Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Co powinno znaleźć się w idealnie urządzonej...

Porady

Co powinno znaleźć się w idealnie urządzonej spiżarni?

Ulubione0

Domowe spiżarnie przez wiele lat kojarzone były głównie z piwnicami. Obecnie – ze względu na niezaprzeczalną funkcjonalność, są stałym elementem projektów nie tylko domów, ale nawet i mieszkań. Jest to zdecydowanym ułatwieniem przy organizacji funkcjonowania naszego gospodarstwa domowego, ponieważ większość z nas przyzwyczajona jest do robienia dużych zakupów, najczęściej raz w tygodniu. Oczywiście bez większych problemów możemy kupić najpotrzebniejsze rzeczy w osiedlowych sklepikach, jednak weekendowe wypady do hipermarketu to już niemalże rodzinna tradycja. Dzięki temu, że możemy wykorzystać spiżarnię, takie zakupy nie przysporzą nam trudności z przechowywaniem znacznych ilości zapasów. Jak utrzymać porządek i optymalnie zagospodarować taką przestrzeń?

Idealne miejsce

 

Ogromną popularnością cieszą się kuchnie otwarte na pokój dzienny. Staramy się ograniczać ilość sprzętów i mebli, aby nie dopuścić do efektu przytłaczającego wnętrze nadmiernego przeładowania. Unikając zbędnego zagracenia możemy wciąż cieszyć się piękną przestronną kuchnią i salonem. Ale w tak urządzonym mieszkaniu najczęściej pojawia się spory problem przechowywania zapasów żywności i przedmiotów, których nie pomieszczą kuchenne szafki.

 

Pojemne zamrażarki i lodówki rozwiązują kwestię magazynowania większej ilości żywności wymagającej niższej temperatury aniżeli ta panująca w danym otoczeniu. Mimo wszystko w każdym domu czy mieszkaniu przydatne będzie specjalne pomieszczenie, w którym możemy składować rozmaite domowe przetwory, ale również i sprzęty gospodarstwa domowego, których używamy sporadycznie i nie muszą na co dzień zajmować cennej przestrzeni w kuchennych szafkach.

 

Oczywiście pozostaje problem odpowiedniego usytuowania takiej domowej spiżarni. W miarę możliwości powinniśmy zarezerwować na nią miejsce jak najbliżej kuchni lub w pobliżu wejścia do domu, aby pozostawić tam część wniesionych zakupów. Nie musimy przeznaczać na nią dużego pomieszczenia, ale bezwzględnie należy zadbać o zapewnienie odpowiedniej wentylacji, wilgotności i utrzymanie optymalnej temperatury sięgającej najwyżej 150C. Utrzymując urządzenia emitujące ciepło jak najdalej od naszych zapasów, zapobiegniemy również nadmiernemu psuciu się żywności.

 

Biorąc pod uwagę wymienione zastrzeżenia, na spiżarnię najlepiej przeznaczyć pomieszczenie znajdujące się w najchłodniejszej części domu, czyli północnej. Od kuchni można ją oddzielić przy pomocy chowanych przesuwnych drzwi lub tzw. harmonijkowych. Oczywiście jeżeli mamy wystarczającą ilość miejsca, zdecydujmy się na tradycyjne rozwiązanie.

 

Wentylacja

 

Najlepszym rozwiązaniem byłby osobny kanał wentylacyjny. Jeśli nie ma takiej możliwości, zadbajmy o to, by w danym pomieszczeniu lub sąsiadującym z nim znalazło się okno z możliwością rozszczelnienia. Jeżeli do tego celu wykorzystamy okno znajdujące się w kuchni, pamiętajmy że temperatura w tych pomieszczeniach będzie jednakowa. Niestety jak na spiżarnię zbyt wysoka. Musimy zadbać o wydajny i skuteczny system wentylacyjny kuchni, zamontować kratkę wentylacyjną w drzwiach i pod sufitem pozostawić otwór w ścianie, która stanowi połączenie kuchni i spiżarni.

 

Wyposażenie

 

Podstawowym wyposażeniem każdej spiżarni są półki. Posiadanie takiego pomieszczenia jest rozwiązaniem bardziej ekonomicznym, ponieważ chcąc optymalnie zagospodarować dostępną w kuchni przestrzeń, musimy mieć również na uwadze względy estetyczne. Taka zabudowa jest zdecydowanie droższa niż regały czy półki, które posłużą nam w spiżarni. Z powodzeniem mogą to być najprostsze modele, ważne by spełniały swoje funkcje. W spiżarniach o nieregularnych kształtach, wygospodarowanych na późniejszym etapie niż planowanie, idealnie sprawdzą się meble robione u stolarza pod indywidualne zamówienie. Ich koszt również nie powinien nadwyrężyć naszego domowego budżetu. Na rynku dostępne są również gotowe i proste w montażu rozwiązania.

 

Planując wyposażenie naszej spiżarni warto przede wszystkim kierować się jej późniejszą funkcjonalnością. Dobrze, aby znalazły się tam półki i regały o różnej długości i wysokości. Ciekawym i również praktycznym rozwiązaniem mogą się okazać profilowane półki, na przykład na butelki oraz koszyki na warzywa czy owoce. Pojemniki mające bezpośredni kontakt z żywnością powinny być wykonane z tworzyw sztucznych lub szkła. Papierowe czy metalowe mogą wchodzić w reakcje chemiczne z przechowywanymi produktami. Domowe przetwory, jak na przykład powidła, dżemy czy kompoty – ze względu na ich wagę i temperaturę przechowywania – umieśćmy na dolnych półkach.

Zobacz również

Jak zaplanować przestrzeń wokół zlewu?

Jak zaplanować przestrzeń wokół zlewu?

Ułatw sobie pracę Najważniejszym punktem w strefie zmywania jest oczywiście zlew. Stanowi on...

Elegancja w każdym calu, czyli szklany blat w kuchni

Elegancja w każdym calu, czyli szklany blat w...

Nieograniczone możliwości   Szkło w zasadzie daje szeroki wachlarz możliwości...
Komentarze (2)
2
Gość
Jorik
2015-09-01 10:07:05

W spiżarni najważniejsze są solidne regały na przetwory i wydzieone miejsce na baniak z winem. Koniecznie własnej roboty. Najlepiej z owoców leśnych! :D

Gość
Basia
2015-12-14 13:17:18

Ja w swojej spiżarni muszę mieć ład i porządek. Wszystko musi mieć swoje miejsce. Duża ilość półek na słoiki o różnych gabarytach był strzałem w 10. Teraz każda półka przypisana jest kolejno przetworom i każdy z łatwością może znaleźć to, czego szuka. Proszę jeszcze męża, aby zamontował mi wentylację - wówczas będę bardzo szczęśliwa.

Twój komentarz
Ocena