Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Robot – drobne AGD niezbędne w każdej kuchni

Porady

Robot – drobne AGD niezbędne w każdej kuchni

Ulubione0

Do komfortowego użytkowania pomieszczenia kuchennego i realizacji codziennych, rutynowych czynności niezbędne jest kompleksowe wyposażenie z dziedziny AGD. W sferze asortymentu gospodarstwa domowego warte wyszczególnienia są drobne maszyny, bez których nie byłoby możliwe wygodne wykonywanie zupełnie podstawowych prac takich jak miksowanie, szatkowanie, ubijanie piany. Przykładem urządzenia, stanowiącego zdecydowany „must have" każdej gospodyni domowej jest robot.

Funkcjonalny i poręczny


Roboty kuchenne to sprzęty, które mają szereg rozlicznych zalet. Po pierwsze, są one bardzo poręczne. Łatwo się nimi manewruje, porusza, nie są ciężkie. Po drugie, urządzenia tej kategorii wyróżniają się rozmaitością dostępnych w ich mechanizmach funkcji. Można je stosować do wielorakich robót – od ucierania, przez bicie piany, miałkie ścieranie, mieszanie, aż po kruszenie czy łamanie. Nowoczesne automaty cechują też stosunkowo niewielkie rozmiary, co sprawia, że tego typu sprzęt nadaje się do zastosowania nawet w bardzo małej kuchni. Roboty kuchenne zbudowane są z kilku składowych elementów, których parametry techniczne i jakość przesądzają o możliwościach wykorzystania urządzenia.

 

Pojemnik – pojemność i kształt


Największą częścią robotów kuchennych są dołączane do maszyny zbiorniki, w których znajdują się produkty poddawane miksowaniu, ścieraniu czy cięciu. W pojemniku malaksera może znaleźć się w zasadzie wszystko, co tylko da się w jakiś sposób „przerobić" robotem. Ważne, aby wybierać takie modele robotów, które będą odznaczały się sporą pojemnością charakteryzowanego zbiornika. Miski standardowych mikserów, jakie dominują dziś na rynku sprzętów AGD mogą liczyć od 0,25 do nawet 4,5 litra. W tak pojemnych zbiornikach da się pomieścić zupy, przeciery, koktajle, sporo warzyw czy owoców. Aby kontrolować na bieżąco zawartość miski, dobrze wybierać roboty z pojemnikiem przezroczystym. Ponadto sprawdzają się w praktyce te modele, które mają narysowaną na zbiorniku miarkę, wtedy łatwo odmierzymy przygotowywane składniki. Funkcjonalne są również roboty z miskami stosownie wyprofilowanymi ze specyficznym dzióbkiem ułatwiającym przelewanie płynów do szklanek. Jest to doskonałe udogodnienie dla zwolenników koktajli czy nawet zup kremów. Wtedy robot kuchenny może zastąpić sokowirówkę.

 

Tarcze – rodzaje i tworzywo wytwórcze


Za zdecydowanie niezawodne uznaje się tarcze zrobione ze stali nierdzewnej i przeważnie takie stosowane są przez producentów w najlepszej klasy urządzeniach. Ponadto wyszczególnia się także tarcze różnego typu, które pozwalają na obrabianie produktów na rozmaite sposoby. I tak wyróżnia się tarczę jarzynową grubą, która tnie na większe kawałeczki oraz jarzynową drobną, która pozwala na utarcie drobniutkiej miazgi, wręcz wiórek. W większości robotów kuchennych znajdują się też tarcze do miałkiego ścierania, jakie pozwalają na sprawne przygotowanie surówki czy wszelkiego rodzaju placuszków. Niesamowicie przydatne będą także tarcze do frytek oraz chipsów, umożliwiające kuchenną wirtuozerię. Nie musimy samodzielnie silić się, aby ciąć ziemniaki w jak najbardziej zbliżone kształtem cząstki. Z zastosowaniem praktycznej tarczy specjalnie do chipsów czy frytek unikniemy niezdarnych, koślawych dodatków obiadowych czy nieestetycznych przekąsek. Standardem są natomiast tarcze do cięcia w plasterki. Coraz częściej wytwórcy robotów kuchennych dołączają do zestawu także noże do siekania, dzięki którym raz dwa poszatkujemy czosnek czy cebulkę.

 

Bajery – nowoczesne i przydatne


Dla lubiących spędzać w kuchni nieco więcej czasu, z pewnością ciekawym rozwiązaniem będzie zestaw akcesoriów dodatkowych występujących w najnowszych modelach robotów kuchennych. Przykładem świetnego udogodnienia jest specjalne mieszadło, jakie pozwala na wyrobienie ciasta. Nie musimy ręcznie go ugniatać, brudzić blatu czy wyciągać stolnicę. Nie trzeba trudzić się, aby je właściwie urobić. Wystarczy zastosować pojedyncze mieszadło i włączyć magiczny guzik automatu. Ciasto zostanie przygotowane w idealnej postaci w zaledwie parę minut! Jeszcze czymś innym jest wkładka do ubijania piany, która odznacza się praktycznością zastosowania oraz wyciskarka do cytrusów, jaka jest przydatna przy gotowaniu, pieczeniu, robieniu mas, sosów czy pieczeniu. By nie dochodziło do zapychania się pojemników, producenci dodają do robotów kuchennych także element popychający. Taki popychacz pozwala na niemarnotrawienie produktów, ale dokładne ścieranie ich czy miksowanie. Innowacyjne sprzęty wyposażone są też w młynek do kawy czy sitka.

 

Zobacz również

Lodówka turystyczna – jak ją wybrać i na co zwracać uwagę?

Lodówka turystyczna – jak ją wybrać i na co...

Jakie rodzaje lodówek turystycznych mamy na rynku? 1 – lodówki elektryczne Najbardziej...

Tynk strukturalny – unikatowy wygląd wnętrza kuchennego

Tynk strukturalny – unikatowy wygląd wnętrza...

Uniwersalne rozwiązanie Wybór tynku strukturalnego, jako formy dekoracji murów kuchennych jest...
Komentarze (1)
1
Gość
goska
2016-06-24 15:18:59

Roboty kuchenne bardzo usprawniają gotowanie ;) szczególnie, jak ma się trójkę dzieciaków, które ciągle wymagają uwagi.

Twój komentarz
Ocena