Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Szklane kontra ceramiczne. Jak wybrać naczynia...

Porady


Szklane kontra ceramiczne. Jak wybrać naczynia żaroodporne?

Zapiekanki, soczyste mięsa, pieczone ryby czy cudownie pachnące ciasta. Któż z nas wyobraża sobie funkcjonowanie bez tego typu przysmaków? Nie sposób obejść się wiec bez piekarnika, w którym można z powodzeniem przyrządzić tego typu frykasy a tym bardziej bez odpowiednich naczyń do zapiekania. Jak jednak wybrać odpowiednie? Oto wskazówki, które warto wziąć pod uwagę podczas zakupów.

Ważna estetyka

Współcześnie bardzo dużą wagę przywiązuje się do wyglądu nie tylko kuchni, ale i kuchennych akcesoriów. Dobrze, w końcu to, w jakim otoczeniu przebywamy, a tym bardziej w jakich garnkach i naczyniach przygotowujemy i spożywamy posiłki ma niemały wpływ na nasz apetyt i przyjemność z jedzenia. Dlatego też warto wybierać nie tylko praktyczne i solidne akcesoria, ale i ładnie prezentujące się na stole. Modne formy, kształty, kolory z pewnością pomogą stworzyć odpowiedni klimat w kuchni, nie ujmując przy tym przygotowywanym w nich potrawom.


Trochę funkcjonalności


W pogoni za trendami i ładnym wyglądem kuchennych naczyń, również tych do zapiekania, nie zapominajmy o ich podstawowych funkcjach i przeznaczeniu. Ponieważ w większości przypadków naczynia takie mają służyć do zapiekania i przyrządzania potraw w piekarniku, zadbajmy by kupić nie tylko garnki odporne na wysokie temperatury, ale też praktyczne. Dobrze jeśli naczynia takie pozbawione są zbędnych zakamarków, żłobień, ozdób, w których będzie się tylko gromadził tłuszcz lub resztki potrawy – po kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach spędzonych w rozgrzanym piekarniku mogą być one bardzo trudne do usunięcia. Z kolei zbędne ozdoby w kontakcie z wysoką temperaturą mogą ulec zniszczeniu, zatarciu, skutkiem czego będą nieestetyczne pozostałości szpecące tylko naczynie. Warto wyszukać również modele ze specjalnie wyprofilowanymi uchwytami, które łatwo będzie wkładać i wyjmować z nagrzanego pieca. Uwaga – nie kupujmy naczyń z plastikowymi uchwytami, chyba, że są zdejmowalne, w przeciwnym wypadku mogą się one stopić w wysokiej temperaturze panującej w komorze piekarnika.
 

Wielkości i kształty mają znaczenie

To, jaki kształt będzie mieć naczynie żaroodporne zależy w dużej mierze od częstości i rodzaju potraw jakie planujemy w nim przyrządzać. Jeśli sporadycznie będziemy piec niewielkie zapiekanki, w zupełności wystarczy nam nieduże, niezbyt wysokie naczynie. Jeśli natomiast jesteśmy wielbicielami zapiekanych potraw, pieczonych mięs czy ciast, zdecydujmy się na naczynie większych rozmiarów, a najlepiej na zestaw składający się z kilku sztuk, różnej wielkości i pojemności. Pozwoli to na swobodne dostosowywanie wielkości naczynia do aktualnie przyrządzanej potrawy a nawet na jednoczesne pieczenie kilu różnych dań w tym samym czasie. Najlepiej, aby wybrany przez nas zestaw miał tak skomponowane elementy, by można je przechowywać włożone jedno w drugie – pozwoli to na znaczne zaoszczędzenie cennej kuchennej przestrzeni. Naczynia do zapiekania mogą przyjmować przeróżne kształty od kwadratowych, przez prostokątne, owalne na okrągłych kończąc. Ważne, by były pozbawione ostrych kantów i rogów, z zaokrąglonych przestrzeni zdecydowanie łatwiej będzie wydobyć upieczoną potrawę.
 

Istotny materiał

Surowiec, z jakiego wykonane jest naczynie do zapiekania ma niebagatelne znaczenie. Przede wszystkim musi być ono żaroodporne, dzięki temu pozwoli na zapiekanie potraw w wysokich temperaturach, bez obaw o zniszczenie garnka czy brytfanki. Najczęściej wybierane są naczynia szklane lub ceramiczne, bowiem te dwa materiały są nie tylko odporne na wysokie temperatury ale i nie wpływają na smak przyrządzanej w nich potrawy.

  • Szklane naczynia najlepiej by były wykonane z hartowanego, bezołowiowego szkła. Są one w stanie wytrzymać bardzo wysokie temperatury, sięgające nawet 300 stopni C. Ich przezroczystość nie tylko czyni je ponadczasowymi i uniwersalnymi akcesoriami kuchennymi, które nigdy nie wyjdą z mody i będą pasować do kuchni urządzonej w każdym stylu, w szklanych naczyniach stale możemy kontrolować przebieg i postępy pieczenia potrawy.
  • Wybierając ceramiczne naczynia żaroodporne zwróćmy uwagę na jakość porcelany, z jakiej są wykonane. Tylko surowiec najwyższej jakości zagwarantuje długie użytkowanie bez obaw o nieestetyczne pęknięcia, rysy, odpryski mogące powstać w rozgrzanym piekarniku. Dobra porcelana jest w stanie wytrzymać nie tylko bardzo wysokie ale i niskie temperatury, dlatego z powodzeniem w tym samym naczyniu można zapiekać jak i mrozić potrawy. Naczynia wykonane z trwałej i ładnej porcelany będą się też dobrze prezentować na stole, dlatego można w nich serwować dania bezpośrednio z piekarnika.

Komentarze


4.13/5 8 8
3

spoko, ciekawe i przydatne - dzieki


3

najlepsze przezroczyste, wszystko widac, nie trzeba otwierac piekarnika!


3

POPIERAM


5

Moja babcia pamiętam miała taką starą 'gęsiarkę' i robiła w niej przepyszne gołąbki :) ale była czarna i nieprzezroczysta.. Ja wolę transparentną bo widzę wszystko dokładnie z każdej strony i nie muszę grzebać, wyciągać .. :)


4

Polskie i zagraniczne marki mają swojej ofercie naczynia żaroodporne ze szkła borokrzemowego, które jest w stanie wytrzymać nawet do 500 stopni i nie uszkadza się pod wpływem gwałtownej różnicy temperatur. Tak jak napisane jest wyżej - takie naczynia się w pełni uniwersalne, zarówno pod względem designu, jak i przede wszystkim użyteczności. Myśle, że to właśnie jest przyszłośc kuchni.


5
Seb

Właśnie stłukło mi się naczynie. Dzięki za ten tekst - jutro zobaczymy co łatwo da się znaleźć w sklepie


5
Monika

Szklane są ładniejsze i wszystko widać.


5
Martyna

Zdecydowanie wolę naczynia żaroodporne szklane. Bardziej elegancko prezentują się na stole. Mam ich kilka w różnych rozmiarach, bo jedyną ich wadą jest możliwość obicia lub pęknięcia . Zdarza mi się to raz na jakiś czas, dlatego wolę ich mieć więcej w domu.

Zobacz również


Pleśń w lodówce - jak się jej pozbyć?


Pleśń w lodówce może przytrafić się każdemu, nawet perfekcyjnej pani domu....

Dobrze zagotowana, czyli wszystko o czajnikach


Czajnik jest tak niezbędnym kuchennym sprzętem jak płyta grzewcza czy lodówka....

Kuchnia (z) marzeń faceta


Jeżeli chodzi o wystrój mieszkania, często to właśnie kobiety przejmują...