Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Higieniczna czystość, czyli jak umyć lodówkę?

Porady

Higieniczna czystość, czyli jak umyć lodówkę?

Ulubione0

Lodówka to niemalże centrum operacyjne naszej kuchni. Bez niej i jej zawartości nie powstałoby wiele kuszących smakiem i aromatem potraw. Im szybciej uświadomimy sobie, jak bardzo uzależnieni jesteśmy od jej prawidłowego funkcjonowania, tym lepiej dla nas i naszych rodzin. Problematyczne sytuacje w postaci pozostających np. po obiedzie resztek jedzenia pojawiają się na tyle często, że warto zwrócić na nie uwagę znacznie wcześniej, a nie w momencie, gdy zazielenią się w głębi lodówki na najniższej półce. Jeśli nie leżą tak przez dłuższy czas, w lodówce – nawet podczas zwykłego, codziennego użytkowania pojawia się specyficzny i z pewnością przez nikogo niechciany zapach. Jak sobie z nim radzić i skutecznie się go pozbyć?

Systematyczność to podstawa

 

Nie da się ukryć, że w wielu dziedzinach życia najważniejszą kwestią jest systematyczność i z tym najczęściej mamy największy problem. Tak też jest i w tym przypadku. Porządki, szczególnie te precyzyjne, wymagają od nas odrobiny dyscypliny i regularnego poświęcenia im czasu – oczywiście spędzonego w sposób produktywny. W odniesieniu do lodówki objawia się to niczym innym, jak na przykład bieżącym przeglądaniem jej zawartości. Zaleca się, aby w miarę możliwości czasowych robić to raz w tygodniu, najlepiej przed planowanymi większymi zakupami. Wyrzućmy produkty, których termin przydatności do spożycia już minął, a te o krótszej dacie ułóżmy w taki sposób, aby były z przodu.

 

Jeśli następnym razem będziemy po nie sięgać, istnieje większe prawdopodobieństwo, że tak ustawione artykuły spożywcze nie zmarnują się. Nie da się ukryć, że to rozwiązanie jest również bardzo ekonomiczne i nie generuje dodatkowych kosztów w postaci zbędnie wydanych pieniędzy. Oprócz standardowego przeglądu poświęćmy także chwilę na umycie półek, drzwi oraz szuflad w chłodziarce. Do tego celu wystarczy nam używany na co dzień płyn do mycia naczyń i ciepła woda.

 

Generalne porządki

 

Na dokładne oczyszczenie i zdezynfekowanie wnętrza lodówki potrzebujemy znacznie więcej czasu, więc wystarczy zaplanować sobie takie sprzątanie co 3 do 6 miesięcy, w zależności od potrzeb dyktowanych np. ilością domowników. A jak się właściwie przygotować do takiego sprzątania? Należy się zaopatrzyć w kilka podstawowych rzeczy, m.in. gumowe rękawice, gąbkę do mycia, ściereczkę z mikrofibry, papierowe ręczniki, płyn do mycia naczyń i jakiś uniwersalny środek czyszczący przeznaczony do sprzętów kuchennych. Pomocna może się okazać soda oczyszczona a niezbędny kosz na śmieci znajdujący się w zasięgu ręki.

 

Od czego zaczynamy? Na początek musimy usunąć całą zawartość lodówki – jedzenie segregujemy i wyrzucamy przeterminowane. Wyciągamy również wszystkie półki i szuflady, które można zdemontować. Wszelkie szklane elementy muszą się uprzednio trochę ogrzać, zanim umieścimy się w dobrze ciepłej a nawet gorącej wodzie z płynem. W tym czasie przecieramy wnętrze lodówki szmatką z detergentem. Ewentualne resztki szronu z łatwością usuniemy ciepłą szmatką. Na samym końcu myjemy drzwi od strony wewnętrznej.

 

Teraz przyszedł odpowiedni czas na umycie i zdezynfekowanie półek. Zachowajmy większość ostrożność przy wszystkich szklanych elementach, ponieważ mokre szkło bardzo łatwo może nam się wyślizgnąć z rąk. Tuż przed ułożeniem żywności na nowo dokładnie wycieramy całe wnętrze lodówki – włącznie z drzwiami. Jeśli jest taka potrzeba warto również przetrzeć słoiki i pojemniczki, które czasami są ubrudzone resztkami keczupu, dżemu itp. Na sam koniec wkładamy do lodówki pochłaniacz zapachów lub sodę w pojemniczku albo na wysypaną na talerzyk. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych zapachów i przenikaniu intensywnych zapachów do reszty produktów (np. cebuli).

Zobacz również

Ściana nad blatem kuchennym – nasz pomysł na jej aranżację

Ściana nad blatem kuchennym – nasz pomysł na...

Postaw na solidne materiały wykończeniowe Podczas urządzania kuchni warto trzymać się i...

Ponadczasowa szarość, czyli idealny kolor do twojej kuchni

Ponadczasowa szarość, czyli idealny kolor do...

Dlaczego szarość wygrywa z bielą? Nie da się nie zauważyć, że ostatnimi czasy białe kuchnie...
Komentarze (1)
1
Gość
kayah
2015-11-10 11:37:05

Utrzymanie kuchni w czystości to faktycznie nie lada wyzwania. Wystarczy dzień zaniedbania, a pomieszczenie już wydaje się być nieuporządkowane. Co do samej lodówki to warto przede wszystkim trzymać wszystkie artykuły w odpowiednich pojemnikach i opakowaniach – to bardzo ułatwia jej generalne sprzątanie.

Twój komentarz
Ocena