Patelnia grillowa – niezbędne naczynie w każdej kuchni
Gdy aura za oknem nie sprzyja a mamy nieodpartą chęć na danie z grilla, jedynym ale sprawdzonym sposobem na ratunek dla naszych kubków smakowych będzie niewielkich rozmiarów elektryczny grill lub po prostu patelnia grillowa. Rozwiązanie na pozór banalne, w praktyce może okazać się małym wyzwaniem, zwłaszcza że na rynku pojawia się coraz więcej produktów a każdy z nich – zdaniem producenta, jest tym najlepszym. Jak w tym gąszczu odnaleźć model, który spełni nasze oczekiwania w największym stopniu?
Kształty
Dostępne na rynku patelnie grillowe zazwyczaj pojawiają się w wersji prostokątnej lub kwadratowej. Oczywiście dla bardziej wytrwałych poszukiwaczy znajdzie się również i okrągła, jednak są one znacznie rzadziej spotykane.
Rowki i żłobienia
Grillowa patelnia powinna mieć dno o charakterystycznej fakturze. Chodzi tu oczywiście o specjalnie żłobione rowki. Takie nierówności zapewniają swobodne wypływanie wytopionego tłuszczu z grillowanej potrawy i mamy gwarancję, że danie nie będzie nim przesiąknięte. Poza tym uzyskujemy podobny wizualny efekt na powierzchni mięsa czy warzyw, jak w przypadku zastosowania tradycyjnego grilla. Dodatkowym ułatwieniem, które często można napotkać, jest również wyżłobienie znajdujące się z boku. Tym sposobem możemy bezproblemowo pozbyć się nadmiaru tłuszczu i ograniczyć ryzyko rozlania go a nawet poparzenia.
Dno
Wybierając idealną patelnię do grillowania zwracajmy również uwagę na to, jak zostało wykonane jej dno. Najlepiej, aby było ono grube na około 5 mm i ciężkie. Dzięki tym właściwościom patelnia będzie się nagrzewała stopniowo w dłuższym czasie, ale później w podobny sposób oddaje tak nagromadzone ciepło naszej potrawie, jednocześnie wzbogacając jej smak i wydobywając kuszący aromat a przecież właśnie o to chodzi w grillowaniu. Tego typu patelnie możemy stosować w zasadzie na każdym rodzaju kuchenki. Istnieją również takie, które zostały specjalnie dostosowane do coraz popularniejszych kuchenek indukcyjnych. Jednak bez względu na to na jakiej kuchni grillujemy, uważajmy by nie wywołać odwrotnego skutku i nie przegrzać dna. Możemy się posiłkować specjalnym wskaźnikiem temperatury, jeżeli wybrana przez nas patelnia taki posiada. Ułatwia on podjęcie decyzji o właściwym rozgrzaniu patelni i odpowiednim momencie rozpoczęcia smażenia. Dzięki niemu unikniemy także nieprzyjemnych a i bolesnych w skutkach niespodzianek związanych z czyszczeniem patelni. Ze względu na grube dno wymaga ona znacznie więcej czasu, aby ostygła do bezpiecznej temperatury, która pozwoli nam wyczyścić ją bez obaw, że zniszczymy wierzchnią warstwę czy poparzymy się. Taki wskaźnik – choć niepozorny – może okazać się niezawodnym pomocnikiem w kuchni, dlatego warto poszukać modelu, który będzie w niego wyposażony.
Bezpieczeństwo
Zwracajmy też uwagę na informacje zawarte na opakowaniu czy naklejki umieszczone na samym produkcie. Poszukujmy gwarancji producenta, że do produkcji jego patelni nie wykorzystywano metali ciężkich czy niklu. Narażone na działanie wysokich temperatur patelnie mogą wówczas uwalniać szkodliwe dla nas i naszego zdrowia substancje.
nie wyobrazam sobie mojej kuchni bez patelnie grillowe. szczególnie teraz, kiedy sezon się zakończył i można jedynie pomarzyc o rozlozeniu grilla na zewnatrz. a taka patelnia naprawde fajnie sie sprawdza i pozwala zaspokoić chęć na danie z grilla. :D ja posiadam model kwadratowy.