Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Jak kupić dobrą frytkownicę?

Porady


Jak kupić dobrą frytkownicę?

Dawniej frytkownicę można było spotkać niemalże w każdym domu. Dziś, urządzenie to wydaje się być zbędne w naszej kuchni. Frytki przecież można przygotować na głębokiej patelni, a jeżeli dbamy o sylwetkę i preferujemy wersję fit, to wystarczy nam blaszka i piekarnik. Jednak czy rzeczywiście frytkownica odeszła do lamusa? A jeśli nie, to na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?

Frytkownica tradycyjna lub beztłuszczowa

Warto zwrócić uwagę na sposób działania frytkownicy. Wyróżniamy tutaj frytkownice tradycyjne i beztłuszczowe. Tradycyjna frytkownica służy do przygotowywania różnych potraw smażonych w głębokim tłuszczu. Olej umieszcza się w misce, gdzie jest rozgrzewany. Takie frytkownice cieszą się ogromną popularnością, głównie przez charakterystyczny smak smażonych potraw. Producenci oferują również beztłuszczowe modele – specjalnie dla osób dbających o sylwetkę. W tego typu urządzeniach wykorzystywany jest system cyrkulacji powietrza lub połączenie gorącego powietrza z grillowaniem. Frytki przygotowywane w ten sposób charakteryzują się nieco innym smakiem, a ich przygotowanie może trwać nawet 50 minut.


Ważna jest moc!

Im wyższa moc frytkownicy, tym szybciej się nagrzeje – nasze potrawy będą szybciej gotowe. Zazwyczaj możemy spotkać frytkownice o mocy 1200 W, jednak są również modele, których moc oscyluje w przedziale od 800 do 2400 W.


Misa i koszyk – to jest istotne

Głównym elementem frytkownicy jest misa. To od jej wielkości zależy, czy smażenie będzie wygodne. Jej pojemność może wynosić od 0,6 do 4l. Jej rozmiar wpływa na finalny rozmiar urządzenia, dlatego warto zastanowić się na jakie gabaryty możemy sobie pozwolić, aby bez problemu przechowywać ten sprzęt. Mniejsza misa gwarantuje szybsze nagrzanie oleju, jednak zmieścimy do niej mniejsze porcje jedzenia. Rozmiar frytkownicy należy dostosować do liczby osób, które będą z niej korzystać. Istotna jest również wielkość koszyka – to do niego wrzucamy frytki czy inne potrawy. Jej rozmiar należy dostosować do liczby domowników, tak aby nie dzielić jedzenia na raty. Na rynku dostępne są modele z koszami o pojemnościach od 0,5 do 1,3 kg.


Tworzywo i filtr – na to też zwróć uwagę!

Najlepiej wybrać frytkownicę, która zrobiona jest ze stali nierdzewnej lub aluminium. Są to najtrwalsze tworzywa, odporne na wysokie temperatury i łatwe do czyszczenia. Niezwykle ważnym elementem frytkownicy jest filtr, który minimalizuje ilość zapachów wychodzących z urządzenia. Producenci stosują dwa typy filtrów – olejowe lub węglowe. Olejowy pochłania cały zapach powstały podczas smażonego oleju, a węglowy oprócz zapachu, pochłania również powstającą parę. Filtry należy wymieniać według zaleceń producenta – najczęściej po kilkudziesięciu uruchomieniach.


Frytkownica Ci się przyda

Mogłoby się wydawać, że w dzisiejszych czasach już nikt nie używa frytkownicy. Jest to jednak całkiem przydatny sprzęt – oprócz frytek możemy w niej przygotować racuchy, faworki czy kotlety. Potrawy gotowe są szybciej i nie nasiąkają aż tak tłuszczem, jak podczas tradycyjnego smażenia na patelni.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
ania.84

O, nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak beztłuszczowa frytkownica - koniecznie muszę sobie sprawić taki sprzęt, bo jestem ogromną miłośniczką frytek ;)

Zobacz również


Schowaj swój okap, czyli okap blatowy


Wszyscy wiemy jak ważną rolę w każdej kuchni odgrywa okap. Moda na wszechobecny...

Innowacje w sprzęcie AGD – jak ułatwić sobie życie?


Brak czasu to Twoja największa zmora? Nie marnuj życia na robienie tych samych...

Płyta i okap w jednym, czy to się sprawdza?


Nowoczesne sprzęty kuchenne mają nam przynieść wygodę podczas gotowania, niezależnie...