Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Niebo dla stóp – czyli ogrzewanie podłogowe w...

Porady


Niebo dla stóp – czyli ogrzewanie podłogowe w Twojej kuchni

Każdy z nas dba o to, aby w domu było ciepło. Nie chodzi tu ('tylko') o miłą, przytulną atmosferę – ale o dosłowne ogrzanie naszych czterech kątów. Nowoczesne systemy grzewcze dają nam naprawdę mnóstwo możliwości, jednak kuchnia jest dość trudnym miejscem. Spędzamy w niej sporo czasu, ale nieraz ciężko jest 'wcisnąć' w nią kaloryfer – szczególnie gdy jest mała. Idealnym rozwiązaniem na ogrzanie naszej kuchni jest ogrzewanie podłogowe!

Na zdjęciu: Studio Prestige

Nowoczesne kaloryfery

Jak wiemy, najlepszym rozwiązaniem w każdej kuchni jest umieszczenie grzejnika tuż pod oknem. Takie rozwiązanie jest najbardziej efektywne – to tutaj do pomieszczenia wpada najwięcej zimna, dlatego takie umiejscowienie ma sens. Producenci prześcigają się w wymyślaniu nowoczesnych grzejników – dostępne są liczne wzory, formy i kolory – wszystko po to, aby przekonać nas do wyboru ich produktów. I owszem, nowoczesne grzejniki możesz zamontować dosłownie wszędzie, wizualnie wpasują się w każdą kuchnię, ale... chyba lepiej zdecydować się na ogrzewanie podłogowe.


Wodne czy elektryczne?

Na ogrzewanie podłogowe składają się elektryczne maty grzewcze lub rurki. To przez nie przepływa ciepła woda z ogrzewania centralnego. Do wyboru mamy dwie instalacje – wodną lub elektryczną. Instalacja wodna jest tańsza, jednak wiąże się z podłączeniem do systemu centralnego ogrzewania. Decydując się na instalację elektryczną musimy zainwestować w specjalne maty, które pobierają spore ilości prądu – co oznacza również droższą eksploatację.


Ogrzewanie podłogowe - zalety

Największą zaletą ogrzewania podłogowego w kuchni jest równomierne rozmieszczenie temperatury w całym pomieszczeniu. Ogrzewanie zainstalowane jest na całej powierzchni podłogi i wszędzie działa jednakowo. Nie mamy tutaj sytuacji, gdzie obok grzejnika jest ciepło, a dalej jest już chłodniej. Równomierny rozkład ciepła jest bardzo korzystny i zwiększa nasz komfort podczas pracy w kuchni. Bez względu, czy stoimy przy płycie grzewczej, czy walczymy z brudnymi naczyniami – odczuwalne ciepło jest takie samo. Jak wiemy, człowiek jest tak skonstruowany, że w okolicach stóp potrzebuje ciepła o wyższej temperaturze, niż np. na wysokości głowy. Decydując się na ogrzewanie podłogowe nie musimy martwić się o miejsce dla tradycyjnego grzejnika. Możemy za to zdecydować się na dodatkową szafkę lub większy stół. Niejednokrotnie kaloryfer psuje całą aranżację nowoczesnej kuchni – dlatego warto zastanowić się nad bardziej wygodnym (i ładniejszym) rozwiązaniem.


Ogrzewanie podłogowe - wady

Niestety, wygoda kosztuje – i w tym wypadku nie jest inaczej. Montaż i zakup ogrzewania podłogowego wiąże się z dość dużymi kosztami. Ogrzewanie podłogowe dość długo się nagrzewa i ciężko jest szybko podnieść jego temperaturę. Dodatkowo, planując ogrzewanie podłogowe na podłogę należy wybrać materiał, który będzie bardzo dobrze przewodził ciepło – tutaj świetnie sprawdzi się posadzka z płytek, terakoty lub kamienia.


Dobre rozwiązanie

Ogrzewanie podłogowe to świetna alternatywa tradycyjnego systemu grzewczego. W kuchni spędzamy dużo czasu, dlatego warto zadbać o komfort gotowania. Ogrzewanie podłogowe to dość spora inwestycja, jednak patrząc na wszystkie zalety – chyba warto.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Dwa w jednym czyli kuchnia z salonem


Od pewnego czasu połączenie kuchni z salonem stało się aranżacyjnym hitem! Ten...

Po meksykańsku


Jeśli kochasz kolory, mocne akcenty, a przy tym masz ostry temperament, kuchnia w stylu...

Kuchnia w stylu hiszpańskim – jak zaaranżować...


Aranżacja kuchennego wnętrza inspirowana ulubionym miejscem na ziemi to sposób na...