Utrzymanie Czystości i Sprzątanie w Kuchni | Porady Max Kuchnie
Utrzymanie Czystości i Sprzątanie w Kuchni | Porady Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Kuchnie Utrzymanie czystości Jak czyścić okap kuchenny?

Utrzymanie czystości


Jak czyścić okap kuchenny?

Okap doskonale sprawdza się w roli kuchennego oczyszczacza powietrza. Pozbawia go oparów, zapachów czy nadmiernej wilgoci. Sam jednak jest jednym z urządzeń AGD najbardziej narażonym na zabrudzenia. Jak więc utrzymać go w czystości, by pracował bezusterkowo przez długi czas?

Źródła problemów

Największym wrogiem okapów jest powietrze, które zasysa i ma za zadanie oczyścić. To bowiem w nim znajdują się drobinki kurzu, tłuszczu, opary gazu, które wyjątkowo szybko i skutecznie osadzają się na poszczególnych elementach okapu: od obudowy, przez kratki, filtry na łopatkach wentylatora kończąc. Przyrządzając posiłki, gotując obiady, smażąc nie jesteśmy w stanie tego uniknąć, zatem pozostaje nam regularne dbanie i czyszczenie okapu, by sam nie musiał wymagać gruntownego oczyszczania i naprawy w serwisie. Systematyczne czyszczenie pozwoli bowiem, na sprawne funkcjonowanie okapu - oblepiony tłuszczem i kurzem z pewnością będzie mniej efektywnie pracować i w konsekwencji przestanie spełniać swoją rolę.
 

Regularna kontrola to podstawa

Aby nie doprowadzić do takiej sytuacji konieczne jest systematyczne sprawdzanie stopnia zabrudzenia okapu. Najwięcej zanieczyszczeń gromadzi się na elementach, które jako pierwsze mają styczność z zasysanym powietrzem: na siatkach okapu. To właśnie tu osadza się tłuszcz i kurz, dlatego najlepiej kontrolować stopień ich zabrudzenia. Pozwoli to też na stosunkowo łatwe oczyszczenie, bowiem im świeższe i mniejsze zabrudzenia, tym prościej je usunąć. Najlepiej robić to raz w tygodniu jeśli gotujemy codziennie, jeśli natomiast przyrządzamy dania sporadycznie wystarczy kontrola raz na dwa, trzy tygodnie.


 

Warto wiedzieć!

Pamiętajmy, by podczas gotowania, duszenia czy smażenia potraw w miarę możliwości jak najczęściej używać pokrywek do garnków i patelni. Pozwoli to nie tylko na zminimalizowanie ilości oparów dostających się do okapu, ale też na mniejsze zużycie energii lub gazu, bowiem potrawy przyrządzane pod przykryciem gotują się szybciej! Warto mieć też świadomość, że ilość oparów i zabrudzeń na okapie w dużej mierze zależy od płyty grzewczej, na jakiej przyrządzamy nasze dania. Najwięcej zabrudzeń powstaje z dań gotowanych na płycie gazowej. Oprócz pary wodnej i zapachów powstających podczas gotowania, mamy tu do czynienia również z oparami gazu, które w zestawieniu z kurzem i wilgocią tworzą niesłychanie nieprzyjemne i trudne do usunięcia, kleiste naloty nie tylko na okapie, ale i na sąsiadujących z płytą szafkach kuchennych. Nieco lepiej sprawa wygląda w przypadku płyt elektrycznych, na uwagę zasługują tu szczególnie płyty indukcyjne, na których gotuje się bardzo szybko i sprawnie, co ogranicza czas parowania i emitowania oparów mogących zabrudzić okap.
 

Jak czyścić okap?

Oto kilka cennych rad:

  • Ze względów bezpieczeństwa, przed przystąpieniem do czyszczenia okapu najlepiej jest odłączyć go od źródła zasilania a z kuchenki usunąć wszelkie garnki, patelnie i naczynia, by uniknąć ich przypadkowego uszkodzenia lub zabrudzenia.
  • Okap, jego obudowę i siatki najlepiej czyścić ciepłą wodą z domieszką kuchennego detergentu. Doskonale rozpuszcza on tłuszcz i usuwa brud, nie wchodzi przy tym w reakcje z czyszczonymi elementami.
  • Siatki okapu należy delikatnie ściągnąć i umieścić w pojemniku lub zlewozmywaku napełnionym ciepłą wodą wymieszaną z płynem do mycia naczyń. Roztwór powinien w całości pokrywać siatki. Najlepiej pozostawić je przynajmniej na pół godziny, jednak w przypadku większych i bardziej uporczywych zabrudzeń, czas ten lepiej wydłużyć. Ciepła woda w połączeniu z płynem doskonale poradzi sobie z brudem nagromadzonym w oczkach siatki.
  • Po odpowiednio długim czasie namaczania powierzchnie siatek z obu stron należy delikatnie przecierać szczotką lub gąbką aż do momentu całkowitego wyczyszczenia. Niestety, w przypadku cięższych i starszych zabrudzeń, czynność ta może być nieco kłopotliwa i pracochłonna, ale efekty na pewno będą warte wysiłku.
  • Jeżeli mimo naszych sporych starań i długiego odmaczania siatki nadal będą zabrudzone, będziemy musieli sięgnąć po specjalistyczne detergenty przeznaczone do czyszczenia okapów. Świetnie sprawdzą się tu też preparaty do czyszczenia płyt grzewczych lub piekarników. Pamiętaj jednak, by dokonać próby na niewidocznej części siatki, by sprawdzić czy przypadkiem detergent nie wchodzi w reakcję z materiałem, z którego jest wykonana. Może to bowiem grozić jej uszkodzeniem a nawet zniszczeniem delikatnej powierzchni. Najlepiej wybierać preparaty nieżrące i bezwonne.
  • Obudowę okapu, w zależności od materiału, z jakiego jest wykonana najlepiej czyścić środkiem przeznaczonym właśnie do tego celu. Inny bowiem detergent poradzi sobie ze stalą nierdzewną, inny z szkłem, jeszcze inny z plastikiem. W tym przypadku chodzi nie tylko o skuteczne usunięcie zabrudzeń ale i o niepozostawienie na powierzchni nieestetycznych smug czy śladów.
  • Pamiętaj o regularnym wymienianiu filtrów w okapie według zaleceń producenta. Tylko systematyczne dbanie o wszystkie elementy okapu pozwoli na długie i sprawne funkcjonowanie urządzenia.

Komentarze


4.00/5 2 2
3

ja polecam roztwór z octu - swietnie czysci tluszcz


5

o tak - ocet, czasami wymieszany z sola!

Zobacz również


Nasze sposoby na czystą kuchnię


Kuchnia jest pomieszczeniem w domu w którym niezwykle ważne jest utrzymanie...

Jak właściwie konserwować kuchenne deski?


Dobrze jest, gdy do dyspozycji mamy kilka różnych rodzajów desek o...

Higiena w kuchni – 5 sposobów na sterylną kuchnię


Porządek w kuchni to podstawa. I choć kuchnia zawsze powinna lśnić czystszością,...