Higieniczna czystość, czyli jak umyć lodówkę?
Lodówka to niemalże centrum operacyjne naszej kuchni. Bez niej i jej zawartości nie powstałoby wiele kuszących smakiem i aromatem potraw. Im szybciej uświadomimy sobie, jak bardzo uzależnieni jesteśmy od jej prawidłowego funkcjonowania, tym lepiej dla nas i naszych rodzin. Problematyczne sytuacje w postaci pozostających np. po obiedzie resztek jedzenia pojawiają się na tyle często, że warto zwrócić na nie uwagę znacznie wcześniej, a nie w momencie, gdy zazielenią się w głębi lodówki na najniższej półce. Jeśli nie leżą tak przez dłuższy czas, w lodówce – nawet podczas zwykłego, codziennego użytkowania pojawia się specyficzny i z pewnością przez nikogo niechciany zapach. Jak sobie z nim radzić i skutecznie się go pozbyć?
Systematyczność to podstawa
Nie da się ukryć, że w wielu dziedzinach życia najważniejszą kwestią jest systematyczność i z tym najczęściej mamy największy problem. Tak też jest i w tym przypadku. Porządki, szczególnie te precyzyjne, wymagają od nas odrobiny dyscypliny i regularnego poświęcenia im czasu – oczywiście spędzonego w sposób produktywny. W odniesieniu do lodówki objawia się to niczym innym, jak na przykład bieżącym przeglądaniem jej zawartości. Zaleca się, aby w miarę możliwości czasowych robić to raz w tygodniu, najlepiej przed planowanymi większymi zakupami. Wyrzućmy produkty, których termin przydatności do spożycia już minął, a te o krótszej dacie ułóżmy w taki sposób, aby były z przodu.
Jeśli następnym razem będziemy po nie sięgać, istnieje większe prawdopodobieństwo, że tak ustawione artykuły spożywcze nie zmarnują się. Nie da się ukryć, że to rozwiązanie jest również bardzo ekonomiczne i nie generuje dodatkowych kosztów w postaci zbędnie wydanych pieniędzy. Oprócz standardowego przeglądu poświęćmy także chwilę na umycie półek, drzwi oraz szuflad w chłodziarce. Do tego celu wystarczy nam używany na co dzień płyn do mycia naczyń i ciepła woda.
Generalne porządki
Na dokładne oczyszczenie i zdezynfekowanie wnętrza lodówki potrzebujemy znacznie więcej czasu, więc wystarczy zaplanować sobie takie sprzątanie co 3 do 6 miesięcy, w zależności od potrzeb dyktowanych np. ilością domowników. A jak się właściwie przygotować do takiego sprzątania? Należy się zaopatrzyć w kilka podstawowych rzeczy, m.in. gumowe rękawice, gąbkę do mycia, ściereczkę z mikrofibry, papierowe ręczniki, płyn do mycia naczyń i jakiś uniwersalny środek czyszczący przeznaczony do sprzętów kuchennych. Pomocna może się okazać soda oczyszczona a niezbędny kosz na śmieci znajdujący się w zasięgu ręki.
Od czego zaczynamy? Na początek musimy usunąć całą zawartość lodówki – jedzenie segregujemy i wyrzucamy przeterminowane. Wyciągamy również wszystkie półki i szuflady, które można zdemontować. Wszelkie szklane elementy muszą się uprzednio trochę ogrzać, zanim umieścimy się w dobrze ciepłej a nawet gorącej wodzie z płynem. W tym czasie przecieramy wnętrze lodówki szmatką z detergentem. Ewentualne resztki szronu z łatwością usuniemy ciepłą szmatką. Na samym końcu myjemy drzwi od strony wewnętrznej.
Teraz przyszedł odpowiedni czas na umycie i zdezynfekowanie półek. Zachowajmy większość ostrożność przy wszystkich szklanych elementach, ponieważ mokre szkło bardzo łatwo może nam się wyślizgnąć z rąk. Tuż przed ułożeniem żywności na nowo dokładnie wycieramy całe wnętrze lodówki – włącznie z drzwiami. Jeśli jest taka potrzeba warto również przetrzeć słoiki i pojemniczki, które czasami są ubrudzone resztkami keczupu, dżemu itp. Na sam koniec wkładamy do lodówki pochłaniacz zapachów lub sodę w pojemniczku albo na wysypaną na talerzyk. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych zapachów i przenikaniu intensywnych zapachów do reszty produktów (np. cebuli).
Utrzymanie kuchni w czystości to faktycznie nie lada wyzwania. Wystarczy dzień zaniedbania, a pomieszczenie już wydaje się być nieuporządkowane. Co do samej lodówki to warto przede wszystkim trzymać wszystkie artykuły w odpowiednich pojemnikach i opakowaniach – to bardzo ułatwia jej generalne sprzątanie.