Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Sokowirówka a wyciskarka - porównanie

Kuchnie

Sokowirówka a wyciskarka - porównanie

Ulubione0

Szereg właściwości zdrowotnych, o niebo lepszy smak i ekologiczność to podstawowe korzyści wynikające z samodzielnego wyciskania soków ze świeżych owoców i warzyw. Zamiast tracić kilka a nawet niekiedy kilkanaście złotych na zakup gotowego, sztucznie uzupełnianego chemicznymi składnikami napoju czy nektaru, można przyrządzić własny koktajl czy sok. Wystarczy w tym celu posłużyć się jedynie wysokiej jakości urządzeniem. Jakim? O tym dowiesz się z akapitów poniżej.

Sokowirówka

 

Jednym z najpopularniejszych typów sprzętów służących do pozyskiwania soku z jarzyn i fruktów okazuje się sokowirówka, która wkroczyła z rozmachem na rynek wyposażenia AGD już wiele lat temu. Sięgając pamięcią wstecz, z pewnością mamy przed oczami obraz naszych mam czy babć, które korzystając właśnie z owego sprzętu przygotowywały dla nas własnoręcznie wyśmienite soki. Od tego czasu, w sferze sokowirówek, doszło do diametralnych przeobrażeń. Współczesne modele są nie tylko znacznie bardziej innowacyjne, ale również dużo sprawniejsze i wygodniejsze. Sokowirówki nie mają szczególnie dużo bajerów, są dość proste konstrukcyjnie, a zatem i wyjątkowo łatwe w obsłudze. Obecne warianty posiadają specyficzne sito z ostrzami, które dynamicznie wiruje, w ten sposób wyciskając soki z owoców oraz warzyw. To, co wydostaje się z wkładanych do sokowirówki produktów przepływa przez specjalne otwory i ostatecznie trafia do lejka zespolonego z pojemnikiem. Korzystanie z takiej maszyny jest banalne. Wystarczy napakować do niej wybrane artykuły spożywcze nadające się do „przewirowania" i wcisnąć magiczny guzik. Zaletą charakteryzowanych sprzętów jest przede wszystkim możliwość uzyskania naprawdę sporej ilości soku w stosunkowo krótkim czasie. Ponadto wyposażenie tej kategorii nie jest jeszcze tak drogie jak inne wyciskarki, które zdominowały dziś rynek AGD. Do minusów sokowirówek zaliczyć należy natomiast dość głośną pracę urządzenia, ale to jedynie kwestia przyzwyczajenia. Czasami problemów może dostarczyć również trudność dokładnego wymycia sokowirówki, lecz to też wiąże się z wprawą.

 

Wyciskarka

 

Niby efekt ten sam, sprzęt podobny, ale w gruncie rzeczy zupełnie inny pod względem mechanizmu. Wyciskarka do soku działa w oparciu o zaawansowaną technologię, dlatego też uzyskiwany napój będzie bez wątpienia dużo dokładniej „przewirowany". Tym samym w otrzymanym soku nie będzie miąższu i drobnych kawałeczków nieprzetartych owoców czy warzyw. Z tego też powodu wyciskarki są chętniej wybierane, gdy mowa o przygotowywaniu soków domowej roboty dla maluchów. Dzieci z reguły nie tolerują pływających w szklance drobinek. Niemniej jednak maszyna ta pracuje na dużo wolniejszych obrotach niż wcześniej omówiona sokowirówka. Nie ma w niej sita, ale jest tak zwany wałek ślimakowy, który przekręca się, a wraz z nim produkty wsadzane do urządzenia. Następnie sok ulega odsączeniu. Dużą zaletą takiego urządzenia jest zwłaszcza jego ciche działanie, które wynika z wolniejszych obrotów. Otrzymywane w ten sposób soki są natomiast precyzyjnie wyciśnięte i pełne wartości odżywczych. Dużo łatwiej taki sprzęt również czyści się i myje. Nie zajmuje to także tak wiele czasu jak w przypadku sokowirówek. Minusem zdecydowanie jest jednak dłuższy proces wyciskania. Skoro mniej obrotów maszyny, to i wolniejsza jej praca i później uzyskamy sok.

Zobacz również

Jak rozplanować kuchnię

Jak rozplanować kuchnię

Wygodne strefy W funkcjonalnej i komfortowej kuchni podstawą powinna być bardzo dobra...

Jaki stworzyć inteligentną kuchnię?

Jaki stworzyć inteligentną kuchnię?

W kuchni, w czasie przygotowywania posiłków, ma się ręce pełne roboty – nie ma czasu, by co...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena