Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Funkcjonalny blat kuchenny – jakie powinny być...

Kuchnie

Funkcjonalny blat kuchenny – jakie powinny być jego wymiary?

Ulubione0

Z pełną odpowiedzialnością można pokusić się o stwierdzenie, że kuchnia jest sercem większości polskich domów i mieszkań. Dlatego tak istotne jest, żeby była dostosowana do potrzeb wszystkich domowników. Oprócz praktycznej i cieszącej oko zabudowy wiele uwagi poświęcamy na wybór nowoczesnego sprzętu AGD. Nie zapominajmy jednak, że jedną z głównych ról w naszej kuchni odgrywa także praktyczny warsztat na wszelkiego typu kulinarne prace.

Długość


Wśród szerokiej oferty blatów należy zwrócić uwagę nie tylko na materiał, z jakiego został wykonany, ale przede wszystkim na jego wymiary, żeby właściwie dopasować go do naszej kuchni. Nie w każdym sklepie znajdziemy ten właściwy, więc warto wcześniej się rozejrzeć i prześledzić asortyment. Oczywiście w razie potrzeby istnieje możliwość połączenia dwóch lub więcej części i w ten sposób również uzyskamy pożądany wymiar. Niestety skutkiem ubocznym będą niezbyt praktyczne szczeliny powstałe w miejscach łączenia. Trudno utrzymać czystość na takim blacie, ponieważ w szczeliny te wnika wilgoć i różnego typu kuchenne zanieczyszczenia. Wiadomo, że łatwiej przetrzeć gładkie powierzchnie, bez pęknięć czy załamań. Wszelkie nierówności będą utrudniały chociażby zebranie okruchów, których nie sposób uniknąć na kuchennym blacie. Jeśli okaże się, że zamontowanie odpowiedniej wielkości blatu wymaga jednak połączenia, postarajmy się, żeby w miarę możliwości było pojedyncze. Nie unikniemy tego na przykład, gdy chcemy zagospodarować przestrzeń w narożu kuchni. Powstałą na łączeniu szczelinę należy zamaskować przez zastosowanie specjalnej listwy. Wówczas uda się ograniczyć wspominane wcześniej problemy z utrzymaniem należytej czystości.


Szerokość


Standardowa głębokość szafek kuchennych dostępnych w podstawowej ofercie wielu sklepów i producentów wynosi 60 cm, co za tym idzie masowo produkowane są również kuchenne blaty o takiej samej szerokości. Rozwiązanie to nie jest zbyt praktyczne w codziennym użytkowaniu, ponieważ dla większego komfortu blat powinien być szerszy, tak aby wystawał poza obrys szafek. Dzięki temu szybciej, łatwiej i wygodniej zbierzemy okruchy czy inne pozostałości po przygotowywanym posiłku. Nawet jeśli coś nam się rozleje, co w kuchni zdarza się bardzo często, wówczas wystający blat ochroni znajdujące się pod nim szafki przed ewentualnym zabrudzeniem. W takim przypadku podłogę znacznie szybciej i łatwiej doprowadzimy do porządku.


Grubość


Ostatnim parametrem na który należy zwrócić uwagę podczas zakupu jest jego grubość. Jest ona o tyle ważna, że wpływa na łączną wysokość naszej powierzchni roboczej. Oczywiście związana jest również z materiałem wykorzystanym do produkcji blatu. Generalna zasada dotyczy jednak wszystkich blatów. Mianowicie realny poziom roboczego ciągu to suma wysokości zamontowanych szafek kuchennych oraz blatu. Zatem decyzja związana z wyborem odpowiedniego blatu nie jest wcale tak prosta i błaha jakby się mogło wydawać. Wpływa nie tylko na estetykę pomieszczenia, podkreśla wystrój, ale przede wszystkim stanowi o funkcjonalności i komforcie, które są niezmiernie ważne przy wykonywaniu wszelkich kuchennych prac. Warto więc także poświęcić uwagę na estetykę wykończenia i jakość materiałów wykorzystanych do produkcji.


Materiał wykończeniowy


Bez względu na pozostałe parametry, blat kuchenny musi spełniać kilka podstawowych cech. Przede wszystkim powinien być wodoodporny i łatwy w czyszczeniu, co zdecydowanie ułatwi, ale i uprzyjemni pracę w kuchni. Istotną kwestią jest również problem związany z intensywnymi, często nieprzyjemnymi zapachami. Zadbajmy o to, aby blat był odporny na ich pochłanianie, jak również na wszelkie barwniki z wykorzystywanych produktów spożywczych. Chociaż naturalne, intensywne zapachy mogą zdecydowanie zmienić smak innych składników a barwniki doprowadzić do powstania nieestetycznych plam bardzo trudnych do usunięcia. Nie mniej istotna jest również kwestia wysokiej temperatury. W kuchni nie da się tego uniknąć a często potrzebujemy miejsca „pod ręką", żeby na szybko odstawić garnek z gotującą się lub już gotową potrawą. Zwróćmy uwagę, by blat był wystarczająco wytrzymały i w wyniku takiego kontaktu pozostał nienaruszony.

Zobacz również

ABC urządzania kuchni

ABC urządzania kuchni

Wyobrażenie naszej kuchni, może w znacznym stopniu różnić się od finalnego efektu, jaki uda...

10 sprzętów, które powinno znaleźć się w kuchni

10 sprzętów, które powinno znaleźć się w...

Co kto lubi, czyli... Podstawowe wyposażenie kuchni tak naprawdę uzależnione jest od potrzeb i...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena