Kupujemy patelnię – na co warto zwrócić uwagę?
Patelnia z pewnością należy do najczęściej używanych przez nas naczyń kuchennych. Jajecznica, omlet, schabowe – patelnia umożliwia nam przygotowanie znacznej części ulubionych potraw. Co w kuchni jest ważne? Pasja i zaangażowanie! Jednak równie ważny (jak nie najważniejszy) jest dobry sprzęt. Niejednokrotnie zdarza się, że źle dobrane naczynie utrudnia i jednocześnie zniechęca nas do eksperymentów w kuchni. Dziś skupimy się na patelniach – podpowiemy jakie modele możemy spotkać i czym poszczególne modele się charakteryzują.
Najważniejsze jest tworzywo – aluminium, stal, żeliwo i tytan
Na pierwszy ogień idą patelnie aluminiowe. Są one dość lekkie i odporne na uszkodzenia. Bardzo szybko się nagrzewają i odbywa się to dość równomiernie, dlatego właśnie są bardzo popularne. Szybko stygną, dlatego zmniejszają ryzyko poparzenia.
Drugą propozycją są patelnie stalowe. One, w przeciwieństwie do aluminiowych wolno się nagrzewają. Cenione są za wysoką trwałość – są niezniszczalne – nie straszne są im nawet metalowe sztućce.
Kolejną opcją są patelnie żeliwne. Są one bardzo masywne ale wytrzymują naprawdę wiele. Można w nich smażyć dosłownie wszystko. W porównaniu z innymi modelami płyty żeliwne są bardzo ciężkie.
Ostatnią propozycją są patelnie tytanowe. Nadal są produktem z wyższej półki – głównie ze względu na bardzo dużą wytrzymałość i odporność. Posiadając taką patelnię możemy pozwolić sobie na smażenie bez dodatku tłuszczu.
Czy jedzenie będzie przywierać? To zależy od powłoki wewnętrznej (teflonowa, tytanowa czy ceramiczna?)
Jak pisaliśmy wcześniej patelnie mogą być wykonane z różnych materiałów, jednak dodatkowo mogą różnić się między sobą powłoką wewnętrzną. To, czy potrawa będzie przywierać do patelni w dużej mierze zależy od rodzaju powłoki wewnętrznej.
Powłoka teflonowa jest bardzo popularna i umożliwia smażenie bez dodatku tłuszczu. Jest bardzo wygodna i niezwykle praktyczna, głównie przez to, że potrawy do niej nie przywierają. W przypadku tej powłoki najlepiej unikać metalowych sztućców, gdyż mogą one zarysować teflonową powierzchnię. Powłoki teflonowe stosowane do patelni mogą różnić się ilością warstw oraz grubością. Najbardziej wytrzymałe będą oczywiście powłoki składające się z trzech warstw o większej grubości.
Powłoka tytanowa jest bardzo odporna i nie straszne są jej nawet metalowe sztućce. Niestety, powłoka tytanowa sprawia, że jedzenie do niej przywiera. Poszczególne modele, podobnie jak w przypadku powłok teflonowych mogą różnić się grubością oraz ilością powłok – im grubsza, tym lepiej.
Powłoka ceramiczna to ostatnia propozycja, jaką możemy spotkać na rynku. Największą zaletą tego typu powłok jest równomierne nagrzewania. Dodatkowo, ceramika jest odporna na zarysowania, a specyficzna (nieco śliska) powłoka sprawia, że potrawy nie przywierają do jej powierzchni.