Kuchnie - Inspiracje, Użytkowanie i Bezpieczeństwo | Porady Max Kuchnie
Kuchnie - Inspiracje, Użytkowanie i Bezpieczeństwo | Porady Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kuchnie 10 sprzętów, które powinno znaleźć się w...

Kuchnie


10 sprzętów, które powinno znaleźć się w kuchni

Zgodnie ze znanym i lubianym powiedzeniem powszechnie wiadomo, że trochę techniki może wprowadzić niemały zamęt w życiu. Ale warto też skupić się na pozytywnych aspektach wynalazków, które kiedyś zrewolucjonizowały świat i do dziś ułatwiają życie paniom domu.

Na zdjęciu: Studio MK Kuśmierczyk

Co kto lubi, czyli...

Podstawowe wyposażenie kuchni tak naprawdę uzależnione jest od potrzeb i upodobań mieszkańców, szczególnie tych, którzy najczęściej w niej przebywają i gotowanie sprawia im ogromną przyjemność. Im większa satysfakcja z przygotowywania wyszukanych, smacznych posiłków, tym więcej sprzętów prawdopodobnie będzie można odnaleźć w kuchennych szafkach. Nie ma tu więc reguły mówiącej, że kuchnia bez... (i tu można wstawić dowolną nazwę sprzętu) nie może istnieć i w pełni spełniać swojej roli. Oczywiście można też pokusić się o wyróżnienie kilku z nich, które mogą stać się świetnym pomocnikiem w codziennych czynnościach.

Kuchenny niezbędnik

Nowoczesne technologie zastosowane w kuchennych sprzętach AGD pozwalają na znaczną oszczędność czasu oraz energii. Przyjazne wnętrze zachęca do kulinarnych eksperymentów, które coraz częściej towarzyszą również towarzyskim spotkaniom. Bez względu na okoliczności trudno sobie jednak wyobrazić kuchnię bez lodówki, płyty kuchennej czy zlewozmywaka. Ich usytuowanie jest równie ważne jak dodatkowe funkcje czy programy nowej generacji. Podporządkowanie zasadom ergonomii w pozytywny sposób wpłynie na czas wykonania wszelkich codziennych czynności – tych lubianych i tych nieco mniej. Jako kolejny podstawowy sprzęt wymienić można piekarnik. Dobrze jeśli dodatkowo posiada funkcję termoobiegu, zapewniającą utrzymanie równomiernej cyrkulacji gorącego powietrza wewnątrz. Wpływa to w znacznym stopniu na skrócenie czasu pieczenia. Należy również zwrócić uwagę (korzystając z tej funkcji), aby odpowiednio obniżyć temperaturę. Drobniejsze sprzęty, na co dzień ukryte wewnątrz praktycznych i pojemnych szafek, również wpływają na komfort wykonywania wszelkich kuchennych prac. Zdecydowanym ułatwieniem przy przygotowywaniu soków, koktajli czy nawet zup (typu krem) jest blender. W zależności od potrzeb dobieramy odpowiedni poziom intensywności rozdrabniania przygotowanych produktów. Oprócz tradycyjnych owoców lub warzyw, dzięki specjalnej funkcji, blender z powodzeniem rozkruszy nawet lód. Warto także przy zakupie zwrócić uwagę na jego moc, aby uniknąć sytuacji, gdy sprzęt w trakcie pracy spali się oraz na ostrze. Powinno być nie tylko mocne, ale i odpowiednio wyprofilowane. Jeżeli częściej przygotowujemy na przykład ciasta i przy tym dysponujemy większą przestrzenią, ciekawym rozwiązaniem może okazać się mikser. Będzie wygodniejszy w użyciu i świetnie sprawdzi się chociażby do ubicia piany z białek. Jak wiadomo ręcznie i tradycyjną ubijaczką zajmuje to dłuższą chwilę i nie jest jednym z ulubionych etapów przygotowania deseru. Pod ręką na kuchennym wyposażeniu warto również mieć elektryczny czajnik. O jego zaletach i użyteczności chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Idealnie sprawdza się szczególnie o poranku, kiedy każda minuta jest niemalże na wagę złota. Szybkie i pożywne śniadanie zapewni toster lub specjalny opiekacz do kanapek. To prosty sposób na smaczną i ciepłą przekąskę również w sytuacji, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

Akcesoria

Wszelkie nowinki techniczne są niewątpliwym ułatwieniem pracy w kuchni, ale nie możemy zapominać o podstawowym wyposażeniu, którego brak często może przesądzić o kulinarnym sukcesie lub porażce. Warto więc zwrócić uwagę na noże oraz deski do krojenia. Noże oczywiście powinny być odpowiednio naostrzone i wytrzymałe. Aby ułatwić sobie prace, dobrze zaopatrzyć się w kilka rodzajów: do warzyw i owoców, mięsa, krojenia pieczywa czy do sera. Przydatne mogą okazać się także noże lub nożyczki do pizzy, ziół, ale i do porcjowania kurczaka. Wszystko uzależnione jest od tego, co i jak często chcemy przygotowywać w swojej kuchni. Od tego zależy także ilość i rodzaj desek do krojenia, które warto mieć na wyposażeniu. Nie powinniśmy używać jednej, uniwersalnej do wszystkiego. Dobrze by było osobno przygotowywać warzywa, ryby, mięso czy chleb. Solidna bambusowa deska sprawdzi się w wielu sytuacjach, więc warto w nią zainwestować i mieć zawsze pod ręką, na przykład zamontowaną na kuchennym blacie. Bez względu na kulinarne upodobania należy także pamiętać nie tylko o sposobie przygotowania składników, ale i o proporcjach. Niezastąpiona kuchenna waga znacznie ułatwi zadanie. Dzięki niej zaoszczędzimy sporo miejsca na zbędne miarki, dla których trudno – ze względu na ich kształt – znaleźć odpowiednią skrytkę.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Temperatura w lodówce – jaką ustawić?


Lodówka to niezbędna urządzenie w każdym domu. W niskiej temperaturze produkty...

Funkcjonalna strefa zmywania w kuchni


Wszelkie prace w kuchni wiążą się ostatecznie z koniecznością zmywania. Kiedy...

Miejsce godne zlewozmywaka


Zlew to jeden z głównych i zarazem obowiązkowych elementów kuchennej zabudowy. Musi go...