy bum oświetlenie ledowe zaczęło przeżywać jednak dopiero od momentu wynalezienia diody dużej mocy. Pozwoliło to emitować jej bardzo silne światło, dzięki czemu mogła konkurować z tradycyjną żarówką. Z reguły współcześnie stosowane diody mają moc oscylującą w granicach 1 do 5 W.
 

LED w kuchni? Tak, ale...

Oświetlenie LED najczęściej wykorzystuje się jako dekorację, uzupełnienie całej kuchennej aranżacji. Niestety raczej nie może ono stanowić głównego, górnego oświetlenia i wymaga uzupełnienia innymi źródłami światła. Doskonale jednak nadaje się do podświetlania kuchennych witryn, półek z dodatkami czy strefy roboczej kuchennego blatu. Ważne, by odpowiednio dobrać ilość i rozmieszczenie poszczególnych diod lub zastosować specjalne listwy z diodami LED. Diody powinny być też osłonięte specjalnymi kloszami, dzięki którym światło zostanie odpowiednio rozproszone i nie będzie się nieestetycznie odbijać w (często błyszczących) kuchennych powierzchniach. Dobrze jest też zadbać o możliwie bliskie umieszczanie zasilaczy, by unikać dużych spadków napięcia. Oświetlenie ledowe ma zwykle dość „zimną" barwę, dlatego doskonale współgra z nowoczesną, minimalistyczną stylistyką kuchni. Jeśli jednak zależy nam na zastosowaniu tego typu oświetlenia w kuchni bardziej tradycyjnej, pokuśmy się o diody o „ciepłej" barwie – są to produkty najwyższej jakości, niestety ich cena może zniechęcać.


Plusy

Liczne zalety oświetlenia ledowego sprawiają, że staje się ono coraz bardziej popularne i chętnie instalowane nie tylko w kuchniach, ale i w innych pomieszczeniach. Jakie są jednak te niesamowite plusy, wyróżniające diody LED na tle innych żarówek? Oto najważniejsze z nich:

  • Trwałość – dioda LED może pracować nawet 25 razy dłużej niż tradycyjna żarówka i 10 razy dłużej niż żarówka halogenowa. Ledowe oświetlenie będzie więc nam służyć nieprzerwanie przez 5-6 lat!
  • Energooszczędność – nie ma w tym momencie bardziej efektywnego źródła światła. Podczas, gdy sprawność (czyli możliwość przekształcania energii w światło) tradycyjnej żarówki wynosi zaledwie 5-10 %, parametr ten w przypadku diod LED wynosi nawet 90%!
  • Dowolna barwa – dzięki diodom LED można uzyskać praktycznie każdy kolor światła. Wszystko za sprawą mieszania podstawowych trzech kolorów, w jakich świecą diody (czerwony, zielony i niebieski). Z połączenia tych barw można uzyskać właściwie dowolny kolor światła w module ledowym.
  • Odporność na uszkodzenia i wstrząsy – diody, w przeciwieństwie do tradycyjnych żarówek, nie zawierają żadnych szklanych i ruchomych elementów, dlatego nie można ich zbić, czy uszkodzić np. podczas uderzenia lub silnych wstrząsów.
  • Szybki czas włączania i wyłączania – w przeciwieństwie do świetlówek energooszczędnych, żarówki ledowe świecą w pełni, właściwie natychmiast po ich uruchomieniu.
  • Neutralne dla środowiska naturalnego – żarówki ledowe nie zawierają rtęci i innych niebezpiecznych substancji, nie niszczą więc ekosystemu.
  • Sygnalizacja zużycia – diody nie gasną nagle, w momencie, kiedy ich żywotność dobiega końca. Emitowane przez nie światło powoli ciemnieje , dlatego możemy się spokojnie przygotować na wymianę.
  • Niska temperatura pracy – diody nie emitują zbyt dużego ciepła, dlatego z powodzeniem można je stosować np. w lodówkach.

Minusy

Mimo licznych zalet, diody ledowe mają też sporo wad, które warto znać i być ich świadomym przy podejmowaniu decyzji o kupnie właśnie takiego źródła światła. Oto najważniejsze z nich:

  • Cena – niestety koszt zakupu oświetlenia ledowego jest o wiele wyższy niż tradycyjnych żarówek. Mimo, że ich sprawność i trwałość jest bardzo wysoka i w dłuższym czasie rekompensuje poniesione koszty związane z zakupem, wiele osób rezygnuje z tak drogiego, jednorazowego wydatku.
  • „Zimne" światło – większość diod, za wyjątkiem produktów najwyższej jakości, a co za tym idzie bardzo drogich, emituje „zimne" światło. Wpływa to negatywnie na nasz wzrok i postrzeganie otaczających przedmiotów (ich barwy wydają się być inne niż są w rzeczywistości). Co więcej, wpatrywanie w świecącą diodę może razić i oślepiać.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


O kolorach w kuchni


Kuchnia to serce każdego domu. W tym pomieszczeniu spędzamy masę czasu, wykonując...

Shabby Chic w kuchni


Marzysz o romantycznej, pełnej ciepła i kobiecego pierwiastka kuchni? Spróbuj...

Kuchnia bez okna – jak ją urządzić?


W nowoczesnych zabudowach mieszkaniowych nie spotyka się raczej przypadków, kiedy...