Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Czekoladziarka – ciekawy sprzęt w nowoczesnej...

Porady


Czekoladziarka – ciekawy sprzęt w nowoczesnej kuchni

Kuchenka, lodówka, piekarnik, robot – tego rodzaju sprzęty AGD stanowią standard wyposażenia każdego gospodarstwa domowego. Do grupy podstawowego asortymentu kuchennego warto jednak dodać wysokiej klasy urządzenia specjalistyczne, takie jak chociażby nowatorską czekoladziarkę.

Rzadki nabytek

Niestety, ale póki co konsumenci nie za często decydują się na inwestycję w tego rodzaju sprzęt. Uznają to zbędny wydatek i niepotrzebny gadżet. W gruncie rzeczy jednak czekoladziarka to niesamowita wygoda dla miłośników słodkości, która stanowi praktyczne oraz bardzo pomocne narzędzie stosowane do przygotowywania fantazyjnych deserów. Nie zapominajmy, że czekolada to naturalny afrodyzjak oraz poprawiacz ponurego nastroju, więc zanim zdecydujesz się na wyeliminowanie opisywanego modelu urządzenia ze akcesoriów wyposażających Twe kuchenne zacisze, zapoznaj się z szeregiem zalet wynikających z posiadania tego oryginalnego sprzętu.

Wielorakie użycie

Czekoladziarkę można wykorzystywać do mieszania czekolady, jej rozpuszczania oraz podgrzewania. Zastosowanie urządzenia pozwala na sprawne przyrządzanie mas do ciast, wyrafinowanych smakowo sosów do wybornych gatunków mięs a także przygotowywanie płynnych napojów czekoladowych na gorąco. By zrobić kubek intensywnie czekoladowego napitku wystarczy wyłącznie ulubiona tabliczka słodkiego przysmaku i trochę mleka. Istnieje też opcja zagrzania w czekoladziarce gotowych, sproszkowanych napojów kakaowych. Mimo charakterystycznego nazewnictwa oraz faktu, iż urządzenie przeznaczone jest głównie do obróbki na rozmaite sposoby czekolady, to nie jedyny składnik spożywczy, jaki można stosować w opisywanym sprzęcie. Równie dobrze oryginalna maszyna posłuży nam do robienia ciepłych napojów na bazie wina, „małej czarnej" czy piwa.

Specyfika konstrukcji

Innowacyjne urządzenia do przygotowywania czekolady są w skrupulatny sposób projektowane, aby umożliwiały zachowanie wyrazistego smaku, aromatu a zarazem ciepła. Podstawą każdej solidnej czekoladziarki powinny być dwa termostaty. Jeden ma służyć do ograniczania temperatury płyty grzewczej, drugi z kolei do zachowywania temperatury napoju. By cała zawartość zbiornika sprzętu była równomiernie podgrzewana, urządzenia posiadają specjalne mieszadła wolnoobrotowe, które zapewniają jednakowe rozłożenie temperatury czekolady. Poza tym, wysokiej klasy mieszadła pozwalają na idealne zmiksowanie produktów, a co za tym idzie wyeliminowanie wszelkich grudek i uzyskanie płynnej i lekkiej konsystencji. Charakterystycznym elementem czekoladziarki jest także swego rodzaju kranik, jaki służy do przelewania utworzonego napoju do kubków czy filiżanek. Nie ma obaw o to, że zawór się zatka, gdyż jest on tak skonstruowany, aby sprawnie przetaczał nawet bardzo gęste mieszaniny.

Rozliczne modele

Wyróżnia się czekoladziarki rozmaitych typów. Jednym z kryteriów różnicowania tych sprzętów jest między innymi pojemność ich zbiorników. Wyróżnia się modele mieszczące od trzech do nawet dziesięciu litrów płynów. Innowacyjne warianty odznaczają się prostym demontażem oraz łatwością utrzymania w czystości. Wysokiej jakości urządzenia posiadają nawet funkcje samooczyszczenia. Na potrzeby kilkuosobowego gospodarstwa domowego zupełnie wystarczające będą już te standardowe, trzylitrowe czekoladziarki. Ich zaletą będzie też nieduża wielkość, co pozwoli na bezproblemowe przechowywanie sprzętu nawet w stosunkowo małym pomieszczeniu kuchennym. Komfortowym rozwiązaniem jest wybór urządzenia wyposażonego w solidny kranik z wbudowanym w niego czyścikiem wylotu, co uniemożliwi zapychanie się zaworu. Niestety minusem omawianego typu urządzeń okazuje się cena, która w zależności od wybranego wariantu czekoladziarki może wynieść od kilkuset do około trzech tysięcy złotych.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Wywiad z Sebastianem Wełpą


Talent i warsztat kulinarny rozwijał u boku Pawła Oszczyka – najpierw w Pałacu...

Centrum kuchni czyli jak wybrać odpowiedni stół?


Kuchnia to nie tylko miejsce, w którym przygotowuje się posiłki – kuchnia...

Wyspa kuchenna – zalety zastosowania


Jeszcze dekadę temu lokatorzy urządzający swe rodzinne gniazdko za standard...