Mała kuchnia w zabudowie
Mała kuchnia ma liczne zalety dotyczące jej użytkowania i estetyki, ale by je wydobyć musimy podczas planowania aranżacji się o to precyzyjnie postarać. Idealna kuchnia powinna być jednocześnie funkcjonalna, komfortowa, jak i estetycznie dopracowana – bez względu na dostępny metraż. Najpopularniejszym rozwiązaniem pozwalającym to osiągnąć jest odpowiednio dobrana zabudowa meblowa. Jak zaplanować aranżację małej kuchni?
Mała kuchnia – wielkie wrażenie
Małe kuchnie mają w sobie wielki potencjał, jeżeli zostaną zaplanowane w sposób funkcjonalny i estetyczny. Wbrew pozorom mają też liczne zalety, jak chociażby to, że wszystko w nich znajduje się dosłownie pod ręką. W tych najmniejszych kuchniach wystarczy się bowiem obrócić, by sięgnąć po potrzebny produkt lub przedmiot. Minusem jest natomiast to, że przygotowywanie posiłków lub sprzątanie po nich w towarzystwie innych domowników może być znacznie utrudnione i niekomfortowe, a czasem i niemożliwe. Jeżeli kuchnia jest więc aż tak mała, dobrym pomysłem może być zburzenie ściany i połączenie jej z pokojem dziennym lub jadalnią (o ile warunki budowlane na to pozwalają). Wówczas, pomimo że sama kuchnia wciąż będzie niewielka, to zyskamy na kwestii integracji z pozostałymi domownikami, gdyż osoba przebywająca w kuchni nie będzie od nich odizolowana. Największym wyzwaniem w małych kuchniach jest kwestia przechowywania. Oczywiście garnków, naczyń, zapasów, akcesoriów i gadżetów kuchennych nigdy nie jest zbyt wiele, więc z czasem gromadzimy ich pokaźną ilość. Niestety w małych kuchniach przechowywanie tego wszystkiego może być znacząco utrudnione lub po prostu niewygodne. W takim przypadku kluczem do sukcesu jest optymalna zabudowa kuchenna, która pozwoli wykorzystać dostępną przestrzeń w maksymalnym stopniu.
Funkcjonalna zabudowa małej kuchni
Rodzaj zabudowy powinien zostać precyzyjnie dobrany do potrzeb i warunków konkretnego wnętrza. Dlatego w małych kuchniach najlepiej sprawdzi się zabudowa meblowa zaprojektowana i wykonana na indywidualne zamówienie. Dzięki temu wnętrze zostanie w pełni zagospodarowane, a potencjał przestrzeni wykorzystany całkowicie. Wpłynie to korzystnie zarówno na kwestię przechowywania kuchennych skarbów, jak i na komfort korzystania z mebli. Meble kuchenne wykonane na wymiar będą w pełni dopasowane do danego pomieszczenia. W małej i ciasnej kuchni dobrze sprawdzi się wysoka zabudowa pod sufit. Pomimo że dostęp do najwyższych szafek będzie utrudniony to zyskamy dodatkowe miejsce do przechowywania wszystkich tych rzeczy, których używamy sporadycznie lub podczas danych okazji, jak na przykład urodziny lub święta. Aby ułatwić sobie sięganie po nie, można wyposażyć się w małą drabinkę chowaną we wnęce lub stołeczek z kilkoma stopniami.
Przechowywanie w małej kuchni
Zabudowa w małej kuchni powinna wykorzystywać każdy fragment i centymetr dostępnej przestrzeni. We wnękach, które pozostaną między dolnymi szafkami lub przy ścianach można zamontować szafki cargo, których półki wysuwają się na specjalnych szynach. Nawet wąska szafka cargo o szerokości 10cm będzie użyteczna, gdyż można w niej przechowywać środki czystości, ściereczki i ręczniki kuchenne lub butelki z płynnymi produktami. Żeby zwiększyć możliwości przechowywania w zabudowie meblowej, warto również wyposażyć poszczególne szafki i szuflady kuchenne w dodatkowe systemy i organizery. Dzięki nim pojemność szafek będzie w pełni wykorzystana, a dostęp do przechowywanych rzeczy stanie się zdecydowanie łatwiejszy i wygodniejszy. Doskonale sprawdzą się tu dodatkowe półki wkładane, organizery do szuflad, systemy koszy obrotowych do szafek narożnych, wysuwane kosze do segregacji śmieci, a także wspomniane już cargo.
Podział na strefy w małej kuchni
Wyróżniamy pięć podstawowych stref kuchennych, do których przydzielamy produkty i przedmioty odpowiadające czynnościom, które w ich obrębie wykonujemy. Należą do nich: strefa przechowywania, przygotowywania, zmywania, zapasów, gotowania. W małej kuchni wydzielenie ich wszystkich może okazać się trudne lub wręcz niemożliwe. Dlatego w takich kuchniach należy zadbać przede wszystkim o to, by funkcjonalnie zagospodarować trzy obszary robocze: gotowania, przechowywania, zmywania. Biorąc pod uwagę, że wykonywanie większości czynności kuchennych rozpoczyna się od lodówki, później przechodzimy do blatu kuchennego, a kończymy w strefie gotowania i zmywania. W związku z tym, wszystkie te strefy warto rozmieścić w małej kuchni według niniejszej kolejności, co znacząco usprawni pracę i wygodę poruszania się po wnętrzu.