Jak dbać o higienę w kuchni?
Kuchnia jest wnętrzem, w którym na co dzień przygotowujemy posiłki dla siebie i bliskich. Musi więc być w niej czysto i higieniczne, bo tylko wówczas możemy mieć pewność, że dbamy o zdrowie. Jak wskazują wyniki badań TNS Global przeprowadzonych na zlecenie Fundacji BOŚ, zatrucia pokarmowe najczęściej związane są z nieświeżą żywnością lub niehigieniczną kuchnią. Jak dbać o czystość w kuchni, by skutecznie ochronić siebie i bliskich przed zarazkami?
Kuchnia siedliskiem bakterii
Przygotowanie posiłków dla rodziny wiąże się z koniecznością obcowania z surowymi składnikami i przeprowadzeniem odpowiedniej obróbki, by nadawały się do spożycia. Zapewne każdy z nas dba o czystość w kuchni, ale niestety często tego co zagraża nam najbardziej nie widać gołym okiem, więc przetarcie czystą ściereczką może być niewystarczające. Niewłaściwe obchodzenie się z produktami, chorobotwórcze bakterie są przenoszone na spożywane dania. Największymi siedliskami rozwoju bakterii w kuchni są deski do krojenia oraz lodówka.
Deski do krojenia
Podstawowym błędem jest używanie jednej deski do wielu rodzajów produktów. Wystarczy bowiem położyć na niej surowe mięso, a następnie przygotowywać chociażby sałatkę warzywną, a zarazki będą się przenosić na bezpośrednio spożywaną żywność. Niestety zwykłe obmycie pod bieżącą wodą z płynem w tym wypadku nie wystarczy. Aby uniknąć zapewnić higienę, warto stosować kilka desek do krojenia. Dobrym pomysłem jest, aby były one różnokolorowe, a jedna barwa odpowiadała konkretnemu rodzajowi żywności. Deskę do mięsa należy po każdym użyciu przelać wrzątkiem i dopiero dokładnie umyć płynem. Tworzywo, z którego wykonana jest deska także ma duże znaczenie dla higieny. Najłatwiej jest utrzymać w czystości deski szklane i metalowe, gdyż w ich powierzchnię nie wnika wilgoć.
Lodówka
Lodówka to podstawowe miejsce, w którym przechowujemy świeże produkty spożywcze. Należy ją dokładnie myć mniej więcej raz na 3 do 6 miesięcy. Warto oprócz wymycia jej płynem i wodą dodatkowo przetrzeć octem lub kwaskiem cytrynowym, który zniweluje zapachy i odkazi powierzchnię. Ponadto, raz w tygodniu należy robić przegląd zawartości lodówki. Jeśli zauważymy, że coś się psuje, należy to niezwłocznie wyrzucić i dokładnie umyć miejsce, w którym leżało. Wszelkie otwarte produkty żywnościowe przechowujemy w szklanych, szczelnie zamykanych pojemniczkach. Istotne jest także aby nie trzymać jedzenia w otwartych puszkach po produktach konserwowych, lecz resztki przełożyć do innych pojemników.