Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kamień czy płytki? Z czego lepiej wykonać...

Porady

Kamień czy płytki? Z czego lepiej wykonać kuchenną podłogę?

Ulubione3

Posadzka w kuchni to kluczowy element tego szczególnego pomieszczenia. Musi być nie tylko efektowana i piękna, ale też praktyczna, odporna na uszkodzenia, łatwa do utrzymania w czystości, jednym słowem funkcjonalna. Wymogi te doskonale spełnia zarówno kamień naturalny jak i płytki ceramiczne. Który z tych materiałów jednak wybrać?

Piękno i urok „osobisty"

Podłoga w kuchni powinna być przede wszystkim piękna, dekoracyjna, efektowna. Rzuca się bowiem w oczy zaraz po przekroczeniu progu tego pomieszczenia. Nadaje styl całemu wnętrzu, buduje klimat kuchni. Powinna współgrać z pozostałymi elementami kuchennej zabudowy, dekoracjami, meblami a nawet ścianami. Wyjątkowo efektownie prezentuje się kamienna posadzka. Jej idealnie gładka powierzchnia, niepowtarzalne wzory i odcienie sprawiają, że podłoga wykonana z kamienia jest niewątpliwą ozdobą kuchennego wnętrza. Z drugiej strony płytki również mają wielu zwolenników. Obecna, przebogata oferta rynkowa sprawia, że można znaleźć na prawdę piękne, niepowtarzalne płytki w setkach wzorów, deseni i kolorów. Co więcej, dostępne są też w różnych rozmiarach i kształtach, z powodzeniem można więc z ich pomocą kreować kuchenne wnętrze. Niestety, nigdy nie będą się prezentować tak efektownie jak kamień naturalny.
 

Cechy praktyczne

Zarówno podłogi kamienne jak i te wykonane z płytek ceramicznych odznaczają się bardzo dobrymi, podobnymi właściwościami. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, nie chłoną wilgoci, nie straszne są im też wysokie temperatury i ścieranie. Niektóre gatunki kamienia mogą zostać jednak uszkodzone pod wpływem działania kwasów zawartych np. w owocach. Płytki i kamień są twarde i trwałe, dzięki czemu codzienna, kuchenna eksploatacja nie stanowi dla nich problemu. Oba te materiały mają jednak też podstawową wadę – są zimne w dotyku, przez co stąpanie po nich na boso nie jest zbyt komfortowe. Dla niektórych to wielki minus, którego nie jest w stanie przyćmić nawet taki pozytyw, jak doskonałe przewodzenie i akumulowanie ciepła. Świetnie nadają się więc na posadzki, pod którymi montuje się, tak popularne i praktyczne w kuchni, ogrzewanie podłogowe. Jednym słowem zimne i nieprzyjemne latem płytki czy kamień, zimą stają się niezwykle komfortową, ciepłą podłogą (o ile mamy zamontowaną „podłogówkę").

Pielęgnacja ma znaczenie

To, czy łatwo wyczyścić, a przede wszystkim utrzymać w czystości kuchenną podłogę, ma niebywałe znaczenie w tak szczególnym pomieszczeniu. Ciągła styczność z okruszkami, resztkami jedzenia, kurzem, wodą itp. powoduje, że kuchenna posadzka musi być wyjątkowo praktyczna. Aby zachować odpowiedni poziom higieny, musimy dbać o czystość, odkurzając i myjąc podłogę codziennie, a przynajmniej kilka razy w tygodniu. Materiał, z jakiego jest wykonana musi być więc odporny na działanie wilgoci, powinien też nie chłonąć brudu i dawać się łatwo wyczyścić. Zarówno płytki jak i kamień naturalny spełniają te wymogi, oba surowce są wodoodporne i łatwo się czyszczą wodą (w przypadku kamienia) lub delikatnym detergentami (w przypadku płytek). Problem pojawia się jednak w przypadku fug – połączeń między pytkami. Z reguły to te miejsca najbardziej się brudzą, szczególnie jeśli fuga jest jasnej barwy. Ich czyszczenie jest najbardziej praco i czasochłonne, stanowi to więc pewną wadę podłogi wykonanej z płytek. W przypadku kamienia z kolei trzeba pamiętać o regularnej, odpowiednio wykonanej impregnacji – tylko właściwie zabezpieczony kamień, będzie gwarancją nieskazitelnego, pięknego wyglądu posadzki. Do tego celu konieczne staje się kupowanie specjalnych preparatów dostępnych w specjalistycznych sklepach i wykonywanie zabiegu impregnacji co kilka miesięcy.
 

Cena najważniejsza

Podczas wyboru odpowiedniego materiału na podłogę w kuchni, nie bez znaczenia jest też cena danego surowca. Kamień naturalny, mimo iż niezwykle efektowny i trwały, jest jednym z najdroższych materiałów, jakie można zastosować na posadzce. Jego ceny są zależne od gatunku kamienia, nie bez znaczenia jest też grubość i wielkość poszczególnych elementów. Płytki również mogą być kosztowne, jednak bez większych problemów znajdziemy całkiem niedrogie, a funkcjonalne i trwałe. Warto jednak przekalkulować wszystkie za i przeciw, określić, jaki budżet możemy przeznaczyć na ten wyjątkowy element kuchni, jakim jest podłoga. Z reguły wykonuje się ją na lata i nie zmienia nawet podczas remontów, może więc warto zainwestować, by cieszyć oczy domowników i przybyłych gości. Wybór uzależnijmy więc od indywidualnych potrzeb, gustów i zasobności portfela.

Zobacz również

Co to jest no Frost? Czy warto?

Co to jest no Frost? Czy warto?

Czym jest no Frost? No Frost jest to nowoczesny system wymiany powietrza, który jest obecny w...

Aranżacja kuchni z częścią wypoczynkową

Aranżacja kuchni z częścią wypoczynkową

Miejsce spotkań Współczesna kuchnia powinna być wielofunkcyjna. Wiąże się to nie tylko z...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena