Idziemy na zakupy – jaki nóż kupić?
Jakiego przedmiotu w kuchni używamy najczęściej? Noża! Bez względu na to, czy jesteśmy zapalonymi kucharzami, czy nie bardzo lubimy gotować – nóż jest najczęściej używanym przedmiotem w kuchni! Wszystko, co przygotowujemy w kuchni wymaga obrania, pokrojenia, filetowania czy posiekania – potrzebujemy więc noża. Ale jakiego? Przecież jeden nóż nam nie wystarczy... Dziś podpowiemy jak wybrać dobry nóż, na co zwrócić uwagę i jak o niego dbać, aby posłużył nam przez lata...
Nóż uniwersalny
Zestaw dobrych noży swoje kosztuje, jednak w tym wypadku lepiej zainwestować więcej i cieszyć się sprawnym i przyjemnym krojeniem! W każdej kuchni trzy noże uniwersalne o różnej wielkości to absolutne minimum! Fanom gotowania proponujemy również zaopatrzyć się noże o konkretnym przeznaczeniu – ułatwią i usprawnią proces przygotowywania produktów.
Szybciej i wygodniej
Noże, które są przeznaczone do danej grupy produktów znacznie ułatwią nam zadanie. Z takimi nożami pracuje się wygodniej i szybciej – po co się męczyć uniwersalnym nożem, jeżeli możemy sobie ułatwić?
Najbardziej popularnym chyba jest nóż do chleba. Jest długi, posiada szerokie ząbkowate ostrze. Bez problemu radzi sobie z pieczywem. Kolejny, to nóż do obierania warzyw – tak zwany jarzyniak. Jest to krótki nóż, który zakończony jest szpiczastym ostrzem. Równie pomocny może okazać się nóż szefa kuchni – jest on duży z szerokim ostrzem. Świetnie sprawdzi się przy krojeniu mięsa, ryb czy wędlin. Można go również wykorzystać do siekania – z pewnością spełni się w tym zadaniu.
Wyższy level
Dla osób, które spędzają jeszcze więcej czasu w kuchni doradzamy zaopatrzyć się w bardziej rozbudowany zestaw noży. Przydatny może okazać się nóż do filetowania ryb i mięsa. Posiada on długie, sprężyste i wąskie ostrze i zakończony jest szpicem. Kolejną naszą propozycją jest nóż do sera. Posiada on specjalne otwory, które sprawiają, że ser się nie przykleja. Posiada on podwójny czubek i drobno ząbkowane ostrze. Do krojenia twardych warzyw świetnie sprawdzi się nóż Santoku. Jest duży i szeroki – bardzo podobny do noża szefa kuchni, ten jest bardziej 'garbaty'.
Materiał, rączka i pielęgnacja
W zależności od producenta, noże dostępne na rynku wykonane są ze stali nierdzewnej lub węglowej. Warto zwrócić uwagę na uchwyt – najlepiej wybrać te o ergonomicznym kształcie i nieśliskiej powierzchni.
Jak dbać o noże? Przede wszystkim powinniśmy używać ich zgodnie z ich przeznaczeniem – nie służą one do otwierania konserw! Noże powinniśmy przechowywać osobno – tak, aby ostrza nie stykały się z innymi sztućcami. Warto również po myciu od razu go osuszyć a nie pozostawiać do wyschnięcia.
Noże to nieodłączny element Twojej kuchni. Warto wybrać te, które są dobrze wykonane – zarówno ostrze jak i rączka. Dobrze jest mieć kilka modeli noży uniwersalnych i kilka z odpowiednim przeznaczeniem – usprawnią one naszą pracę.
Moim zdaniem najlepsze noże, już w pół profesjonalne, to te z hartowanej stali. Sam posiadam zestaw, nie zdradzę marki, bo to już kryptoreklama. Są świetne i posiadają wieloletnią gwarancję producenta. A ostrzenie? Jakie ostrzenie! Zachęcam do wypróbowania.
Świetny artykuł! Wbrew pozorom, odpowiedni nóż bardzo usprawnia pracę w kuchni, dlatego warto inwestować w dobrej jakości produkty.