Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Naczynia kuchenne / Precyzyjne odmierzanie, czyli wybieramy miarki...

Naczynia kuchenne

Precyzyjne odmierzanie, czyli wybieramy miarki kuchenne

Ulubione0

W każdej kuchni z pewnością znaleźć można wagę kuchenną. Jednak nie zawsze okazuje się ona przydatna. Kiedy potrzebujemy odmierzyć mniejszą ilość jakiegoś produktu np. proszku do pieczenia lub chcemy odmierzyć określoną ilość płynu np. wody czy mleka, okazuje się, że w kuchni niezbędne stają się miarki.

Sprawa (wielkiej) wagi

To, ile gramów danego składnika dodamy do ciasta czy dania ma niebagatelne znaczenie. Wydawać by się mogło, że w stosunku do wielkości całej potrawy, kilka gramów nie robi różnicy. A jednak. Zbyt mało proszku do pieczenia dodanego do ciasta może sprawić, że placek w ogóle nie wyrośnie, a zbyt dużo gramów soli sprawi, że ulubiona potrawa nie będzie się nadawała do zjedzenia. Precyzyjne miarki powinny więc na dobre zagościć w obowiązkowym wyposażeniu każdej kuchni.
 

Jak wybrać dobrą miarkę?

Najbardziej popularne są miarki wykonane z plastiku. Ich niewątpliwym atutem jest mała waga i dobrze widoczne oznaczenia miar (zwykle wyżłobione, nie ma więc obaw, że się zetrą w trakcie długoletniego użytkowania). Zwykle mają postać kubków lub dzbanków. Występują w różnorodnych kolorach, mogą więc stanowić estetyczne uzupełnienie kuchennego wyposażenia. Dobrze jest kupić cały zestaw pojemników różnej wielkości. Zwykle są one tak wykonane, by można je było wkładać jeden w drugi, dzięki czemu nie zajmują zbyt dużo miejsca w kuchennych szafkach. Warto też poszukać takiego zestawu miarek, w którym poszczególne pojemniki znacznie różnią się od siebie pojemnością (np. 0,25L, 0,5L i 1L). Jeśli do tego dobierzemy również bardzo małe miarki w postaci np. łyżeczek o pojemności 1ml, 2 ml i 5ml, będziemy w stanie precyzyjnie odmierzyć właściwie każdą ilość danego produktu. Praktyczna miarka powinna też mieć odpowiedni uchwyt i lejek (dziubek), dzięki którym nie tylko będzie nam łatwo podnosić i przenosić pojemnik, ale też bez obaw o bałagan, dokładnie przelejemy lub przesypiemy odmierzoną ilość produktu. Na rynku znajdziemy też miarki wykonane ze szkła. Są nieco cięższe od plastikowych odpowiedniczek i niestety można je łatwo stłuc. Ich zaletą jest jednak fakt, że są zupełnie bezpieczne dla zdrowia i nie chłoną zapachów. Co więcej ich transparentność pozwala dokładnie widzieć ilość odmierzonych produktów np. mąki czy ryżu. Większość tego typu miarek można bez problemów myć w zmywarkach, a modele żaroodporne można wykorzystywać do odmierzania ilości gorących płynów, np. wrzącej wody.
 

2w1

Poszukując idealnej miarki warto przyjrzeć się bliżej akcesoriom kuchennym, które pełnią więcej niż jedną funkcję. Przykładem takiego praktycznego przedmiotu może być miarka-sito do mąki. Zazwyczaj ma postać większego kubka, który zamiast dna ma sitko do przesiewania mąki. Jednocześnie ma on wytłoczone miary po wewnętrznej stronie, dzięki czemu wsypując mąkę równocześnie odmierzamy jej ilość. Podobnym przykładem mogą być nowoczesne garnki, które na wewnętrznej stronie mają tłoczone miary. Przyrządzając zupę czy sos od razu jesteśmy w stanie określić ile wody nalaliśmy do naczynia. Nie potrzeba wtedy dodatkowych miarek, oszczędzamy więc sporo czasu – odpada nam konieczność zmywania dodatkowych pojemników-miarek. Również producenci drobnego AGD pomyśleli o funkcjonalności swoich produktów. Właściwie większość nowoczesnych robotów kuchennych, mikserów czy blenderów wyposażonych w pojemniki, może też pełnić rolę kuchennej miarki, bowiem na pojemnikach znajdują się skale pozwalające określić pojemność przygotowanego za pomocą blendera czy miksera musu lub kremu.
 

Praktyczny przelicznik

Niestety dużo starych, sprawdzonych kulinarnych przepisów (szczególnie tych odziedziczonych po babci lub prababci) nie podaje ilości składników w gramach czy ml. Autorki takich receptur posługiwały się miarami typu: szklanka, łyżka, łyżeczka. Jak więc poradzić sobie z tym kłopotem? Skąd wiedzieć ile tak naprawdę pojemności ma szklanka a ile gramów to jedna łyżeczka? Oto przydatna ściągawka:
1 szklanka = ok. 250 ml
1 łyżka stołowa = ok. 15 ml
1 łyżeczka do herbaty = ok. 5 ml
Warto też zdawać sobie sprawę z faktu, że różne produkty używane w kuchni mają inną wagę, mimo zajmowanej tej samej pojemności, np.:
1 szklanka cukru = ok. 220 g
1 szklanka mąki = ok. 150 g
1 szklanka miodu = ok. 350 g

1 łyżka oleju = ok. 13 g
1 łyżka kwaśniej śmietany = ok. 14 g
1 łyżka kakao = ok. 8 g

1 łyżeczka proszku do pieczenia = ok. 5 g
1 łyżeczka soli = ok. 6 g
1 łyżeczka cukru pudru = ok. 4 g

Zobacz również

Jak wybrać zastawę stołową?

Jak wybrać zastawę stołową?

Co wybrać? Sprawa wcale nie jest tak prosta jak się wydaje. Na rynku, zarówno w sklepach...

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka

Dla zapracowanych i dbających o naturę   Wspomniany powyżej typ maszyny znakomicie sprawdza...
Komentarze (1)
1
gotowanienatajwanie
gotowanienatajwanie
2015-04-14 15:53:12

Przydatne w każdej kuchni, też mam

Twój komentarz
Ocena