Jaki grzejnik do kuchni wybrać?
Ogrzewanie to nieodłączny element każdego domu oraz mieszkania. Widoczną częścią instalacji centralnego ogrzewania są grzejniki, które zazwyczaj znajdują się w każdym pomieszczeniu. Wszyscy lubimy ciepło, dlatego tak ważne jest dobre rozmieszczenie grzejników oraz instalacji w każdym domu. W kuchni spędzamy mnóstwo czasu, dlatego nie możemy zapomnieć o ogrzaniu również tego pomieszczenia. Urządzając kuchnię decydujemy o kolorze ścian, meblach, sprzęcie AGD - ale nie zapominajmy o grzejniku! Jak wybrać grzejnik do kuchni? Jaki powinien być? Na co zwrócić uwagę podczas wybierania grzejnika?
Grzejnika w kuchni nie da się ukryć ani schować. Nie zabudujemy go - dlatego ważny jest też wygląd oraz estetyczne wykonanie. Bardzo ważny jest materiał, z którego został wykonany grzejnik. Wpływa on bezpośrednio na sprawność grzejnika oraz to, jak współgra z całą instalacją ogrzewania centralnego. Do wyboru mamy grzejniki stalowe, żeliwne i aluminiowe. Które wybrać? Jaki grzejnik najlepiej sprawdzi się w kuchni?
Grzejniki stalowe w kuchni
Coraz częściej decydujemy się na stalowe kaloryfery. Dobrze się prezentują i charakteryzują się dobrymi właściwościami. Szybko się nagrzewają i dobrze oddają wytworzone ciepło. Powstają z blachy stalowej, która została poddana różnym zabiegom, mające na celu zwiększenie jej odporności i trwałości. Ładnie się prezentują i pasują do nowoczesnych wnętrz.
Grzejniki żeliwne w kuchni
Kiedyś kaloryfery żeliwne cieszyły się ogromną popularnością – dziś, powoli odchodzą ' w zapomnienie'. Dość długo się nagrzewają i bardzo wolno stygną. Coraz częściej zastępują je aluminiowe i stalowe modele. Nadal możemy je spotkać w starszych domach, jednak w nowym budownictwie mało kto się na nie decyduje. Konkurencyjne modele szybciej się nagrzewają i lepiej oddają ciepło.
Grzejniki aluminiowe w kuchni
Największą zaletą aluminiowych grzejników jest to, że możemy je podłączyć do każdego typu sieci. Dodatkowo są energooszczędne i bardzo dobrze przewodzą ciepło. Są równie popularne, co grzejniki stalowe.
Nie bez znaczenia są także aspekty estetyczne. Grzejnik nie zawsze znajduje się w 'bezpiecznym miejscu' pod oknem. Może znaleźć się dosłownie wszędzie, a więc będzie cały czas 'na widoku'. Może zająć dowolne miejsce na ścianie, a więc musi dobrze się prezentować i pasować do kuchennej aranżacji. Nikt nie lubi, gdy jest zimno – szczególnie w domu. W kuchni spędzamy bardzo dużo czasu, a więc warto zadbać o dobre źródło ciepła. Pamiętajmy, że to z czego wykonany został kaloryfer będzie przekładać się na jego efektywność. Mamy do wyboru trzy rodzaje grzejników – dopasujmy je nie tylko pod względem wizualnym, ale też efektywnym. Kaloryfer w kuchni ma ogrzewać pomieszczenie, a nie tylko być jej ozdobą.