Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Co skrywa szuflada?

Porady

Co skrywa szuflada?

Ulubione0

Szuflada to jeden z bardziej praktycznych i użytecznych elementów kuchennej zabudowy meblowej. Umożliwia wyjątkowo praktyczne przechowywanie, chowanie i wyjmowanie większości elementów kuchennego wyposażenia, akcesoriów, sztućców, a nawet talerzy czy garnków. Jak jednak zachować w niej porządek i sprawić, by jej wyposażenie nie przemieszczało się podczas wysuwania i zasuwania? Oto kilka ciekawych patentów.

Zorganizowana

O tym, że wnętrze szuflady trzeba zorganizować przekona się każdy, kto spróbuje umieścić w niej cokolwiek bez jakichkolwiek pojemników, podziałek, uchwytów. Już po kilku próbach otworzenia i zamknięcia szuflady większość wyposażenia zmieni swe pierwotne miejsce, przesunie się lub, co gorsza, uderzy w inny przechowywany przedmiot. Sytuacja taka jest nie do wyobrażenia szczególnie w przypadku drobnych kuchennych akcesoriów i sztućców, które nie tylko mogą się wzajemnie uszkadzać, ale będą się też mieszać, przez co ich wyjmowanie może być wyjątkowo utrudnione i doprowadzające do rozpaczy. Podobny problem może dotyczyć też innych przedmiotów umieszczanych w szufladach jak np. garnki, pokrywki czy talerze, które przesuwając się podczas ruchu szuflady mogą nawet ulec mechanicznym uszkodzeniom, stłuczeniom itp.
 

Pomysłowe rozwiązanie

Aby ujarzmić szufladową przestrzeń warto pomyśleć o kilku ciekawych i wyjątkowo praktycznych rozwiązaniach, które oferują producenci mebli i kuchennego wyposażenia:

  • Maty antypoślizgowe – wyjątkowo praktyczne, szczególnie w szufladach, w których zamierzamy umieszczać większe naczynia czy garnki. Dzięki specjalnym materiałom, z jakich są wykonane „przyczepiają" się do dna szuflady, jednocześnie utrudniają przesuwanie przedmiotów umieszczonych w jej wnętrzu. Nic się wiec nie ślizga, nie przesuwa, nie zmienia swego położenia. Wykorzystywanie takich mat ułatwia też sprzątanie szuflady i utrzymanie jej w czystości – wszelkie zanieczyszczenia osadzają się na powierzchni maty, wystarczy więc ją raz na jakiś czas wyjąć i oczyścić. Unikamy w ten sposób kłopotliwego usuwania okruszków czy kurzu z trudnodostępnych narożników szuflady. Poza tym jeżeli cokolwiek przypadkowo nam się wyleje w szufladzie (wino, sok, olej) nie ma bezpośredniej styczności z płytą meblową, jest więc szansa na szybkie usuniecie „awarii" bez szkody dla mebla.
  • Wkłady na sztućce – znane od kilkudziesięciu lat, święcą triumfy w każdej kuchni. Obecne modele, dużo bardziej pomysłowe i ciekawe w formie niż ich pierwowzory, z których korzystały nasze babcie i mamy, są obowiązkowym wyposażeniem przynajmniej jednej kuchennej szuflady. Podziałki i poszczególne komory w takich wkładach umożliwiają osobne przechowywanie łyżek, łyżeczek, widelców, noży i wielu innych kuchennych akcesoriów. Co więcej, nowoczesne wkłady nierzadko są mobilne, można więc dowolnie dostosowywać wielkości poszczególnych komór do własnych potrzeb i rozmiarów akcesoriów, które chcemy w nich przechowywać.
  • Na rynku można spotkać też wkłady dwupoziomowe, pozwalające przechowywać kilka kompletów sztućców w jednej szufladzie. To szczególnie pożądane rozwiązanie w niewielkich kuchniach, w których nie ma zbyt dużo wolnej przestrzeni.
  • Podziałki – nowoczesne systemy pozwalają w dowolny sposób podzielić wnętrze całej szuflady na różnej wielkości przestrzenie, w których swe miejsce mogą znaleźć nie tylko przybory kuchenne ale też przyprawniki czy produkty spożywcze. Co więcej, w każdej chwili można zmienić rozstaw poszczególnych przegród i dostosować je do chwilowych potrzeb.
  • Uchwyty na talerze pozwalają z kolei bezpiecznie przechowywać dowolnej wielkości talerze (uchwyty zwykle mają regulowane rozstawy). Dzięki nim talerze są unieruchomione, nie ma więc obawy, że podczas zasuwania szuflady którykolwiek spadnie i się potłucze.
  • Talerze można również umieszczać w pionie, ustawiając je w specjalnych separatorach (wyglądem przypominające suszarki do naczyń), dzięki czemu wszystkie mamy zawsze pod ręką, a dostęp do poszczególnych jest niczym nieskrępowany.
  • Specjalne wkłady z wgłębieniami z kolei mogą być pomocne przy przechowywaniu np. słoiczków z przyprawami czy drobnymi produktami spożywczymi, a system specjalnych kołeczków umożliwia unieruchamianie i przechowywanie w szufladzie przeróżnych pojemników, puszek, słoików.

Zobacz również

Stal nierdzewna w kuchni i jej największe zalety

Stal nierdzewna w kuchni i jej największe zalety

Łatwa do czyszczenia Stal nierdzewna jest materiałem, który doskonale sprawdzi się w kuchni....

Jak wybrać sokownik? Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?

Jak wybrać sokownik? Na co zwrócić uwagę przy...

Rodzaj sokownika Decydując się na zakup sokownika, przede wszystkim powinniśmy się zastanowić...
Komentarze (1)
1
Gość
takikowalski
2014-10-24 16:25:41

fajne rady

Twój komentarz
Ocena