Rękawice kuchenne – przeczytaj zanim kupisz
W trakcie wykonywania kuchennych obowiązków wielokrotnie jesteśmy narażeni na poparzenia. Chcąc przenieść gorący garnek czy rozgrzaną patelnię często chwytamy to, co mamy pod ręką, czyli ręcznik lub ścierkę. Nie jest to ani najlepsze, ani najbezpieczniejsze rozwiązanie. Dlatego też zalecamy zakup kuchennych rękawic, które pozwolą na częściowe wyeliminowanie ryzyka, ponieważ nic nie zastąpi naszej ostrożności. Trafny zakup posłużyć nam może przez bardzo długi czas, ale jak odnaleźć się w tak bogatej ofercie różnorodnych kolorów, wzorów a przede wszystkim materiałów?
Postaw na klasykę – rękawice materiałowe
Najpopularniejszym rozwiązaniem nadal są tradycyjne rękawice wykonane z tkaniny, ale i one doskonale spełniają swoją funkcję. Doceniane przez wiele gospodyń domowych od wielu lat skutecznie chronią ich dłonie przed wysoką temperaturą podczas gotowania czy pieczenia. Zazwyczaj mają wydzielony kciuk, co znacznie ułatwia nieco bardziej stabilny chwyt np. rączki czy brzegu blaszki. Są również i takie modele, które nie mają tego podziału. Niestety będą one mniej komfortowe w codziennym użytkowaniu, ale wybór leży po naszej stronie, więc warto się przekonać, które rozwiązanie będzie akurat dla nas odpowiednie.
Choć może się wydawać, że w przypadku tkaninowych rękawic ochronnych przeznaczonych do kuchennych prac nic nie jest nas w stanie zaskoczyć, to producenci postanowili nieco urozmaicić i ten – znany od pokoleń, podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Otóż niektóre z dostępnych na rynku rękawic zostały dodatkowo wyposażone w magnesy. Może to być niezastąpiony gadżet, jeżeli mamy np. lodówkę wolnostojącą czy inny tego typu sprzęt, do którego możemy ją przyczepić, aby w razie potrzeby była zawsze pod ręką. W przypadku rękawic materiałowych wybór wydaje się stosunkowo prosty, ponieważ naszą uwagę powinny zwrócić te modele, które mają kilka warstw tkaniny. Im więcej, tym lepsza ochrona dla dłoni.
Rękawice silikonowe
Silikon w ostatnich latach zdobywa coraz więcej zwolenników, choć opinie na temat kuchennych akcesoriów wykonanych z tego materiału wzbudzają jeszcze wiele kontrowersji. Niewątpliwie furorę wśród kucharzy, czy to profesjonalistów czy amatorów, zrobiły silikonowe pędzelki, foremki do pieczenia, trzepaczki, ale również i rękawice. Alternatywą stały się również tzw. chwytaki i łapki. Sprawdzą się w każdej kuchni, ponieważ nie sprawiają specjalnych trudności w kwestii utrzymania czystości jednocześnie zachowując odporność na temperatury w granicach -40 do 2300C. Dokonując zakupu zwróćmy uwagę na wewnętrzną stronę. Specjalnie rowkowana powierzchnia zwiększy komfort podczas użytkowania dając gwarancję pewniejszego chwytu.
Silikonowe kuchenne rękawice ochronne są nie tylko praktyczne, ale i modne. Mogą stać się ciekawym dopełnieniem aranżacji nowoczesnej kuchni, bowiem dostępne są w wielu ciekawych, czasami szalonych wersjach kolorystycznych i stylistycznych. Dla osób niezdecydowanych polecamy kompromis w postaci wersji 2w1, czyli materiałową rękawicę z częścią chwytającą wzmacnianą silikonem.