Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak udekorować stół na przyjęcie gości?

Porady

Jak udekorować stół na przyjęcie gości?

Ulubione0

Niezależnie od tego, czy wydajemy wytworną kolację, czy przygotowujemy niedzielny obiad dla rodziny, powinniśmy zadbać, aby stół ładnie się prezentował. Dzięki temu, goście będą czuli się miło i komfortowo podczas spożywania posiłków. Jak prawidłowo udekorować stół? Od czego powinniśmy zacząć?

Po pierwsze: obrus
Dekorowanie stołu powinniśmy rozpocząć od nakrycia go obrusem. Należy dobrze przemyśleć wybór koloru, aby pasował do zastawy stołowej i komponował się z innymi kolorowymi dodatkami. Możemy postawić na klasyczny, biały obrus, który idealnie pasuje do każdej okazji lub wybrać obrus w innym kolorze, np. granatowym lub szarym. Jeśli będziemy serwować posiłki w bogato zdobionej zastawie, lepiej wybrać stonowany obrus. Należy również pamiętać, że obrus powinien być czysty, wyprasowany i równo rozłożony – z każdej strony stołu powinien zwisać około 20-30 cm.

Po drugie: serwetki
Gdy nakryjemy stół obrusem, kolejnym krokiem będzie rozkładanie serwetek. Są one niezbędne przy wspólnych posiłkach, ponieważ pełnią funkcję estetyczną i umożliwiają wytarcie ust oraz rąk po spożytym posiłku. Jeśli przygotowujemy bardziej wystawny obiad lub kolację, lepszym wyborem będą serwetki materiałowe. Można ułożyć je na talerzach lub złożyć w finezyjne kształty. Przy innych okazjach, bez problemu możemy rozłożyć serwetki papierowe, które dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej i z różnymi motywami, np. świątecznymi lub urodzinowymi.

Po trzecie: zastawa stołowa
Kolejnym krokiem jest rozłożenie talerzy, sztućców i kieliszków. Ich liczba będzie uzależniona od ilości serwowanych dań. Zazwyczaj serwujemy obiad złożony z trzech dań, dlatego wystarczające będzie podstawowe nakrycie stołu. Należą do niego: widelec, nóż, łyżka, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, kieliszek do wina i do wody. Nóż układamy z lewej strony talerza, zaś łyżkę i widelec z prawej. Natomiast widelczyk i łyżeczkę deserową, powinniśmy ułożyć nad talerzem. Blisko sztućców powinien się znaleźć kielich do wody, a po prawej stronie kieliszek do wina.

Po czwarte: kwiaty i świece
Ostatnim elementem, który w dużym stopniu wpływa na dekorację są świeże kwiaty i świece, które stawiamy na środku stołu. Należy jednak pamiętać, aby nie umieszczać kwiatów w wysokich wazonach, a świeczek w świecznikach, ponieważ mogą one przesłonić gości. Warto wybrać kwiaty i świece, które będę kolorystycznie pasowały do innych elementów dekoracyjnych stołu.

Zobacz również

Ekspres ciśnieniowy, czyli poranny ekspert od kawy

Ekspres ciśnieniowy, czyli poranny ekspert od...

Najlepsza kawa z ekspresu Kawa z ekspresu charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i aromatem....

Kuchnia z aneksem – jak ją urządzić?

Kuchnia z aneksem – jak ją urządzić?

Otwarta kuchnia i wyspa Jeżeli jesteśmy tymi szczęściarzami, którzy są właścicielami...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena