Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Patelnia z mocą, czyli patelnia żeliwna

Porady


Patelnia z mocą, czyli patelnia żeliwna

Nie wiedząc czemu, pomimo tego, że patelnie żeliwne mają mnóstwo zalet, to wciąż są niezbyt chętnie używane. Może wynika to z faktu, że tego typu patelnie są bardzo wymagające – zarówno jeżeli chodzi o smażenie, jak i czyszczenie. Tutaj systematyczna pielęgnacja to podstawa, a kto by miał na to czas... Pomimo tego, że trzeba umieć na nich smażyć, żeby nic nie przypalić, to jeżeli chodzi o trwałość, to 'konkurencję' biją na głowę. A Ty co sądzisz o patelniach żeliwnych?

Specjalne traktowanie
Patelnie żeliwne znacznie różnią się od innych typów patelni – te, wymagają od nas specjalnego traktowania. Pomimo tego, że trzeba o nie szczególnie dbać, to nie pozostają nam dłużne. Jeżeli już nauczymy się pracować z patelnią żeliwną, to będzie ona nam służyć przez dziesiątki lat. Wiele osób nie lubi patelni żeliwnych, gdyż uważają, że potrawy do nich przywierają, tymczasem jest to wynikiem nieprawidłowej aplikacji potrawy. Otóż przed smażeniem na patelni żeliwnej, mięso należy osuszyć. Jeżeli na patelnie damy zbyt zimne jedzenie, to ono również się przyklei. Po drugie, patelni żeliwnej nie należy moczyć w wodzie – musimy ją myć pod bieżącą wodą. Zanim ją schowamy musimy ją dokładnie powycierać. Oczywiście to nie wszystko. Jeżeli zdecydujesz się na patelnię żeliwną, to musisz wiedzieć, że co jakiś czas będziesz musiał wykonywać tak zwane olejowanie na gorąco. Polega to na tym, że patelnię przeciera się dużą ilością oleju roślinnego i wstawia do piekarnika. Wyjmujemy ją, gdy olej całkowicie zostanie wchłonięty. Po każdym użyciu należy odpowiednio natłuścić patelnię – w ten sposób ją konserwujemy. Mycie tego typu patelni również jest dość specyficzne – odbywa się bez dodatków detergentów.

 

Zalety patelni żeliwnych
Powiedzmy sobie szczerze, patelnia żeliwna jest wymagająca, ale jest również niezniszczalna. Jeżeli będziemy o nią odpowiednio dbać, to posłuży nam przez dziesiątki lat. Z kolejnymi latami użytkowania patelnia staje się coraz lepsza. Patelnie żeliwne świetnie przewodzą ciepło – wolno się nagrzewają i równie wolno stygną, aczkolwiek ciepło rozchodzi się równomiernie po całej powierzchni. Patelnia żeliwna może być używana na każdym rodzaju płyty – nie grymasi. Patelnia żeliwna jest bardzo odporna – nie straszne im zarysowania, zadrapania czy też inne uszkodzenia. Dodatkowo, żeliwo należy do naturalnych materiałów, dzięki czemu w swojej strukturze patelnie nie zawierają żadnych chemicznych dodatków. Dzięki swojej dość sporej wadze jest bardzo stabilnym naczyniem, dlatego ciężko niechcący coś z niej wylać. Pomimo dużych wymagań jeżeli chodzi o smażenie i pielęgnację, to patelnia żeliwna zasługuje na uznanie. Inne patelnie bo roku nadają się do kosza – patelnia żeliwna z każdym kolejnym rokiem zyskuje na właściwościach.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Maria

Wydaje mi się, że taka patelnia musi być bardzo ciężka. Ciekaw, czy jest wygodna w stosowaniu, bo trwałość jak najbardziej przemawia na jej korzyść.

Zobacz również


Złap oddech! Wentylacja w kuchni


Dobrze funkcjonująca wentylacja w kuchni jest równie ważna jak sprawna chłodziarka czy...

Lampy nad barek kuchenny


Kuchnia jest wnętrzem, w którym szczególnie duże znaczenie odgrywa dobrze...

Na fali


Obecnie większość z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania w kuchni bez...