Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Utrzymanie czystości

Jak czyścić blat?

Ulubione1

Na kuchennym blacie dzieje się zwykle bardzo wiele. Od rozlanych napojów, przez okruszki, kropelki pryskającego z patelni tłuszczu po rozchlapaną w okolicach zlewozmywaka wodę. Jak więc utrzymać go w nienagannej czystości?

Pielęgnacja uniwersalna

Bez względu na to z jakiego materiału wykonany jest kuchenny blat, warto na co dzień przestrzegać kilku podstawowych zasad, by nie tylko zachował on swój pierwotny wygląd przez długi czas, ale i po to, by go nie uszkodzić i nie być zmuszonym do całkowitej wymiany na nowy. Oto one:

  • Podczas siekania czy krojenia zawsze używajmy dostosowanych do tego desek.
  • Jeżeli cokolwiek rozleje się na blat, jak najszybciej to wytrzyjmy nie dopuszczając do powstania trudnych do usunięcia plam i zacieków.
  • Naczynia i garnki z gorącymi potrawami zawsze stawiajmy na podstawkach, unikając bezpośredniego kontaktu gorącego naczynia z powierzchnią blatu.
  • Starajmy się nie przesuwać niczego (szczególnie ciężkich przedmiotów) po blacie – możemy go w ten sposób porysować.
  • Do czyszczenia nie stosujmy żrących lub rysujących środków, ostrych myjek, szczotek itp.


Materiał ma znaczenie

O ile powyższe zasady użytkowania odnoszą się do wszystkich rodzajów blatów i bezpośrednio wpływają na ich kondycję i wygląd, o tyle surowiec, z jakiego blat jest wykonany determinuje sposób jego czyszczenia i okresowej pielęgnacji.

  • Kamień naturalny mimo, że jest bardzo twardym i trwałym materiałem wymaga szczególnego traktowania. Wprawdzie solidne blaty granitowe (odradza się wykonywanie blatów kuchennych z marmuru) są odporne na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i odbarwienia, ale mogą negatywnie zareagować na bardzo wysokie temperatury. Nie zaleca się więc czyszczenia ich gorącą parą, do codziennej pielęgnacji wystarczy ciepła woda z dodatkiem kuchennego detergentu. Po każdorazowym myciu dobrze jest wytrzeć kamienny blat do sucha, by nie powstawały na nim nieestetyczne smugi. Najlepsze efekty daje czyszczenie kamiennych blatów specjalnymi środkami do tego przeznaczonymi – można je kupić w dobrych sklepach kamieniarskich. Raz na kilka miesięcy, granitowy blat potrzebuje impregnacji – impregnat zabezpieczy kamień przed brudem i wydobędzie pierwotny urok i połysk kamienia. Pamiętajmy jednak, by przed impregnacją blat dokładnie wyczyścić, a cały zabieg wykonywać ściśle według instrukcji na opakowaniu impregnatu.
  • Blaty z drewna mogą być dość problematyczne do utrzymania w czystości, o ile surowiec nie był odpowiednio przygotowany i zaimpregnowany. Jeżeli nasz blat jest dobrze zabezpieczony i polakierowany produktem najwyższej jakości, jest chroniony przed wnikaniem w jego głąb wszelkich płynów i zabrudzeń. Powierzchnię takiego blatu wystarczy regularnie przemywać wilgotną ściereczką z dodatkiem delikatnego detergentu. Nieco gorzej wygląda pielęgnacja drewnianego blatu olejowanego, który nie znosi wilgoci i wody, wszelkie plamy z soków, napojów, kawy, herbaty czy wina trzeba natychmiast wycierać i natłuszczać specjalnym preparatem do drewna. Na co dzień drewniany blat olejowany zaleca się myć specjalnym płynem do mycia drewna. Po takim zabiegu powierzchnię trzeba dokładnie wytrzeć i natrzeć olejem jadalnym lub specjalnie do tego przeznaczonym preparatem. Bardzo zniszczone blaty drewniane można jednak odnowić, szlifując ich wierzchnią warstwę. Pamiętać jednak należy o ponownej, dokładnej impregnacji i regularnej pielęgnacji drewna.
  • Laminat z kolei jest dość łatwy do utrzymania w czystości, nie dziwi więc fakt, że jest tak popularny we współczesnych kuchniach. Najczęściej jego pielęgnacja ogranicza się do przecierania wilgotną szmatką. W przypadku większych zabrudzeń do wody można dodać płynu do mycia naczyń lub posiłkować się delikatnym mleczkiem do czyszczenia. Z reguły jednak większość zabrudzeń i plam znika bez większych oporów i wysiłków użytkownika. Warto jednak pamiętać, by blat z laminatu utrzymywać w suchości, szczególnie miejsca, w których styka się on ze zlewozmywakiem czy płytą grzewczą. W przeciwnym wypadku może szybko ulec spęcznieniu i konieczna będzie jego wymiana na nowy.
  • Zobacz również

    Jak posprzątać kuchnię?

    Jak posprzątać kuchnię?

    W trosce o zdrowie Porządek w kuchni to postawa. Nikt przecież nie wyobraża sobie gotowania, a...

    Na błysk, czyli jak doczyścić kuchenny okap?

    Na błysk, czyli jak doczyścić kuchenny okap?

    Po nitce do kłębka   Na początek warto sobie uświadomić, w którym miejscu okapu zbiera...
    Komentarze (1)
    1
    orda.m
    orda.m
    2014-02-26 16:45:33

    za mało o ekologi - jest masa sposobów przyjaznych środowiku i skutecznych

    Twój komentarz
    Ocena