Patelnia żeliwna nie taka straszna
Patelnie żeliwne, pomimo swoich zalet nie są zbyt chętnie używane. Być może ze względu na dość specyficzną uwagę, której potrzebują. Smażenie na nich nie należy do najłatwiejszych i wymagają systematycznej pielęgnacji. Nie są tak łatwe w użytkowaniu jak patelnie teflonowe, ale są za to o wiele bardziej trwałe... dlaczego powinniśmy używać patelni żeliwnych?
To nie jest takie proste...
Patelnie żeliwne wymagają od nas specyficznego podejścia – różnią się od innych patelni. Wymagają – ale też dają dużo od siebie, bo jak już je 'rozpracujemy' to będziemy cieszyć się z ich użytkowania przez (uwaga) dziesiątki lat! Czego wymaga od nas patelnia żeliwna? Wiele osób skarży się na to, że do patelni z żeliwa wszystko przywiera – to nieprawda. Przywieranie wynika z nieprawidłowego zaaplikowania potrawy – mokre mięso i ryby należy osuszyć przed rozpoczęciem smażenia, podobnie jest z zimnym jedzeniem – nie może być zbyt zimne – bo wtedy przywiera. Drugą ważną kwestią jest to, że patelni nie należy pozostawiać w zanurzonej wodzie – trzeba ją umyć pod bieżącą wodą. Jeżeli ją przechowujesz – to koniecznie dokładnie ją powycieraj – musi być super sucha.
Raz na jakiś czas należy wykonać olejowanie na gorąco. Patelnie należy przetrzeć dość dużą ilością oleju roślinnego i wstawić do piekarnika. Patelnie należy wyjąć, gdy olej zostanie całkowicie wchłonięty. Jeżeli coś uniemożliwia nam włożenie patelni do piekarnika – ma na przykład drewnianą rączkę, to podobny zabieg możemy przeprowadzić na płycie kuchenki. Należy jednak pamiętać, że proces ten wytwarza spore ilości dymu. Codziennie (lub po każdym użyciu) należy natłuścić patelnię w celu jej odpowiedniej konserwacji. Wystarczy niewielką ilością oleju roślinnego przetrzeć wnętrze patelni. Musisz pamiętać, że patelnie żeliwną myje się bez dodatku detergentu!
Zalety
Patelnia żeliwna jest niezniszczalna. Jeżeli będziemy o nią dbać – posłuży nam przez wiele, wiele lat. W miarę użytkowania patelnia zamiast tracić – to zyskuje. Po roku czy dwóch popularne patelnie teflonowe nadają się na śmietnik – żeliwna za to, z każdym rokiem użytkowania jest coraz lepsza. Patelnie żeliwne doskonale przewodzą ciepło. Wolno się nagrzewa i wolno stygnie, jednak ciepło rozchodzi się równomiernie po całej powierzchni. Możemy je używać na wszystkich rodzajach kuchenek – gazowe, indukcyjne, ceramiczne – patelnia żeliwna 'nie grymasi'. Patelnie z żeliwa są 'kuloodporne' – nie straszne im są zarysowania, zadrapania, czy inne uszkodzenia. Żeliwo jest naturalnym materiałem, patelnie z niego stworzone nie zawierają żadnych chemicznych dodatków. Patelnia żeliwna dłużej utrzymuje swoją temperaturę, dzięki czemu potrawa w na niej pozostawiona dłużej będzie ciepła. Dzięki temu, że patelnia żeliwna jest ciężka (niektórzy uważają to za wadę) jest bardzo stabilna i ciężko 'niechcący' coś z niej wylać.
Warto spróbować
Owszem, patelnie żeliwne są drogie i ciężkie, jednak biorąc pod uwagę ilość lat jakie nam posłużą to ich zakup naprawdę się opłaca! Jeżeli będziemy o nie dbać i smażyć według ściśle określonych zasad to z pewnością pokochamy ten materiał. Jedyną wadą żeliwa jest zła reakcja na szokowe zmiany temperatury, dlatego unikaj kontaktu rozgrzanej patelni z zimną wodą.
Patelnie żeliwne znam i używam na co dzień. Wcale nie są trudne w eksploatacji, a na pewno przygotowywane na nich jedzenie jest zdrowsze niż w przypadku patelni teflonowych. Tyle się przecież mówiło o szkodliwości teflonu dla zdrowia.
Potwierdzam, żeliwne patelnie potrafią się odwdzięczyć jeśli się o nie starannie dba. Mam taką i nie zamieniłabym na żadną inna!