Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Piec kaflowy w kuchni? Czemu nie!

Porady

Piec kaflowy w kuchni? Czemu nie!

Ulubione1

Piece kaflowe dla wielu są synonimem dobrej, pełnej ciepła i rodzinnego klimatu babcinej kuchni. Z odwagą wracają jednak do współczesnych pomieszczeń, przeżywają swój renesans, by w całkowicie nowej odsłonie zachwycać swym urokiem i klimatem kuchni, jaki tworzą.

Smaki dzieciństwa

Kuchnie wykonane z kafli były niezwykle popularne jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Niestety, wyparte najpierw przez kuchenki gazowe, a później przez elektryczne, coraz rzadziej pojawiały się jako elementy kuchennej zabudowy. Kto jednak nie wraca czasem myślą do cudownych wypieków, naleśników czy pieczywa, które babcia z fachowością prawdziwego szefa kuchni potrafiła tworzyć na kaflowej kuchni? Potrawy pieczone czy gotowane na „żywym" ogniu smakowały doskonale, a odgłosy palącego się drewna i cudownym poblask płomieni nie da się z niczym porównać. Na szczęście kuchnie kaflowe wracają do łask, by w nieco unowocześnionych formach stać się ozdobą niejednej kuchni.
 

Jak z przeszłości

Współczesne kuchnie kaflowe w swej podstawowej konstrukcji, niewiele różnią się od tych, na których gotowały nasze babcie. Ich najważniejszymi elementami są palenisko i popielnik – to serce pieca, tu bowiem rozpala się ogień, który rozgrzewa całą kuchnię. Obudowa pieca wykonana jest z kafli – płyt, które doskonale akumulują ciepło, by je potem powoli oddawać i nagrzewać pomieszczenie, w którym znajduje się piec. We współczesnych kuchniach kaflowych znajdziemy też piekarnik a często nawet dwa, szczelnie zamykane, najczęściej wykończone ozdobnymi kaflami. Nie może też zabraknąć płyty do gotowania i komory grzewczej, w której umieszcza się dania, by dłużej były ciepłe. Komora taka świetnie sprawdzi się w sytuacji, kiedy potrzebujemy coś rozmrozić lub delikatnie podpiec np. ryż z jabłkami. Niektóre piece mogą mieć także miejsce, w którym składuje się drewno. Dzięki temu, nie tylko mamy ten surowiec pod ręką, piec też doskonale wysusza drewno, przez co będzie mieć doskonałe właściwości palne.

Ważne kafle

Konstrukcja konstrukcją, jednak najistotniejszym elementem pieca kaflowego jest jego obudowa. Kafle, wyrabiane z ceramiki, muszą być najwyższej jakości, zastosowanie kiepskiego, taniego surowca może wpłynąć nie tylko na wygląd kuchni, ale i na jego efektywność. Im lepsze tafle, tym kuchnia będzie nam dłużej służyć. Mogą być utrzymane w tradycyjnej stylistyce, ale na rynku dostępne są też całkiem nowoczesne formy, w dowolnych kształtach i wybarwieniach. Mnogość wzorów i kolorów sprawia, że dobry architekt wnętrz jest w stanie dopasować piec właściwie do każdej kuchni. Kafle, oprócz swej estetycznej funkcji, pełnią też dużo ważniejszą rolę – dzięki możliwościom akumulacyjnym, pochłaniają ciepło i rozprzestrzeniają je na całą kuchnię, a nawet sąsiadujące z nią pomieszczenia.
 

Jaki piec do jakiej kuchni?

Piec kaflowy w swej formie i wyglądzie, powinien współgrać nie tylko ze stylistyką kuchni, ale i reszty pomieszczeń. Nie do końca dobrze będzie bowiem wyglądał typowo tradycyjny model w bardzo nowoczesnej kuchni lub odwrotnie. Dlatego też z rozwagą wybierzmy styl kuchni kaflowej, nie jest to bowiem tani wydatek i nieprędko przyjdzie nam ją zmienić. Piec w stylu tradycyjnym jest niezwykle estetyczny, dopracowany w każdym detalu, stylizowany na stare modele. Rustykalna forma nawiązuje do stylu wiejskiego, dlatego idealnie sprawdzi się w tego typu wnętrzu, szczególnie jeśli powiesimy na niej przeróżne kuchenne dodatki, jak patelnie, ceramiczne bubki itp. Niezwykle ciekawie prezentują się też nowoczesne, eleganckie kuchnie kaflowe. Zwykle to połączenie sprawdzonej techniki i konstrukcji z nowoczesną stylistyką. Piec taki jest nowatorsko zdobiony, zazwyczaj prostymi kaflami, wykończonymi na wysoki połysk. Często towarzyszy my ciekawe oświetlenie i modne dodatki.
 

Wady i zalety

Jak każdy element wyposażenia kuchni, piece kaflowe mają swe plusy i minusy. Największą wadą jest konieczność „obsługi" takiego pieca, trzeba bowiem go rozpalić, dorzucać drewna i pilnować palącego się ognia. Nie jest to też inwestycja dla każdego – raczej nie zamontujemy go w małym mieszkaniu, poza tym to dość drogi wydatek. Jednak te wady są niewielkie w porównaniu z licznymi zaletami, których nie da się z niczym porównać. Smak i aromat potraw przygotowywanych na kuchni kaflowej nie ma sobie równych. Poza tym piec jest nie tylko doskonałą, modną ozdobą wnętrza, ale i świetnym źródłem ciepła. Przy odpowiednim zaplanowaniu jego lokalizacji i montażu, kuchnia kaflowa może z powodzeniem pełnić rolę ogrzewania kuchennego, co może mieć niebagatelne przełożenie na wysokość rachunków.

Zobacz również

Jak rozmieścić sprzęty AGD w kuchni? Nasz poradnik!

Jak rozmieścić sprzęty AGD w kuchni? Nasz...

  Obecne urządzenia AGD już tylko w małym stopniu przypominają te, które znali nasi...

Jak prosto segregować odpady?

Jak prosto segregować odpady?

Osobno tworzywa sztuczne, papier, szkło i odpady kuchenne. Dbanie o środowisko jest cenne i...
Komentarze (1)
1
gotowanienatajwanie
gotowanienatajwanie
2014-02-05 15:27:20

Moja mama postawiła w domu na wsi - rodzinne gotowanie odchodzi na maksa.

Twój komentarz
Ocena