Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jaki grzejnik do kuchni wybrać?

Porady

Jaki grzejnik do kuchni wybrać?

Ulubione0

Ogrzewanie to nieodłączny element każdego domu oraz mieszkania. Widoczną częścią instalacji centralnego ogrzewania są grzejniki, które zazwyczaj znajdują się w każdym pomieszczeniu. Wszyscy lubimy ciepło, dlatego tak ważne jest dobre rozmieszczenie grzejników oraz instalacji w każdym domu. W kuchni spędzamy mnóstwo czasu, dlatego nie możemy zapomnieć o ogrzaniu również tego pomieszczenia. Urządzając kuchnię decydujemy o kolorze ścian, meblach, sprzęcie AGD - ale nie zapominajmy o grzejniku! Jak wybrać grzejnik do kuchni? Jaki powinien być? Na co zwrócić uwagę podczas wybierania grzejnika?

Grzejnika w kuchni nie da się ukryć ani schować. Nie zabudujemy go - dlatego ważny jest też wygląd oraz estetyczne wykonanie. Bardzo ważny jest materiał, z którego został wykonany grzejnik. Wpływa on bezpośrednio na sprawność grzejnika oraz to, jak współgra z całą instalacją ogrzewania centralnego. Do wyboru mamy grzejniki stalowe, żeliwne i aluminiowe. Które wybrać? Jaki grzejnik najlepiej sprawdzi się w kuchni?

• Grzejniki stalowe w kuchni
Coraz częściej decydujemy się na stalowe kaloryfery. Dobrze się prezentują i charakteryzują się dobrymi właściwościami. Szybko się nagrzewają i dobrze oddają wytworzone ciepło. Powstają z blachy stalowej, która została poddana różnym zabiegom, mające na celu zwiększenie jej odporności i trwałości. Ładnie się prezentują i pasują do nowoczesnych wnętrz.

• Grzejniki żeliwne w kuchni
Kiedyś kaloryfery żeliwne cieszyły się ogromną popularnością – dziś, powoli odchodzą ' w zapomnienie'. Dość długo się nagrzewają i bardzo wolno stygną. Coraz częściej zastępują je aluminiowe i stalowe modele. Nadal możemy je spotkać w starszych domach, jednak w nowym budownictwie mało kto się na nie decyduje. Konkurencyjne modele szybciej się nagrzewają i lepiej oddają ciepło.

• Grzejniki aluminiowe w kuchni
Największą zaletą aluminiowych grzejników jest to, że możemy je podłączyć do każdego typu sieci. Dodatkowo są energooszczędne i bardzo dobrze przewodzą ciepło. Są równie popularne, co grzejniki stalowe.
Nie bez znaczenia są także aspekty estetyczne. Grzejnik nie zawsze znajduje się w 'bezpiecznym miejscu' pod oknem. Może znaleźć się dosłownie wszędzie, a więc będzie cały czas 'na widoku'. Może zająć dowolne miejsce na ścianie, a więc musi dobrze się prezentować i pasować do kuchennej aranżacji. Nikt nie lubi, gdy jest zimno – szczególnie w domu. W kuchni spędzamy bardzo dużo czasu, a więc warto zadbać o dobre źródło ciepła. Pamiętajmy, że to z czego wykonany został kaloryfer będzie przekładać się na jego efektywność. Mamy do wyboru trzy rodzaje grzejników – dopasujmy je nie tylko pod względem wizualnym, ale też efektywnym. Kaloryfer w kuchni ma ogrzewać pomieszczenie, a nie tylko być jej ozdobą.

Zobacz również

Lodówka – jak się z nią obchodzić? Czyli podstawowa pielęgnacja chłodziarek

Lodówka – jak się z nią obchodzić? Czyli...

Czystość lodówki w bezpośredni sposób wpływa na przechowywane w niej produkty. Bakterie...

Siądźmy do stołu – zalety i wady rozkładanych mebli

Siądźmy do stołu – zalety i wady...

Zdarza się, że nawet przy bardzo dużym stole nie mogą zmieścić się wszyscy domownicy. Da się...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena