Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Utrzymanie czystości / Zapanować nad chaosem

Utrzymanie czystości

Zapanować nad chaosem

Ulubione1

Kuchnia, jak żadne inne pomieszczenie w domu powinna świecić przykładem, być wzorem czystości i porządku. Tymczasem często zdarza się tak, że to właśnie w kuchni panuje trudny do opanowania bałagan, nieporządek, jednym słowem chaos. Jak więc nad nim zapanować? Oto kilka cennych wskazówek.

Minimalizm górą

To, w jakim stylu urządzimy kuchnię może mieć bezpośrednie przełożenie na łatwość utrzymania w niej czystości i porządku. Nie łudźmy się, że w klimatycznym, wiejskim wnętrzu pełnym dekoracyjnych naczyń, patelni, ceramicznych kubków, warkoczy czosnku i cebuli zawieszonych na okapie będzie nam prosto utrzymać ład. Podobnie w kuchni romantycznej, urządzonej w stylu Shabby Chic, w której pełno koronek, kobiecych dodatków i bibelotów próżno szukać klucza do szybkich i łatwych porządków. Co innego można powiedzieć jednak o kuchni nowoczesnej, industrialnej lub minimalistycznej w swym wyrazie. Tu właściwie nie ma miejsca na zbędne dodatki czy elementy dekoracyjne, wszystko powinno być pochowane, na blacie mogą znaleźć swe miejsce jedynie najpotrzebniejsze przedmioty. Tak uporządkowane wnętrze sprzyja zachowaniu porządku, o ile oczywiście stosujemy się do zasady „im mniej, tym lepiej" i na bieżąco pilnujemy porządków w kuchennej przestrzeni.
 

Systematyczność podstawą sukcesu

Rodzaj kuchennej aranżacji, jej stylistyka wpływają na łatwość utrzymania czystości, jednak nie przesądzają o prawdziwym kuchennym porządku. W największym stopniu zależy on od domowników i ich systematyczności w sprzątaniu. Nie ma nic gorszego jak odkładanie porządków „na później", kiedy piętrzący się stos brudnych naczyń, czy walające się po całej kuchni okruszki potrafią skutecznie odstraszyć od porządków. Lepiej jest regularnie sprzątać po każdym posiłku, brudne naczynia na bieżąco zmywać lub wkładać do zmywarki, nieużywane akcesoria kuchenne chować w szafkach, a podłogę przemywać kilka razy w tygodniu. Taka systematyczność pozwoli nie tylko zachować ład w kuchni, ale nie będzie aż tak uciążliwa, jak sprzątanie ogromnego, kuchennego bałaganu raz na jakiś czas.
 

Odpowiednia zabudowa

Projektując kuchenną zabudowę zwracajmy uwagę nie tylko na względy estetyczne, ale i na funkcjonalność. Dobrze jest wybierać fronty meblowe, na których „nie widać" brudu i śladów po palcach. Unikajmy więc polerowanych na wysoki połysk ciemnych mebli, lepiej wybierać jasne barwy. Szafki powinny być pojemne, z odpowiednią ilością półek, by bez problemu można w nich pomieścić wszystkie produkty, naczynia i potrzebne sprzęty. Warto zainwestować też w szuflady z pełnym wysuwem i niezwykle praktycznymi podziałkami, pozwalającymi utrzymać kuchenne akcesoria na swoim miejscu.

Rady praktyczne

  • Nie zostawiaj na wierzchu zbędnych akcesoriów – wszystko, co może znaleźć swe miejsce w kuchennych szafkach lub szufladach – chowaj. Nie tylko „oczyścisz" przestrzeń i zrobisz więcej miejsca na blacie, ale też zaoszczędzisz sobie konieczności odkurzania i mycia produktów pozostawionych na wierzchu.
  • Używaj plastikowych lub szklanych pojemników. Przechowuj w nich wszystkie sypkie produkty, tj. cukier, mąka czy płatki śniadaniowe. Dzięki temu nie tylko dłużej zachowają świeżość, ale też nie będą się rozsypywać z otwartej torebki.
  • Systematycznie rób porządki wewnątrz szafek. Pozwoli ci to nie tylko na przejrzenie ich zawartości, ale często też umożliwia poukładanie przechowywanych produktów i uzyskanie dodatkowego, cennego miejsca w kuchennych meblach.
  • Zainwestuj w dobry kosz, pozwalający segregować odpady. Dzięki temu szybko i sprawnie podzielisz śmieci, jeszcze na etapie przygotowywania posiłków. Odpadnie ci więc jeden z obowiązków, które musiałabyś wykonać po zakończeniu biesiadowania.
  • Regularnie przeglądaj lodówkę i w razie potrzeby opróżniaj ją z nieświeżych produktów. To bardzo ważne nie tylko ze względu na robienie wolnego miejsca w chłodziarce, ale też z względów higienicznych. Przy okazji porządków, przemywaj wewnętrzne ścianki i półki lodówki.
  • Do czyszczenia elementów kuchni stosuj jedynie sprawdzone, dobrej jakości produkty. Pamiętaj, by były dostosowane do czyszczonej powierzchni, w przeciwnym razie możesz ją dotkliwie uszkodzić czy zarysować. Wszystkie detergenty, myjki i ściereczki trzymaj w jednym miejscu, by mieć je zawsze pod ręką. Regularnie je pierz lub wymieniaj na nowe, są one bowiem doskonałą pożywką dla bakterii i grzybów.
  • Używaj wyciągu lub pochłaniacza, które w znaczącym stopniu pozwalają ograniczyć wilgotność w kuchni i ilość oparów, które osadzają się na wszystkich, niepochowanych w szafkach elementach.

Zobacz również

Czyste rury, czyli jak udrażniać odpływ zlewozmywaka?

Czyste rury, czyli jak udrażniać odpływ...

Pełen sprzeczności Kuchenny zlewozmywak to miejsce szczególne. Z jednej strony kojarzy się z...

Jak właściwie konserwować kuchenne deski?

Jak właściwie konserwować kuchenne deski?

Najpopularniejsze w naszych kuchniach są deski drewniane i bambusowe, więc nimi zajmiemy się w...
Komentarze (1)
1
stary.ygary
stary.ygary
2014-03-18 14:48:07

podstawy

Twój komentarz
Ocena