Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak sterylizować kuchnię w dobie koronawirusa?

Porady


Jak sterylizować kuchnię w dobie koronawirusa?

Zachowanie czystości w naszych kuchniach jest szczególnie ważne nie tylko wtedy, gdy mierzymy się z epidemią koronawirusa. W tym czasie jednak powinniśmy przyłożyć szczególną wagę do tego, by z naszej kuchni pozbyć się nie tylko zanieczyszczeń widocznych gołym okiem, ale i tych, których nie widzimy. To niezwykle istotne dla naszego zdrowia, by pomieszczenie, w którym przygotowujemy posiłki, było wolne od bakterii, wirusów i innych szkodliwych dla nas mikroorganizmów. Jak domowymi sposobami wysterylizować naszą kuchnię?

Dlaczego to takie ważne?

 

Aby nasza kuchnia była sterylnie czysta, nie wystarczy standardowe przetarcie podłóg, szafek i blatów. Tu trzeba działać znacznie bardziej stanowczo. Dotyczy to zarówno żywności, którą mamy zamiar spożywać, jak i wszystkich elementów kuchennego wyposażenia, z których korzystamy na co dzień. Kiedy, chcąc uniknąć chorób, które wywoływane są przez bakterie czy wirusy, z dużą starannością dbamy o czystość naszych rąk, równie czyste powinno być to, co wkładamy do naszych ust, jak i wszystkie powierzchnie, na których przygotowujemy jedzenie, a także naczynia, na których serwujemy potrawy. To właśnie w ten sposób – w dobie rozprzestrzeniającego się koronawirusa - możemy zapewnić sobie poczucie bezpieczeństwa w naszych domach.

 

Do czego wystarczy soda i woda?

 

Z pewnością znasz już kilka sposobów na wykorzystanie sody oczyszczonej podczas domowych porządków. Ponieważ soda jest produktem spożywczym, świetnie sprawdza się właśnie w trakcie sprzątania kuchni. Pozwala pozbyć się bakterii, skutecznie czyści nawet trudne do usunięcia zabrudzenia, a jednocześnie jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia. W zależności od tego, w jakich proporcjach połączysz ją z wodą, otrzymasz pastę o różnej konsystencji, która pozwoli Ci łatwo pozbyć się niechcianych zanieczyszczeń. Które kuchenne sprzęty możesz wyczyścić za pomocą takiej mieszanki? Pasta z sody doskonale nadaje się na przykład do czyszczenia kuchenki czy piekarnika – jest na tyle delikatna, że nie będzie rysować ich powierzchni, a jednocześnie szybko upora się nawet z przypalonymi resztkami jedzenia. Mieszanka sody oczyszczonej i wody to także niezawodny patent na wyczyszczenie przypalonych garnków. W naczyniu należy zagotować wodę, a następnie – po zdjęciu go z kuchenki - wsypać do niego odpowiednią ilość sody. Teraz wystarczy już tylko odczekać kilka godzin, a najlepiej całą noc, i pozwolić sodzie działać. Po standardowym umyciu, garnek znów będzie jak nowy.

 

Czy ocet będzie pomocny?

 

Drugim, obok sody, nieocenionym pomocnikiem w domowych porządkach jest ocet. Soda oczyszczona i ocet – to dopiero skuteczna mieszanka. Z jej pomocą będziesz w stanie nawet udrożnić rury. Ale to nie wszystko. Ocet świetnie sprawdza się jako neutralizator brzydkich zapachów, doskonale radzi sobie w walce z tłustymi plamami, ale także – z uwagi na swoje właściwości - wykorzystywany jest do dezynfekcji. Podczas sterylizacji kuchni przyda się przykładowo do wyczyszczenia zlewozmywaka oraz baterii kuchennej. Mieszanka octu i sody to także dobra opcja, kiedy ze stalowych powierzchni chcemy pozbyć się osadów z kamienia.

 

Nie zapomnij o ściereczkach i gąbkach

 

O gąbki, którymi myjemy naczynia, również należy odpowiednio zadbać. Pamiętaj, żeby po każdorazowym ich namoczeniu, kiedy skończysz z nich korzystać, dokładnie je wycisnąć i pozostawić w miejscu, w którym będą mogły szybko wyschnąć. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych zapachów. Ważna jest także regularna wymiana kuchennych gąbek. Jeżeli chcesz działać oszczędnie, przetnij je na mniejsze części, ale korzystaj z nich krócej. Inną istotną kwestią jest zadbanie o stan naszych ręczników kuchennych i ściereczek, z których korzystamy praktycznie non stop, wycierając naczynia, kuchenne akcesoria, blaty czy ręce. Dlatego – w związku z tym, że mają one styczność z praktycznie wszystkimi przedmiotami, które znajdują się w naszej kuchni, nie możemy zapominać o ich regularnym praniu, a gdy chcemy mieć pewność, że pozbędziemy się z nich absolutnie wszystkich bakterii i wirusów, ściereczki z materiału i kuchenne ręczniki najlepiej jest po prostu wygotować.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Twarda woda


Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jakie negatywne skutki dla naszego zdrowia,...

Bateriowy zawrót głowy


Bateria. Niby jeden z najmniejszych kuchennych elementów, jednak niezwykle istotny....