Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Ergonomia w kuchni, czyli podział pomieszczenia...

Porady

Ergonomia w kuchni, czyli podział pomieszczenia na strefy robocze

Ulubione0

Idealna kuchnia to kuchnia praktyczna, funkcjonalna, odznaczająca się ergonomią. Wszystko powinno być w niej pod ręką, by niepotrzebnie nie biegać po pomieszczeniu w poszukiwaniu naczyń, garnków, przypraw czy kuchennych akcesoriów. Kluczem do stworzenia takiej kuchni jest zaplanowanie jej według 5 głównych stref roboczych.

5 kluczowych stref

Umowny podział kuchennej zabudowy meblowej na 5 podstawowych stref znany jest profesjonalnym projektantom nie od dziś. Ułatwia on komunikację w kuchni, sprawia, że większość czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłków odbywa się w odpowiedniej kolejności, skraca też dystanse, które codziennie trzeba pokonać w kuchni podczas kulinarnych ekscesów. Jaki jest więc sekret tego podziału? Najważniejsze to tak zaplanować zabudowę meblową i rozmieszczenie sprzętów AGD, by możliwe było wyodrębnienie następujących obszarów w kuchni: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania lub pieczenia.
 

Strefa zapasów

To przestrzeń, która powinna być zlokalizowana jak najbliżej wejścia do kuchni. To tutaj najlepiej jest wypakowywać wszystkie zakupione w sklepie produkty. Dobrze jest więc zaplanować w tej strefie nawet niewielki blat, na którym będzie można położyć zakupy. W strefie tej przechowuje się zapasy i większe ilości mąki, ryżu, kasz, cukru, makaronów. Tutaj też swe miejsce powinny znaleźć takie produkty jak kawa, herbata, pieczywo. Obowiązkowym wyposażeniem strefy zapasów jest chłodziarko-zamrażarka, pozwalająca przedłużyć okres przechowywania świeżych produktów spożywczych. Nie powinno tu też zabraknąć pojemnych szafek, szuflad, szafek cargo – zarówno tych niskich, jak i wysokich. Im więcej miejsca na zapasy, tym lepiej, warto więc z głową zaplanować meblową zabudowę w tej szczególnej strefie.
 

Strefa przechowywania

W tej strefie powinny znaleźć się przeróżne kuchenne akcesoria, sztućce, naczynia, zastawa stołowa, szklanki, kubki, pojemniki, miski itp. Z powodzeniem można też tu przechowywać drobny sprzęt AGD, który wykorzystujemy podczas gotowania. Ważne, by każdy element miał z góry określone miejsce.
 

Strefa zmywania

Przestrzeń przeznaczona do zmywania zdominowana powinna być przez funkcjonalny zlewozmywak i zmywarkę do naczyń. W strefie tej odbywa się nie tylko mycie naczyń i garnków po zakończonym biesiadowaniu, ale też mycie i oczyszczanie produktów spożywczych wykorzystywanych do przyrządzania posiłków. W strefie tej nie powinno też zabraknąć koszy i pojemników na odpady segregowane oraz detergentów, myjek, gąbek i czyścików używanych w kuchni.
 

Strefa przygotowywania

Strefa przygotowywania to przede wszystkich funkcjonalny blat roboczy. To na nim przygotowujemy większość potraw, które potem poddawane są obróbce cieplnej. W strefie tej nie może też zabraknąć podręcznych akcesoriów służących przygotowywaniu: łyżek, mieszadeł, misek, podręcznych sztućców, desek do krojenia itp. Powinny tu też znaleźć się pojemniki z mniejszymi porcjami sypkich produktów, jak mąka, ryż czy kasze – by mieć je zawsze pod ręką. Warto funkcjonalnie zaplanować pojemne szafki, a szczególnie szuflady, które wyjątkowo sprawdzą się w tej strefie. Dzięki nim, będziemy mieć wszystko w zasięgu wzroku i dosłownie na wyciągnięcie ręki.
 

Strefa gotowania

Zwykle uważana za serce kuchni, znajduje się w niej bowiem płyta grzewcza i piekarnik. To tu swój finał mają dania, których poszczególne składowe przeszły przez wszystkie wcześniejsze strefy. Dobrze, by obok płyty grzewczej zaplanowany został blat roboczy, na którym będzie można serwować na talerzach przygotowane potrawy. W strefie tej powinno znaleźć się też miejsce na garnki, pokrywki, patelnie, naczynia żaroodporne czy formy do pieczenia. Zwolennicy kuchenek mikrofalowych, właśnie tutaj powinni zaplanować jej lokalizację.
 

Warto wiedzieć!

W kuchennej organizacji, nie można zapomnieć też o poziomym podziale zabudowy meblowej. Zasada tego podziału jest prosta i wydaje się oczywista, jednak wiele osób o niej zapomina. W szafkach usytuowanych najwyżej, do których dostać możemy się tylko stając na drabinie lub kuchennym stołku umieszczamy akcesoria kuchenne, których używamy „od święta". Może to być brytfanna do zapiekania lub mikser, które przydają się kilka razy w roku. Niżej, na wysokości wzroku powinny znaleźć się produkty najczęściej używane: sztućce codziennego użytku, garnki, miski, talerze, a także produkty spożywcze. Najniżej w kuchennej zabudowie ulokujmy produkty, po które sięgamy rzadziej, jednak nie wyjątkowo sporadycznie. Tutaj swe miejsce powinny też znaleźć produkty spożywcze wykorzystywane raz na jakiś czas, których termin przydatności do spożycia nie jest zbyt krótki.

Zobacz również

Biała kuchnia

Biała kuchnia

Niezawodna w każdym przypadku Biel w aranżacji kuchennej doskonale sprawdza się w zasadzie...

Kuchnia gazowa – problem czy wygoda?

Kuchnia gazowa – problem czy wygoda?

Małe zamieszanie Po pierwsze, aby móc korzystać z płyty gazowej konieczne jest posiadanie...
Komentarze (1)
1
Gość
ma_rt_y
2015-12-17 13:32:14

To ja dzisiaj chyba zrobię chyba wielkie porządki w swojej kuchni i poukładam je według tych stref :D

Twój komentarz
Ocena