Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak nie teflon to…? O wyborze patelni

Porady

Jak nie teflon to…? O wyborze patelni

Ulubione1

Przez lata za najbardziej popularny rodzaj patelni uznawano modele teflonowe. Ostatnimi czasy coraz głośniej natomiast o negatywnym wpływie tego surowca na ludzkie zdrowie. Świat obiegły informacje o rakotwórczym działaniu wyżej wspomnianego materiału, co sprawiło, że producenci patelni zaczęli masowo przerzucać się na produkcje z wykorzystaniem innych tworzyw.

Patelnie ceramiczne


Powłoka tego rodzaju patelni jest uzyskiwana z naturalnych minerałów. To natomiast przekłada się na nieszkodliwe zastosowanie przy jednoczesnym zachowaniu funkcjonalności oraz praktyczności. Modele ceramiczne są uznawane za przyjazne dla środowiska, wręcz za ekologiczne. Nie wydzielają niebezpiecznych toksyn w trakcie smażenia, zatem można z nich korzystać do woli. Plus zastosowania w kuchni takiego wariantu patelni to również wysoka jakość charakteryzowanych przyrządów. Patelnie ceramiczne są równomiernie nagrzewane, na całym ich podłożu, co sprawia, że nie dochodzi do przypaleń. Nie ma także kłopotu z zarysowaniem powierzchni tak jak przy użytkowaniu patelni teflonowych, bowiem powłoka ceramiczna jest dużo bardziej odporna na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, w tym także zadrapania. Pod względem praktyczności wykorzystania, jest to najsilniejszy konkurent a zarazem najodpowiedniejszy zamiennik patelni teflonowych.

 

Patelnie żeliwne


W przypadku patelni żeliwnych niewątpliwie korzyścią jest solidność. Modele tej kategorii są wytrzymałe, odporne oraz na tyle trwałe, że można z nich systematycznie korzystać przez lata, bez obaw o nadwyrężenie ich jakości. Patelnie żeliwne uznaje się za najbardziej niezawodne, ale ich minusem jest dość duży ciężar. Są zatem nieco mniej poręczne i co za tym idzie także nie za wygodne w codziennym użytkowaniu. Warto jednak wiedzieć, że inwestycja w taką patelnię wymaga wprowadzenia do kuchni tłuszczu. W tym przypadku nie wchodzi w grę smażenie „na sucho", bowiem bardzo trudne jest późniejsze czyszczenie. Istotne jest również to, aby za każdym razem bezpośrednio po umyciu patelni żeliwnej w wodzie, koniecznie dokładnie ją wytrzeć. To pozwala na uniknięcie szybkiego zardzewienia do jakiego dochodzi pod wpływem zwilżenia.

 

Patelnie tytanowe


Jeszcze innym rodzajem patelni stosowanych w kuchni są modele tytanowe. Nie są one na chwilę obecną aż tak szeroko rozpowszechnione jak wyżej wspomniane warianty teflonowe, ceramiczne czy też żeliwne, ale warto rozważyć ich zakup chociażby ze względów czysto technicznych. Przyrząd kuchenny tego typu jest idealny do codziennego użytkowania, ponieważ jest niepodatny na zarysowania, mocny i solidny. Niestety to, co z pewnością przesądza o mniejszej popularności tych patelni, to zapewne wyjątkowo wygórowana cena należna za ten rodzaj akcesoriów. Inwestując w patelnię tytanową nie ma jednak wątpliwości co do tego, że dokonaliśmy trafnego wyboru, który będzie opłacalny z perspektywy czasu. Patelnie z powłoką tytanową doskonale utrzymują ciepło. Nie wymagają wykorzystywania podczas smażenia tłuszczu. Nie ulegają rdzewieniu. Nie są też szczególnie ciężkie. Koszt przeciętnej jakością patelni tytanowej to natomiast wydatek rzędu kilkuset złotych.

Zobacz również

Jak dbać o baterię i zlewozmywak w kuchni?

Jak dbać o baterię i zlewozmywak w kuchni?

Mamy wiosnę, czas na porządki Mamy wiosnę, dlatego nadszedł czas, aby szczególnie zadbać o...

Czy rozmiar zmywarki ma znaczenie?

Czy rozmiar zmywarki ma znaczenie?

Którą wybrać? Czy wielkość zmywarki będzie wpływać na jej pracę? Czy szerokość zmywarki...
Komentarze (4)
4
Gość
Monika89
2016-11-02 09:57:41

Ja w swojej kuchni mam dwie patelnie ceramiczne i spisują się bardzo dobrze. Mam je dosyć długo i nadal wyglądają jak nowe :). Teraz myślę nad dokupieniem patelni tytanowej, bo chciałabym wypróbować jak smaży się bez dodatku tłuszczu.

Gość
Misty
2016-10-05 10:02:56

Ja od lat używam jedynie patelni żeliwnych. Najlepiej trzymają temperaturę oraz zatrzymują smak potraw.

Gość
olga
2016-07-08 14:21:15

Najlepsza jakościowo jest patelnia ceramiczna. Zdecydowanie! :)

Gość
renia
2016-05-18 23:07:05

jeśli patelnia to tylko ceramiczna lub żeliwna :)

Twój komentarz
Ocena