Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Mielone na obiad, czyli jak wybrać maszynkę do...

Porady


Mielone na obiad, czyli jak wybrać maszynkę do mięsa

Świat pnie się do przodu, nie oznacza to jednak, że Polskie, tradycyjne dania idą w zapomnienie. Wręcz przeciwnie! Domowe jedzenie cieszy się coraz większym uznaniem – wciąż powstają restauracje, w których 'zjesz jak u mamy'. Codzienne życie w biegu, brak czasu – to wszystko wywiera na nas presję – by gotować szybciej! Dziś coś specjalnego dla zwolenników domowych potraw z mięsa mielonego – doradzimy Wam jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa.

Szybko i skutecznie
Kiedyś kobiety były 'skazane' na ręczne maszynki do mielenia mięsa, dziś – urządzenia te są w pełni automatyzowane. Mielenie mięsa nigdy nie należało do przyjemnych (i lekkich) czynności, dlatego dobrze, że nowoczesna maszynka zrobi to za nas bardzo szybko i skutecznie. Nie jest koniecznie mocowanie urządzenia do blatu stołu – tak jak to było w przypadku maszynek ręcznych. Dziś stawiamy maszynkę, włączamy guzik i wszystko robi się samo. Efektywność maszynki i szybkość pracy zależy przede wszystkim od jej mocy. Najlepiej wybrać sprzęt o mocy nie mniejszej niż 600 W – w ten sposób maszynka poradzi sobie nawet z naprawdę twardymi surowcami. Warto również przyjrzeć się wydajności urządzenia, czyli ilość mięsa jaką jest w stanie zmielić maszynka w ciągu jednej minuty. Minimalna wydajność powinna wynosić 1,5kg/minutę.

Dodatkowe gadżety
Przed zakupem maszynki do mielenia, warto zwrócić uwagę na dodatkowe akcesoria, które dołączone są do urządzenia. Zazwyczaj, podstawowa wersja zawiera sitka (o różnych średnicach i otworach) i nasadka, która służy do napełniania kiełbas, aby móc stworzyć własne wyroby wędliniarskie. Dodatkowo, możemy znaleźć również przystawki, które umożliwią nam wyciskanie miękkich owoców czy szatkownice, które pozwolą nam na siekanie różnych produktów.

Liczne opcje
Nowoczesne automatyczne maszynki do mielenia mięsa są niezwykle funkcjonalnymi urządzeniami. Oprócz tego, że są bardzo bezpieczne to liczne modele posiadają praktyczne opcje. Przed zakupem urządzenia, warto sprawdzić, czy model który nas interesuje je posiada. Do takich przydatnych funkcji należy rewers, czyli cofanie obrotu. Dzięki tej funkcji możemy zmielić nawet bardzo twardy kawałek. Antypoślizgowe nóżki również bardzo się przydają – zapobiegają one bowiem przemieszczaniu się sprzętu i ułatwiają jego użytkowanie. Dodatkowym atutem niektórych modeli jest specjalny schowek na kabel i inne akcesoria, które są dołączone do maszynki. Taki schowek sprawia, że przechowywanie urządzenia zajmuje jeszcze mniej miejsca w szafce.

To Ci się przyda!
Maszynka do mięsa jest niezwykle przydatna – szczególnie jeżeli lubisz potrawy przygotowane z mięsa mielonego. Dodatkowo, taką maszynkę możemy wykorzystywać również do innych celów – bez problemu zmielimy w niej mak, czy biały ser. Takie urządzenie nie wymaga od nas siły – włączamy guzik i wszystko 'robi się samo'.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Zlewozmywak lubi zmywać


Żadna kuchnia nie może się bez niego obejść. Jest mało widoczny, ale jednak...

Kuchnia otwarta a zamknięta – porównanie


Lokum kuchenne połączone z salonem czy może osobne pomieszczenia? Nowoczesność czy...

Drewniana deska do krojenia


Spośród rozmaitych rodzajów materiałów drewno jest najpopularniejszym rozwiązaniem...