Oszczędność Energii w Kuchni | Porady Ekspertów Max Kuchnie
Oszczędność Energii w Kuchni | Porady Ekspertów Max Kuchnie
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Porady Kuchnie Oszczędność energii Jak oszczędzać energię elektryczną kuchni?
Oszczędność energii

Jak oszczędzać energię elektryczną kuchni?

Oszczędzanie energii elektrycznej to nie tylko przejaw troski o środowisko naturalne. Mniejsze zużycie prądu przekłada się na znacznie mniejsze rachunki, a co za tym idzie na więcej gotówki w domowym budżecie. Co więcej, w wielu przypadkach, energooszczędne nawyki w kuchni pozwalają zaoszczędzić coś równie cennego – czas.

Dobre nawyki

Korzystanie z pomieszczenia, w którym znajduje się najwięcej sprzętów AGD, w którym spędza się dużo czasu gotując i spożywając posiłki powinno w szczególny sposób uwzględniać oszczędne gospodarowanie energią elektryczną. Oto kilka rad, których warto przestrzegać:
 

Gotowanie i pieczenie

  • Dania gotuj pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody. Potrawy ugotują się przez to szybciej.
  • Pod koniec gotowania lub pieczenia, kiedy danie jest już prawie gotowe, dobrze jest wyłączyć płytę czy piekarnik. Zgromadzone wcześniej ciepło w zupełności wystarczy, by potrawa „doszła".
  • Garnki, w których gotujesz powinny mieć gładkie dno, by całkowicie przylegało o powierzchni płyty grzewczej.
  • Zadbaj o to, by dno garnków było czyste. Wszelkie zabrudzenia, przypalenia ograniczają przepływ ciepła, a przez to zwiększają zużycie prądu.
  • Nigdy nie ustawiaj na płycie garnka, którego średnica jest mniejsza niż średnica pola grzejnego. W ten sposób zapobiegniesz niepotrzebnym stratom energii. Dobrze jeśli płyta wyposażona jest w funkcję rozpoznawania średnicy garnka.
  • Podczas pieczenia staraj się jak najrzadziej otwierać drzwiczki piekarnika. Podczas takiej operacji ucieka dużo ciepła, które piekarnik musi ponownie wytworzyć.
  • Dobrym rozwiązaniem jest jednoczesne pieczenie dwóch potraw na dwóch poziomach. Dzięki temu oszczędzamy nie tylko prąd ale i czas.
  • Do czajnika wlewaj zawsze tylko tyle wody, ile zamierzasz zużyć. Dbaj też o jego regularne odkamienianie, bowiem osady te skutecznie utrudniają nagrzewanie wody i zmniejszają efektywność czajnika.

Chłodzenie

  • Nie lokuj sprzętów chłodzących jak lodówka lub zamrażarka w pobliżu urządzeń grzewczych, jak np. piekarnik czy kaloryfer. Ciepło przez nie wytwarzane będzie wymuszało na chłodziarko-zamrażarce dodatkową pracę.
  • Lodówka nie powinna też stać w miejscu bardzo nasłonecznionym. Dobrze jest ją też odsunąć od ściany, by zapewnić swobodny obieg powietrza wokół urządzenia.
  • Nigdy nie zostawiaj otwartych lub uchylonych drzwi lodówki, trzymaj je otwarte jedynie tyle, ile potrzebujesz na wyciągnięcie potrzebnych produktów. Ciepłe powietrze wlatujące do wnętrza lodówki powoduje wzrost temperatury i konieczność dodatkowej pracy urządzenia.
  • Zastanów się nad zakupem lodówki z systemem No Frost, który chłodzi nie wytwarzając szronu wewnątrz urządzenia. Jeśli masz tradycyjną chłodziarko-zamrażarkę, pamiętaj o regularnym jej odmrażaniu – gruba warstwa lodu znacznie zmniejsza efektywność urządzenia.
  • Nigdy nie wstawiaj do lodówki ciepłych produktów, garnków.
  • Produkty zamrożone, odmrażaj w lodówce.


Zmywanie


  • Jeśli zależy ci na oszczędności prądu, wody a przede wszystkim czasu zrezygnuj ze zmywania ręcznego na rzecz zmywarki.
  • Staraj się dobierać programy zmywania do stopnia zabrudzenia naczyń. Wszelkie resztki dokładnie usuwaj z garnków czy talerzy.
  • Nigdy nie włączaj nie do końca wypełnionej zmywarki, chyba że używasz funkcji ½ załadunku.
  • Jeśli zmywasz ręcznie – nie zmywaj pod bieżącą wodą – najpierw namydl naczynia a dopiero potem spłucz.


Wybieramy AGD


  • Kupując kuchenne sprzęty wybieraj energooszczędne modele. Każde urządzenie oznaczone jest klasą efektywności energetycznej. Najbardziej energooszczędne są sprzęty oznaczone klasą A, najwięcej prądu do swej pracy zużywają urządzenia klasy D, E itd. Na rynku można spotkać także AGD klasy A+ a nawet A++, które w jeszcze większym stopniu oszczędzają prąd.
  • Spośród elektrycznych płyt grzewczych najbardziej ekonomiczna jest płyta indukcyjna, bowiem podczas jej pracy nie ma strat ciepła, a gotowane dania i woda nagrzewają się bardzo szybko. Druga w kolejności jest płyta ceramiczna, a najbardziej energochłonna – żeliwna.
  • Wybierając piekarnik zdecyduj się na model z funkcją termoobiegu, która pozwala znacznie szybciej nagrzewać komorę do pożądanej temperatury. Warto też rozważyć zakup modelu z podziałem komory na dwie mniejsze części, dzięki czemu możliwe będzie jednoczesne pieczenie dwóch różnych potraw bez obaw o przenikanie się ich aromatów.
  • Przed zakupem lodówki zastanów się jak dużego urządzenia potrzebujesz. Zbyt duża lodówka, która nigdy nie będzie wypełniona w całości produktami spożywczymi, będzie niepotrzebnie chłodzić „powietrze" w swym wnętrzu. Dobrym pomysłem jest też wybór urządzenia z systemem No-Frost.
  • Kupując czajnik elektryczny staraj się wybierać spośród modeli z płaską płytą grzewczą a nie ze spiralą. Na płaskich elementach trudniej osadza się kamień, poza tym spiralna grzałka musi być całkowicie zanurzona w wodzie podczas gotowania, co często wymusza gotowanie większej ilości wody niż w danej chwili potrzebujemy.

Komentarze


3.50/5 2 2
4

Fajnie ze MK zwracaja uwage na takie wazne rzeczy. Dbalosc o srodowisko to bardzo wazna rzrecz.


3

wszystko co eco musi być dobre, arrr!

Zobacz również


Grzanie na zimno. Sekrety indukcji


Szybko, sprawnie, energooszczędnie i bezpiecznie. Któż z nas nie chciałby w ten...

Eko na co dzień, czyli jak oszczędzać wodę w kuchni?


Oszczędzanie wody to nie tylko chwilowa moda. To przejaw troski o środowisko naturalne i...

Kominowy, podszafkowy czy wyspowy? Wybierz z nami odpowiedni...


Od pewnego czasu okap stał się integralnym elementem każdej kuchni. Nie tylko idealnie...