Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kuchnia w ziołach

Porady


Kuchnia w ziołach

Dania, sałatki nawet kanapki bez aromatycznych przypraw i świeżych ziół są niczym lato bez słońca. Zamiast codziennie biegać do sklepu, lepiej założyć sobie prywatny ziołowy zakątek na kuchennym parapecie lub balkonie.

Na zdjęciu: Studio A&K

2w1

Zioła w doniczkach to nie tylko świetny sposób na świeże przyprawy, ale też doskonała dekoracja. Z powodzeniem mogą zastąpić kwiaty i rośliny ozdobne, pod warunkiem, że będą pielęgnowane i uprawiane z największą troską i starannością. Dzięki temu będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oczy. Swą urodą oczarują każdą kuchnię, bez względu na styl czy kolorystykę wnętrza. W tradycyjnej, rustykalnej, drewnianej kuchni przywodzą na myśl wiejskie klimaty, szczególnie jeśli są zaaranżowane w pasujący do stylu zielnik. Nie musimy jednak z nich rezygnować, jeśli mamy kuchnię nieco nowocześniejszą, prostą, minimalistyczną. Zioła będą w niej pełnić rolę nietypowych dekoracji, wystarczy posadzić je w nowoczesnych, pomysłowych ,a nawet designerskich doniczkach. Akcenty zielone dopuszczalne są także we wnętrzach industrialnych, dlatego posiadacze tego rodzaju kuchni mogą z powodzeniem pielęgnować te rośliny. Naprawdę warto, zioła z własnej uprawy smakują wyjątkowo apetycznie, mają pozytywny wpływ na organizm, a ich pielęgnowanie może być niezwykle relaksującym i przyjemnym zajęciem.


 Od czego zacząć?


Wcale nie od wyboru doniczki czy dekoracyjnych akcesoriów. Na początku staniemy przed dylematem czy sadzić gotowe sadzonki, czy wysiewać nasiona. Pierwsze rozwiązanie jest prostsze i szybsze ale i droższe. Poza tym wybór sadzonek w sklepach ogrodniczych nie należy do najbogatszych. Samodzielne wyhodowanie ziół z nasion może jest i czasochłonne, ale zdecydowanie tańsze, daje też lepsze rezultaty, a przede wszystkim satysfakcję. Zanim jednak przystąpimy do wysiewu dokładnie przemyślmy, jakie zioła najczęściej stosujemy w swojej kuchni, by dobrać odpowiednie gatunki do swej uprawy. Oprócz konkretnych gatunków, starajmy się też mieszać różne wielkości, kolory, zapachy, by nasz kuchenny ogródek zawsze tętnił życiem i aromatem. Ciekawym rozwiązaniem, szczególnie dla ogrodników-amatorów, mogą okazać się gotowe, specjalnie dobrane mieszanki nasion, które stworzą niebanalne kompozycje. Najlepszą porą roku na wysiewanie nasion jest wiosna, z kolei wykiełkowane sadzonki do docelowych doniczek przesadzamy wczesnym latem.
 

By było im najlepiej

Zioła najlepiej czują się w miejscach dobrze doświetlonych, jednak osłoniętych od intensywnych podmuchów wiatru. Koniecznie trzeba je często i regularnie podlewać, by nie dopuścić do przesuszenia korzeni. Latem, w czasie dużych upałów nie szczędźmy im wody, nawet dwa, trzy razy w ciągu doby. Pamiętajmy jednak, by podczas rozsadzania sadzonek na dnie doniczki zrobić drenaż i otwór umożliwiający odpływ nadmiaru wody. W przeciwnym wypadku korzenie mogą zacząć gnić. Zioła doskonale rosną w lekko kwaśnej ziemi, pod warunkiem, że będą nawożone. Odpowiednie preparaty można bez problemu dostać w sklepach ogrodniczych.
 

Obrywaj do woli

Zioła w kuchni to genialna ozdoba, ale przede wszystkim prywatna spiżarnia świeżych przypraw. Korzystajmy więc z ich dobrodziejstw do woli, doprawiając potrawy, a nawet desery. Uzyskamy nie tylko doskonały smak i aromat dań, ale też przyczynimy się do krzewienia się roślin. Zioła uwielbiają bowiem przycinanie, dzięki temu pięknie wyglądają przyjmując bardziej zbite formy i kształty. Większość ziół najlepiej obrywać pozostawiając na łodydze minimum 3-4 listki. Jeśli mamy w nadmiarze aromatycznych listków, nie wyrzucamy ich. Z powodzeniem można je wysuszyć i przechować do najbliższej zimy, koniecznie w zaciemnionych i suchych miejscach.
 

„Niezbędne" akcesoria

Jeśli brakuje nam pomysłów jak zaaranżować ziołowy kącik warto zaglądnąć do sklepów internetowych z ciekawymi elementami wyposażenia wnętrz. W swej ofercie posiadają one bogaty asortyment przeróżnych pojemników przeznaczonych specjalnie do uprawy ziół. Są one nie tylko piękne, ale i funkcjonalne, np. tworzące zestaw trzech doniczek – każda przeznaczona na inny gatunek. Spotkać można też pojemniki samo podlewające się – to propozycja szczególnie interesująca dla zapominalskich lub zabieganych osób, które mogą nie pamiętać o regularnym podlewaniu roślin. Ciekawie będzie się też prezentować zestaw złożony z dwóch lub trzech doniczek umieszczonych na różnych wysokościach. Poza pojemnikami na zioła, niezbędne będą nam też inne akcesoria jak chociażby nożyczki lub siekacz do ziół. Obecnie dostępne są one w przebogatej palecie kolorów i form, dlatego warto poszukać takiego narzędzia, które będzie nie tylko funkcjonalne ale i ozdobne.

Komentarze


3.50/5 4 4
5

Zioła w kuchni to piękna, a co więcej praktyczna ozdoba, jaka znajdzie zastosowanie w wielu potrawach, a nawet napojach!


5

Nie wyobrażam sobie kuchni, w jakiem brakuje świeżych ziół! W moim domu zawsze znajduje się świeży tymianek, mięta i inne pachnące rośliny


4

mam ozdobna doniczkę - duża - casła w ziołach


Zgodzę się - zioła w kuchni nadają jej niesamowitego klimatu. Nie tylko są praktyczne – bo w zasadzie można nimi urozmaicić każdą potrawę oraz efektownie wyglądają zasadzone w ozdobnych donicach ale także i co dla mnie niezwykle istotne to ich nieziemska, aromatyczna woń, którą unosząc się w kuchni zachęca i inspiruje do kulinarnych eksperymentów i pobudza apetyt :)

Zobacz również


Franke na targach EuroCucina 2016 - Innowacje inspirowane...


W wymiarze biznesowym, innowacja to pomyślna ekonomicznie eksploatacja nowych...

Kuchnia na poddaszu, czy to w ogóle możliwe?


Poddasza użytkowe cieszą się rosnącą popularnością. Zazwyczaj aranżowane na nich...

Sufit podwieszany. Jak go wykorzystać w kuchni?


Sufit podwieszany jest rozwiązaniem wnętrzarskim mającym wielki potencjał dekoracyjny....