Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Dobra patelnia - jak kupować, żeby nie...

Porady


Dobra patelnia - jak kupować, żeby nie żałować? Poradnik w trzech krokach

W każdej kuchni trudno by się było obejść bez naczyń. Służą nam do przygotowywania posiłków oraz ich jedzenia i serwowania gościom. Zastanawialiście się kiedyś, jakiego naczynia używa się najczęściej? Podejrzewamy, że znaczna większość domowników, podobnie jak my – wskazałaby patelnię. To właśnie patelnia pozwala nam przygotować pyszną jajecznicę na boczku o poranku czy puszysty omlet, a także naleśniki dla dzieci. Za skutecznym gotowaniem stoi nie tylko dobry przepis, ale także odpowiedni sprzęt. Nieodpowiednio dobrana patelnia może zniechęcić nas do smażenia, dlatego dziś podpowiemy Wam jaką patelnię wybrać oraz na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu.

Jak wybrać dobrą patelnię?


Krok 1 – tworzywo, z którego została wykonana patelnia

 

Przy zakupie patelni należy zwrócić szczególną uwagę na materiał, z którego naczynie zostało wykonane. W sklepach dostępne są różne modele, zrobione z różnych tworzyw – jaką patelnię warto wybrać? Na rynku dostępne mamy patelnie aluminiowe, żeliwne, stalowe, granitowe, ceramiczne oraz tytanowe.


Patelnie aluminiowe bardzo szybko i równomiernie się nagrzewają. Dodatkowo są lekkie i dość odporne na wszelkie uszkodzenia. Po odstawieniu bardzo szybko stygną, co jest ich kolejną zaletą.

Patelnie żeliwne to masywne naczynia, które wytrzymują bardzo wysokie temperatury. W porównaniu z innymi patelniami są bardzo ciężkie, za to jednak świetnie trzymają ciepło.

Patelnie stalowe są bardzo trwałe – nie straszne im zarysowania i uszkodzenia. W przypadku tego naczynia podczas smażenia konieczny jest dodatek tłuszczu. Tego typu patelnie nagrzewają się dość wolno, jednak pomimo tego są chętnie używane.

Patelnie tytanowe to wciąż produkty z wyższej półki. Są one odporne i bardzo wytrzymałe, jednak jednocześnie bardzo drogie.

Patelnie granitowe – podobnie jak i naczynia stalowe, cechują się wysoką odpornością na zarysowania. Są masywne i trwałe. Można na nich smażyć bez tłuszczu, dlatego stanowią jedną z najzdrowszych alternatyw

 

Krok 2 – powłoka dobrej patelni

 

Poszczególne patelnie mogą dodatkowo różnić się między sobą także powłoką zewnętrzną. Tak naprawdę to właśnie od rodzaju wykorzystanej powłoki zależeć będzie, czy potrawy będą przywierać do naczynia i czy użycie tłuszczu będzie konieczne. Wyróżniamy powłoki teflonowe, tytanowe i ceramiczne. Którą wybrać?

Powłoka teflonowa na patelni to duża wygoda – można smażyć bez dodatku tłuszczu. Jest niezwykle wygodna oraz praktyczna – potrawy do niej nie przywierają. Niemniej jednak patelnię teflonową łatwo można zarysować, dlatego podczas gotowania na niej należy używać drewnianych sztućców. Na rynku dostępne są modele – które różnią się między sobą ilością powłok. Ile powłok będzie posiadać najlepsza patelnia? Najlepiej wykorzystać te naczynia, które wyposażone są potrójne powłoki o grubości 40 mikronów. Powłoka tytanowa, w przeciwieństwie do teflonowej, jest odporna na zarysowania – korzystając z niej można swobodnie posługiwać się metalowymi sztućcami. Jedzenie nie przywiera, a patelnia z taką powierzchnią jest praktycznie niezniszczalna. Znaczącą rolę odgrywa tutaj powłoka – im grubsza, tym lepiej. Powłoka ceramiczna daje nam wysoki komfort użytkowania – równomiernie się nagrzewa, co jest bardzo pomocne podczas smażenia. Ceramika jest materiałem, który jest odporny na zarysowania, a produkty do niej nie przywierają.

 

Krok 3 – przeznaczenie patelni

 

Podczas wyboru dobrej patelni, weźmy pod uwagę również rodzaj posiadanej płyty grzejnej oraz cel, do jakiego chcemy wykorzystywać patelnię. Przykładowo: patelnie do indukcji będą różnić się od tych na kuchnię gazową. Z kolei patelnia do naleśników będzie miała specyficzny kształt i niskie ścianki, co pomoże nam podczas obracania ciasta, z kolei patelnia typu WOK będzie odpowiednio głęboka, a zatem doskonale sprawdzi się u miłośników kuchni azjatyckiej.

 

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Edyta

A jak poznać dobrą patelnię teflonową? Ostatnio kupiłam, taką 28cm i zapłaciłam niedużo bo akurat promocja była - jakieś 60 zł, ale chyba za szybko się ucieszyłam, bo smażyć bez tłuszczu się na niej nie da :( Także lepiej zainwestować trochę więcej i mieć coś porządniejszego...

Zobacz również


Zamknij smaki i aromaty! Czyli jak przechowywać przyprawy?


Przyprawy są jak kropka nad „i", zwieńczenie kulinarnego dzieła. Dopełniają smaku,...

Jak właściwie konserwować kuchenne deski?


Dobrze jest, gdy do dyspozycji mamy kilka różnych rodzajów desek o...

Plastikowa, drewniana a może szklana? Czas poznać deski do...


Deska do krojenia jest niezwykle ważnym przyrządem w każdej kuchni. Praktycznie każda...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności