Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Nie rób tego na blacie!

Porady

Nie rób tego na blacie!

Ulubione0

Blat roboczy. Wizytówka każdej kuchni, jej główny element a jednocześnie najbardziej praktyczna część zabudowy meblowej. Codziennie eksploatowany dziesiątki, a niejednokrotnie setki razy. Jak więc go traktować, by na długie lata pozostał piękny i funkcjonalny, by zdobił kuchnię a nie ją szpecił?

Materiał jest ważny

Blat roboczy może być wykonany z przeróżnych materiałów. To, na jaki surowiec się zdecydujemy w dużej mierze uzależnione jest od naszych gustów, stylistyki kuchni, upodobań czy wreszcie kwoty, na jaką możemy sobie pozwolić podczas urządzania kuchni. Materiał, z jakiego wykonany zostanie blat wpływa bezpośrednio na jego funkcjonalność, trwałość, odporność na „kuchenne" warunki, które są przecież szczególne, niespotykane w żadnym innym pomieszczeniu w domu.
 

Do wyboru do koloru

Na rynku można bez problemu spotkać zarówno tańsze, popularne surowce do wyrobu blatów kuchennych, jak i bardziej ekskluzywne, ale kosztowniejsze materiały. Jednym z najczęściej stosowanych jest płyta laminowana, stosunkowo tania i dość wytrzymała (przy odpowiednim traktowaniu). Coraz większą popularnością cieszą się jednak droższe blaty kompozytowe, konglomeratowe czy kamienne. Ich wytrzymałość jest o wiele większa, pięknie prezentują się też w kuchennych aranżacjach. Ciekawie wyglądają również blaty wykonane z drewna, stali nierdzewnej czy szkła, choć swych zwolenników mają z pewnością też blaty z płytek ceramicznych.
 

Czego nie wolno robić na blacie?

Bez względu na materiał, z jakiego jest wykonany blat kuchenny, warto wiedzieć jak postępować, a raczej jakich czynności bezwzględnie nie wykonywać na roboczym blacie, by go nie uszkodzić lub by go nie pozbawić pierwotnego uroku.

  • Starajmy się nie kroić bezpośrednio na blacie. Mniej trwałe materiały jak drewno czy płyta laminowana szybko ulegną uszkodzeniu, powstałe rysy i szczeliny są praktycznie nie do naprawienia. Nawet w tak trwałych surowcach jak kamień czy szkło uszkodzenia takie z biegiem czasu mogą zostawić nieestetyczne ślady.
  • Na blacie nie używajmy również innych ostrych kuchennych narzędzi jak np. tłuczek do mięsa czy tasak – podobnie jak nóż mogą one pozostawić szkody nie do naprawienia. W takich przypadkach zawsze dobrze jest używać dodatkowych podkładek czy desek np. drewnianych.
  • Dobrze jest nie zostawiać na blacie rozlanych płynów, mokrych ściereczek, gąbek itp. Wilgoć szczególnie niekorzystnie wpływa na blaty laminowane i drewniane – przy dłuższym kontakcie z wodą mogą one pęcznieć i tracić swój pierwotny kształt. Wilgoć nie jest straszna jedynie blatom kamiennym, szklanym czy konglomeratowym, jednak i w ich przypadku warto wycierać powierzchnię do sucha, by nie zostawały na nich nieestetyczne zacieki czy ślady po kroplach wody.
  • Większość współczesnych blatów jest wprawdzie odporna na działanie wysokiej temperatury, dobrze jest jednak gorące naczynia czy garnki stawiać na specjalnie do tego przystosowanych podkładkach. Są one nie tylko praktyczne, ale i niejednokrotnie stanowią doskonałą ozdobę kuchni (szczególnie te o ciekawych kształtach, kolorach, nietypowych formach).
  • Na blacie nie zostawiajmy rozlanych soków czy środków chemicznych. Nawet tak trwałe materiały jak kamień mogą nie sprostać w obliczu dłuższego kontaktu z kwasami zawartymi w sokach owocowych czy żrącymi związkami chemicznymi występującymi w niektórych detergentach.
  • Nie zostawiajmy na blacie niedoczyszczonych zabrudzeń, resztek, okruszków. Nie tylko nieestetycznie prezentują się one na tle kuchennej zabudowy, mogą również rysować delikatną powierzchnię blatu przyczyniając się do jego szybszej destrukcji.
  • W przypadku delikatnych, mało trwałych i cienkich blatów (wykonanych np. z płyty laminowanej) unikajmy stawania i siadania na ich powierzchni. Może to doprowadzić do ich odkształcenia się. Sytuacja taka raczej nie grozi wyjątkowo trwałym blatom kamiennym.


W kuchni nierzadko o wymienione przypadki, w końcu blat roboczy ma służyć kulinarnym czynnościom na co dzień. Warto jednak czasem pomyśleć zanim zrobi się coś mogącego uszkodzić ten ważny element zabudowy meblowej. W przeciwnym wypadku nie tylko będzie szpecił kuchenną aranżację, może też stać się niefunkcjonalny, a w konsekwencji bezużyteczny, a nie taka jest przecież jego rola.

Zobacz również

Sposób na ciekawe wnętrze, czyli kuchnia modułowa

Sposób na ciekawe wnętrze, czyli kuchnia...

Czym są meble modułowe? Meble modułowe, nazywane również systemowymi od pewnego czasu...

Wyspa tylko na wakacje? Nie – zapraszamy do naszej kuchni

Wyspa tylko na wakacje? Nie – zapraszamy do...

Wyspa warta świeczki? Fenomen wysp w kuchni potrafi nawet irytować. Z pewnością przeciwnicy...
Komentarze (1)
1
Gość
patka
2015-12-23 21:23:14

Cenne rady w artykule. Ja miałam piękne blaty w kuchni, które były "na wszystko odporne". Niemniej jednak, raz popełniłam błąd i położyłam rozgrzaną brytfannę na blacie. Wyżłobiła się piękna wypukłość, której nie ma możliwości naprawić. Jak to mówią - mądry Polak po szkodzie - dlatego teraz, zawsze pamiętam o podkładkach :D

Twój komentarz
Ocena