Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak wybrać maszynkę do mięsa?

Porady


Jak wybrać maszynkę do mięsa?

Myli się ten, kto sądzi, że mielone kotlety, pasztety itp. odeszły już dawno w zapomnienie. Przeciwnie, domowe potrawy z mielonego mięsa zdobywają coraz więcej zwolenników i fanów. W rodzinach i domach, w których dużo się gotuje, szczególnie potraw mięsnych, nieocenione może być, drobne z pozoru, urządzenie AGD – maszynka do mięsa. Na rynku znajdziemy co najmniej kilkanaście różnych modeli tych sprzętów, jak wiec wybrać najlepszy? Oto krótki przewodnik, na co zwracać uwagę.

Moc i wydajność przede wszystkim

Nasze mamy i babcie z pewnością pamiętają jeszcze ręczne maszynki do mięsa. Obecnie rzadko można je spotkać, prym wiodą ich elektryczne odpowiedniczki. I dobrze, w końcu mielenie mięsa nigdy nie należało do najłatwiejszych kuchennych czynności, a nowoczesna maszynka zrobi to za nas szybko i skutecznie. Co więcej nie musi być ona przytwierdzana do kuchennego blatu, co jeszcze bardziej ułatwia jej użytkowanie. To jak efektywnie, skutecznie i szybko mieli mięso dana maszynka zależy przede wszystkim od jej mocy. Dobrej jakości maszynka nie powinna mieć mniej niż 500-600 W, dzięki czemu będzie w stanie mielić nawet twarde produkty jak np. mak czy biały ser. Warto też sprawdzić wydajność urządzenia, czyli ilość kilogramów mięsa, jaką jest w stanie zmielić w ciągu jednej minuty. Dobrze, by wybrany prze nas model posiadał wydajność minimum 1,5 kg/minutę.


Wyposażenie

Wybierając konkretną maszynkę do mięsa warto zwrócić uwagę, w jakie akcesoria wyposażył je producent. Standardowo powinny to być następujące elementy:

  • Sitko to jeden z najważniejszych elementów maszynki do mięsa. Ilość różnych sitek i ich rodzaje wpływa na to, jak bardzo multifunkcjonalna może być maszynka. Zwykle w standardzie można znaleźć kilka dołączonych sitek, o różnych średnicach i różnych otworkach. Najpopularniejsze są trzy typy sitek: o drobnych otworkach (ok. 2,5-2,7 mm średnicy – przydatne podczas mielenia maku), o średnich otworkach (o średnicy ok. 4 mm – doskonałe do mielenia mięsa lub twarogu) oraz o dużych otworkach (ok. 7-8 mm średnicy – umożliwiających mielenie mięsa na kiełbasę).
  • Nasadka do napełniania kiełbas (tzw. przystawka masarska) – dzięki której bez większych przeszkód będziemy mogli stworzyć swoje własne, domowe wyroby wędliniarskie.

Dodatkowo w zestawie wraz z maszynką może się znaleźć wyposażenie niestandardowe, tj.:

  • Różne przystawki umożliwiające np. wyciskanie miękkich owoców, cytrusów.
  • Szatkownica pozwalająca na siekanie różnych produktów spożywczych na plastry i wiórki, np. kapusty czy grzybów. Element ten umożliwia np. też ścieranie ziemniaków na placki itp.

Funkcje

Współczesne, nowoczesne maszynki do mielenia mięsa to urządzenia nie tylko wydajne ale też bezpieczne i funkcjonalne. Podczas zakupów warto więc sprawdzić, czy wybrany przez nas model posiada praktyczne opcje, tj.:

  • Rewers – funkcja pozwalająca cofnąć obrót maszynki w przeciwną niż zwykle stronę. Umożliwia to zmielenie nawet bardzo twardego, żylastego produktu, wyciągniecie niedającej się zmielić chrząstki itp.
  • Zabezpieczenie silnika/Automatyczny wyłącznik – umożliwia automatyczne wyłączenie urządzenia nie dopuszczając do przegrzania silnika i uszkodzenia sprzętu.
  • Antypoślizgowe nóżki – wprawdzie elektrycznej maszynki do mięsa nie trzeba przytwierdzać do blatu roboczego, ale drgania jakim jest poddawana podczas swej pracy mogłyby doprowadzić do jej przesuwania się po stole. Antypoślizgowe nóżki zapobiegają takim „przemieszczaniom" i ułatwiają użytkowanie sprzętu.
  • Schowek na kabel i akcesoria dołączone do maszynki – dzięki temu urządzenie nie zajmie zbyt dużo miejsca w kuchennej szafce, a poszczególne dodatki nie zagubią się.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Ostro(żnie) z nożem


Można przyjąć, że wyposażenie kuchni to kwestia indywidualna. Jednocześnie nikt nie...

Szybki sposób na odnowienie Twojej kuchni


Jeżeli Twoja kuchnia powoli zaczyna Cię przytłaczać to znak, że czas na remont! Nie...

Podłoga w kuchni – jaką wybrać?


Na to, jak w efekcie finalnym będzie prezentować się nasza kuchnia składa się wiele...