Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak wybrać grzejnik do kuchni?

Porady


Jak wybrać grzejnik do kuchni?

Centralne ogrzewanie jest obowiązkową instalacją każdego domu i mieszkania, a jej najbardziej widocznymi elementami są grzejniki. Aby sprawnie ogrzewać budynek, powinny być one umieszczone w każdym pomieszczeniu, a już na pewno w kuchni, w której przebywa się najwięcej w ciągu dnia. Czym zatem kierować się przy wyborze odpowiedniego grzejnika do kuchni?

Materiał

Rodzaj materiału, z jakiego wykonany jest grzejnik w największym stopniu wpływa na jego sprawność i współpracę z całą instalacją centralnego ogrzewania. Nie bez znaczenia są też względy estetyczne i wygląd poszczególnych grzejników. W specjalistycznych sklepach znajdziemy kaloryfery wykonane z przeróżnych surowców, tj.

  • Aluminium. Grzejniki aluminiowe są dość popularne, można je podłączać właściwie do każdego typu sieci. Niestety mogą przyczyniać się do szybszego korodowania sieci, w której rury wykonane są z miedzi, dlatego ich łączenie zaleca się wykonywać przez żeliwne lub stalowe złączki. Grzejniki aluminiowe są energooszczędne, bardzo dobrze przewodzą ciepło i dość szybko reagują na zmiany zachodzące w sieci C.O. sterowanej automatycznie.
  • Stal. Grzejniki stalowe zdobywają coraz większą popularność. Powstają ze specjalnie przygotowanych arkuszy blachy stalowej, które w procesie produkcji są poddawane odpowiednim zabiegom zwiększającym ich późniejsze właściwości. Na koniec malowane są fabrycznie na biały kolor z połyskiem i w takiej formie występują najczęściej.
  • Żeliwo. Materiał dobrze znany starszym pokoleniom powoli odchodzi w zapomnienie, obecnie stosowane są szczególnie w kuchniach i pomieszczeniach starych budynków o dość grubych ścianach, choć idealnie komponują się w kuchni urządzonej w stylu retro. Ich charakterystyczną cechą jest duża bezwładność. Oznacza to, że bardzo powoli się nagrzewają, ale i bardzo powoli stygną.
  • Drewno. Może trudno w to uwierzyć, ale jednym z najnowszych i najbardziej innowacyjnych materiałów stosowanych do produkcji grzejników jest... drewno. Projektanci nie tak dawno odkryli ten surowiec jako doskonały materiał na grzejniki dekoracyjne, prześcigają się wiec w innowacyjnych i często niekonwencjonalnych propozycjach wykończenia wnętrz z udziałem drewna.

Moc

Jednym z najważniejszych parametrów, jaki trzeba wziąć pod uwagę wybierając grzejnik do kuchni jest jego moc. Generalnie przyjmuje się, że w budynkach o dobrej izolacji cieplnej do prawidłowego ogrzewania jednego metra kwadratowego pomieszczenia o wysokości 2,7 m potrzebne jest ok. 70-80 W mocy grzejnika. Jeśli nasza kuchnia znajduje się w starszym budynku lub w domu o kiepskiej izolacji, wartość ta wzrasta do ok. 100-120 W. Warto też wziąć pod uwagę, czy kuchnia jest otwarta czy zamknięta, bowiem w tych dwóch przypadkach ogrzewanie pomieszczenia i rozchodzenie się ciepła we wnętrzu przebiega nieco inaczej. Istotne jest również to, czy w kuchni zamontowane jest ogrzewanie podłogowe, które w znacznym stopniu może wpłynąć na potrzebną moc grzewczą grzejnika.
 

Montaż

W przypadku grzejnika kuchennego nie bez znaczenia są też względy estetyczne. W innych pomieszczeniach grzejniki montowane są zazwyczaj pod parapetem okiennym. Ma to swe praktyczne i ekonomiczne uzasadnienie, jednak w kuchni nie zawsze się sprawdza. Zwykle strefa w pobliżu okna kuchennego jest zagospodarowana przez praktyczną zabudowe czy szafkę zlewozmywakową. Montowanie w tym miejscu grzejnika byłoby więc niecelowe. Dlatego też we współczesnych kuchniach najczęściej projektuje się grzejniki dekoracyjne umieszczane na innych ścianach a nawet prostopadle do nich. Stają się w ten sposób elementem aranżacji, dekoracją, niekiedy głównym bohaterem kuchennej scenerii. Niekiedy samo rozplanowanie pomieszczenia i warunki techniczne wpływają na formę grzejnika, jaki zamontujemy. Jeśli bowiem kuchenne okno jest duże, panoramiczne lub z wyjściem na balkon czy taras, wówczas musimy wybierać spośród tzw. niskich lub, montowanych w podłodze, grzejników kanałowych. To bardzo praktyczne i mało rzucające się w oczy rozwiązanie, szczególnie w pomieszczeniach o dużych przeszkleniach.
 

Funkcje dodatkowe

Oczywistym jest, że grzejnik powinien przede wszystkim dobrze ogrzewać kuchnię. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by był wyposażony w inne, przydatne funkcje, które ułatwią jego obsługę. Godnym polecenia jest np. wbudowany nawilżacz, który będzie zapobiegał nadmiernemu wysuszeniu powietrza w pomieszczeniu, termostat, dzięki któremu będziemy mogli regulować temperaturę w kuchni, a także system zabezpieczający grzejnik przed przegrzaniem.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Klasyka w kuchni – pomysł na ponadczasową aranżację...


Kuchnia to tak naprawdę serce każdego domu. To właśnie tam spędzamy najwięcej czasu....

Mechanizm podblatowy w małej kuchni


Nie mieścisz się ze sprzętami kuchennymi? Brak Ci wystarczająco dużo wolnej...

ABC kucharza, czyli typy kuchennych noży


Noże niezbędne są niemalże przy każdej kuchennej czynności. Czy to do krojenia...